Situaţia în care o parte sau un subiect procesual îşi retrage calea de atac declarată

27 iul. 2023
Vizualizari: 380
  • NCPP: art. 250^1
  • NCPP: art. 250^2
  • NCPP: art. 415
  • NCPP: art. 425^1

Prin încheierea din data de 06 iunie 2022 a Curții de Apel Iași, noul C. proc. pen., secția penală și pentru cauze cu minori, în temeiul dispozițiilor art. 2502 din C. proc. pen., a fost menținută măsura asiguratorie a sechestrului asigurător dispusă față de inculpatul A. prin sentința penală numărul 126/2021, pronunțată la data de 24.03.2021 de Tribunalul Iași în dosarul nr. x/2019 al aceleiași instanțe, cu privire la totalitatea bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare aparținând acestuia, până la concurența sumei de 8.547.683,32 RON (reprezentând prejudiciul pretins produs și cheltuielile judiciare avansate de stat, la plata cărora a fost obligat inculpatul prin sentința penală nr. 126/2021, pronunțată la data de 24.03.2021 de Tribunalul Iași în dosarul nr. x/2019 al aceleiași instanțe).

În temeiul dispozițiilor art. 2502 din C. proc. pen., a fost menținută măsura asiguratorie a sechestrului asigurător dispusă față de inculpatul A. prin sentința penală nr. 126/2021, pronunțată la data de 24.03.2021 de Tribunalul Iași în dosarul nr. x/2019 al aceleiași instanțe, cu privire la totalitatea bunurilor mobile și imobile, prezente și viitoare aparținând acestuia, până la concurența sumei de 469.688,20 RON (reprezentând prejudiciul pretins produs și cheltuielile judiciare avansate de stat, la plata cărora a fost obligat inculpatul prin sentința penală nr. 126/2021, pronunțată la data de 24.03.2021 de Tribunalul Iași în dosarul nr. x/2019 al aceleiași instanțe).

S-a dispus comunicarea unei copii de pe încheiere părții civile A.N.A.F. – Direcția generală de executări silite cazuri speciale – Serviciul executări silite cazuri speciale regional Iași, precum și inculpaților A. și A.

S-a amânat judecarea cauzei la data de 5 septembrie 2022, ora 12:10.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 444 din 14 iulie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând cererea contestatorului A. de retragere a căii de atac declarate, Înalta Curte de Casație și Justiție constată următoarele:

Prin cererea transmisă prin fax la data de 16 iunie 2022 și înregistrată la Curtea de apel Iași la data de 17 iunie 2022, contestatorului A. a arătat că declară, în temeiul dispozițiilor art. 250^1 din C. proc. pen., contestație împotriva încheierii din data de 6 iunie 2022 a Curții de Apel Iași, noul C. proc. pen., secția penală și pentru cauze cu minori, pronunțate în Dosarul nr. x/2019, hotărâre prin care au fost menținute măsurile asiguratorii dispuse față de acesta prin sentința penală numărul 126 din data de 24.03.2021 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosarul nr. x/2019 al aceleiași instanțe.

Regulile procesuale privind judecarea contestației declarate împotriva încheierilor pronunțate în temeiul art. 250^2 din C. proc. pen., printre care se numără și încheierea contestată, sunt reglementate de dispozițiile art. 250^1 din C. proc. pen., care nu fac referire expresă la soluțiile care se pot dispune în situația în care o parte sau un subiect procesual își retrage calea de atac declarată, însă fac trimitere indirectă la dispozițiile privind retragerea apelului.

Sub acest aspect, se observă că dispozițiile art. 250^1 alin. (3) teza finală din C. proc. pen. arată că „Prevederile art. 425^1 și următoarele se aplică în mod corespunzător” și contestațiilor întemeiate pe normele legale anterior menționate, în timp ce art. 425^1 alin. (3) teza finală din C. proc. pen. stipulează că dispozițiile art. 415 din C. proc. pen. se aplică similar și în cazul contestației.

Retragerea apelului declarat de oricare dintre părți este reglementată de alin. (1) al art. 415 din C. proc. pen. care prevede:

„Până la închiderea dezbaterilor la instanța de apel, persoana vătămată și oricare dintre părți își pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie să fie făcută personal de parte sau prin mandatar special, iar dacă partea se află în stare de deținere, printr-o declarație atestată sau consemnată într-un proces-verbal de către administrația locului de deținere. Declarația de retragere se poate face fie la instanța a cărei hotărâre a fost atacată, fie la instanța de apel”.

Prin urmare, retragerea contestației întemeiată pe dispozițiile art. 250^1 din C. proc. pen. de către părți este supusă, similar retragerii apelului, următoarelor condiții: să fie făcută personal de parte sau prin mandatar special, iar dacă partea se află în stare de deținere, printr-o declarație atestată sau consemnată într-un proces-verbal de către administrația locului de deținere; declarația de retragere să fie făcută la instanța a cărei hotărâre a fost atacată sau la instanța de control judiciar; să fie făcută până la închiderea dezbaterilor la instanța de control judiciar.

Verificând sub aceste aspecte cererea contestatorului A., se constată că retragerea contestației în prezenta cauză îndeplinește condițiile anterior menționate, fiind formulată personal de parte, în fața Înaltei Curți (instanța de control judiciar), anterior închiderii dezbaterilor pe fondul contestației, în ședința de judecată de la data de 14 iulie 2022.

Față de aceste considerente, în baza art. 250^1 alin. (3) teza finală din C. proc. pen. și art. 425^1 alin. (3) teza finală din C. proc. pen. raportate la art. 415 alin. (1) din C. proc. pen., Înalta Curte va lua act de manifestarea de voință a contestatorului A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Situația în care o parte sau un subiect procesual își retrage calea de atac declarată was last modified: iulie 27th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.