Revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanţa de apel sau prin neapelare. Respingerea cererii de revizuire (NCPC)

4 dec. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 683
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 339/2019

NCPC: art. 322 pct. 7

Potrivit art. 322 pct. 7 C. proc. civ. revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare, precum și a unei hotărâri date de o instanță de recurs atunci când evocă fondul se poate cere dacă există hotărâri definitive potrivnice date de instanțe de același grad sau de grade deosebite, în una și aceeași pricină, între aceleași persoane, având aceeași calitate.

Prin decizia nr. 4551 din 24 octombrie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă, în dosarul nr. x/2015, a cărei revizuire se solicită, a fost respins ca nefondat recursul declarat de reclamantă, așadar nu a fost evocat fondul cauzei, ceea ce înseamnă că o primă condiție de admisibilitate a cererii de revizuire nu este îndeplinită.

Totodată, analizând cerința ca decizia a cărei revizuire se solicită să fie pronunțată în una și aceeași pricină, Înalta Curte constată că din perspectiva lipsei identității de obiect, nici această condiție nu este îndeplinită în cauză.

Astfel, în dosarul nr. x/2007 obiectul dedus judecății a fost reprezentat de pretențiile A. de obligare a C.. la plata sumei de 9.671.328 USD echivalent în RON la data plății, cu titlu de prejudiciu efectiv suferit în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2014, în timp ce în dosarul nr. x/2015 obiectul dedus judecății a fost reprezentat de pretențiile A. de obligare a C.. la plata sumei de 9.671.328 USD echivalent RON la data plății, cu titlu de prejudiciu efectiv suferit în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2015.

Se constată astfel că nu există identitate de obiect între cele două dosare în care au fost pronunțate decizii pretins contradictorii, perioadele de referință a pretențiilor fiind diferite.

Nefiind îndeplinite condițiile de admisibilitate ale motivului de revizuire invocat, Înalta Curte va respinge ca inadmisibilă, prezenta cerere de revizuire întemeiată pe art. 322 pct. 7 C. proc. civ., devenind inutilă analiza caracterului potrivnic al dispozitivelor hotărârilor invocate.

Înalta Curte, va respinge ca nefondată cererea intimatei de obligare a revizuientei la plata cheltuielilor de judecată având în vedere că nu s-a făcut dovada efectuării acestora.

Sursa informației: www.scj.ro.

Revizuirea unei hotărâri rămase definitive în instanța de apel sau prin neapelare. Respingerea cererii de revizuire (NCPC) was last modified: decembrie 2nd, 2019 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter