Solicitarea deducerii în totalitate a perioadei deja executată în străinătate. Stabilirea instanţei competente să judece contestaţia la executare (NCPP)

9 mart. 2021
Vizualizari: 385
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 713/2020

NCPP: art. 597, art. 598 alin. (1)

Potrivit art. 598 alin. (1) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

De asemenea, art. 2 al aceluiași articol prevede că în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și d), contestația se face, după caz, la instanța prevăzută la art. 597 alin. (1) sau (6), iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. c), la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută. În cazul în care nelămurirea privește o dispoziție dintr-o hotărâre pronunțată în apel sau în recurs în casație, competența revine, după caz, instanței de apel sau Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În susținerea contestației, condamnatul A. a solicitat deducerea în totalitate a perioadei deja executată în Italia.

Înalta Curte reamintește faptul că instanța competentă să judece contestația la executare se stabilește raportat la cazul de contestație care permite evaluarea motivului invocat, cu consimțământul petentului în ce privește reformarea temeiului de drept, după explicarea limitelor obiectului judecății.

În acest sens, Înalta Curte apreciază că motivele invocate de contestator prin cererea scrisă adresată instanței se circumscriu cazului prevăzut de art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen.. Astfel, jurisprudența instanței supreme a statuat că este admisibilă o contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen. în cazul în care, după transferarea persoanei în vederea executării pedepsei închisorii în România, aceasta invocă o cauză de micșorare a pedepsei (ICCJ, secția penală, încheierea nr. 728 din 13 mai 2011).

Se constată că la momentul formulării contestației la executare, condamnatul A. se afla încarcerat la Penitenciarul Timișoara.

Astfel, în raport de dispozițiile art. 598 alin. (2) C. proc. pen. și văzând faptul că instanța competentă să judece contestația la executare întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen. în prezenta cauză este Judecătoria Timișoara, Înalta Curte va trimite cauza având ca obiect contestație la executare întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen. la Judecătoria Timișoara, spre competentă soluționare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Solicitarea deducerii în totalitate a perioadei deja executată în străinătate. Stabilirea instanței competente să judece contestația la executare (NCPP) was last modified: martie 9th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.