Termenul prevăzut pentru formularea cererii de revizuire. Cerere respinsă ca tardivă (NCPC)

26 iul. 2019
Vizualizari: 1531
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 517/2019

NCPC: art. 24, art. 181 alin. (1) pct. 3, art. 509 alin. (1) pct. 8, art. 511 alin. (1) pct. 8

Prealabil oricărei alte analize, Înalta Curte reține că cererea de chemare în judecată ce a inițiat demersul judiciar în care a fost pronunțată hotărârea a cărei revizuire se solicită, respectiv Sentința nr. 135/S din data de 23 septembrie 2013, a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Brașov la data de 17 mai 2013, astfel încât, față de dispozițiile art. 24 C. proc. civ., în cauză sunt incidente prevederile noului C. proc. civ. (în vigoare din data de 15 februarie 2013), sens în care cauza va fi analizată din perspectiva acestor dispoziții legale.

Conform art. 511 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., termenul de revizuire este de o lună și se va socoti în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.

Termenul de o lună are caracterul unui termen legal, imperativ și absolut, a cărui încălcare atrage sancțiunea decăderii părții din dreptul de a exercita calea de atac.

În speță, hotărârile pretins potrivnice sunt Sentința civilă nr. 135/S din data de 23 septembrie 2013 pronunțată de Tribunalul Brașov și Decizia civilă nr. 1134 din data de 28 martie 2018 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă.

Ultima hotărâre, în sensul dispozițiilor legale anterior redate, este Decizia civilă nr. 1134 pronunțată de instanța supremă la data de 28 martie 2018, astfel încât, în conformitate cu art. 181 alin. (1) pct. 3 C. proc. civ., termenul de o lună prevăzut de art. 511 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ. pentru formularea cererii de revizuire în cazul reglementat de art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., s-a împlinit la data de 28 aprilie 2018.

Cererea de revizuire pentru contrarietate de hotărâri a fost depusă la data de 30 iulie 2018 (conform ștampilei tribunalului), astfel încât, față de data la care a rămas definitivă ultima hotărâre, se constată că revizuirea a fost introdusă cu încălcarea termenului de o lună prevăzut de dispozițiile art. 511 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ.

Căile de atac, termenele și condițiile în care acestea pot fi exercitate sunt reglementate prin norme de ordine publică, legiuitorul având în vedere interesul general de a înlătura orice cauze care ar putea ține în loc judecata unui proces.

În consecință, nici părțile și nici instanța de judecată nu pot deroga de la termenele prevăzute de lege pentru exercițiul unei căi de atac și de la modalitatea în care acestea se calculează.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte urmează a respinge ca fiind tardiv introdusă cererea de revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., formulată de revizuentul A.

În ceea ce privește cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de intimata S.C. D. S.A. Brașov, instanța constată că în dovedirea acestor cheltuieli a fost depusă la dosar o factură ilizibilă și un alt document needificator, înscrisuri necertificate pentru conformitate cu originalul, astfel încât acestea nu pot face dovada cheltuielilor de judecată, sens în care cererea de acordare a cheltuielilor de judecată urmează a fi respinsă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Termenul prevăzut pentru formularea cererii de revizuire. Cerere respinsă ca tardivă (NCPC) was last modified: iulie 22nd, 2019 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.