Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în şcolile-pilot (OME nr. 3896/2023)

2 mai 2023
Vizualizari: 289

Actul public în Monitorul Oficial

PreambulSumar
Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3896/2023 privind Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot

(M. Of. nr. 366 din 28 aprilie 2023)

Având în vedere:

– H.G. nr. 559/2020 privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație;

– Legea nr. 242/2022 privind schimbul de date între sisteme informatice și crearea Platformei naționale de interoperabilitate;

– O.U.G. nr. 89/2022 privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice;

– OME nr. 4.811/2020 privind aprobarea Metodologiei-cadru de înființare, organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație;

– OME nr. 4.813/2020 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație;

– OME nr. 4.183/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar;

– OME nr. 4.871/2022 privind implementarea catalogului electronic în școli-pilot.

În temeiul:

– art. 13 alin. (3) din H.G. nr. 369/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației.

Se adoptă Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot.

 

În M. Of. nr. 366 din data de 28 aprilie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului educației (OME) nr. 3896/2023 privind Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante dispoziții din respectivul act normativ:

Art. 1

Se aprobă Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

Direcția generală învățământ preuniversitar, Direcția generală managementul resurselor umane și rețea școlară, Direcția generală minorități, Direcția generală pentru implementarea proiectului „România Educată”, inspectoratele școlare, școlile-pilot duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

AnexăSTANDARDE tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot

Structură

CAPITOLUL I: Definiții

CAPITOLUL II: Tipul aplicațiilor permise

CAPITOLUL III: Modalitatea de autentificare

CAPITOLUL IV: Copii de siguranță și arhivare

CAPITOLUL V: Drepturile utilizatorilor

CAPITOLUL VI: Interconectarea

CAPITOLUL VII: Prelucrarea datelor

CAPITOLUL VIII: Dispoziții tranzitorii și finale

 

Art. 2

Aplicația de catalog online este accesibilă prin web, independent de dispozitivul utilizat: computer personal portabil, PC, tabletă sau telefon, atât pentru adăugarea înregistrărilor legate de procesul educațional aferent, cât și pentru consultarea notelor, a absențelor și a rapoartelor statistice.

Art. 3

Accesul va fi intermediat prin aplicație mobilă specifică sau interfață locală securizată, mobile ready, cu respectarea standardelor informatice legate de siguranța și trasabilitatea datelor.

Art. 4

(1) Aplicațiile de sine stătătoare, cu instalare și administrare pe servere fizice, situate în unitatea școlară, sunt utilizate numai în măsura în care acestea sunt considerate cloud-ready și interconectate ulterior prin intermediul unui API sau al unei tehnologii echivalente.

(2) În cazul în care aplicația existentă în momentul intrării în vigoare a prezentelor standarde nu respectă cerințele prevăzute la alin. (1), este utilizată, cu respectarea Ordinului ministrului educației nr. 4.183/2022 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), până la finalizarea anului școlar în curs, urmând ca furnizorul să accesibilizeze sau să îmbunătățească aplicația, în sensul prezentelor standarde.

(3) Aplicația trebuie să permită notarea elevilor, încheierea mediilor și configurarea perioadelor de învățare (trimestre, semestre sau module) cu păstrarea în istoric a structurilor din anii școlari precedenți, conform prevederilor legale în vigoare.

(4) Aplicația trebuie să permită tipărirea documentelor oficiale de bază precum: foi matricole ale elevilor, catalog, condică de prezență, dar fără a se limita la acestea, conform prevederilor legale în vigoare.

Art. 5

Aplicațiile web sunt în mod obligatoriu accesibile numai utilizând protocolul de securitate Secure Sockets Layer sau Transport Layer Security.

(…)

Art. 22

Începând cu anul școlar 2023-2024, toate prevederile prezentelor standarde sunt obligatorii pentru unitățile de învățământ care utilizează catalog electronic.

Art. 23

Toate referințele legate de efectuarea de copii de siguranță sunt puse în aplicare în maximum 60 de zile de la publicarea prezentelor standarde în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școlile-pilot (OME nr. 3896/2023) was last modified: mai 2nd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.