Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor

11 nov. 2015
Vizualizari: 1775
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

I. JURISPRUDENȚĂ

A. DREPT CIVIL ȘI DREPT PROCESUAL CIVIL

1. Îmbogățire fără justă cauză. Concurs cu acțiunea ex contractu. Caracter subsidiar (comentarii de judecător Eugenia Voicheci și avocat Mădălina Berechet)

2. Acțiune în pretenții întemeiată pe dispozițiile art. 27 din O.G. nr. 137/2000. Neindicarea vreunui criteriu de discriminare. Efecte asupra obligației de timbrare a cererii (comentariu de judecător Marian Budă)

3. Cerere de recunoaștere a unei hotărâri străine. Neîndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 167 din Legea nr. 105/1992. Consecințe (judecător Roxana Popa)

4. Acțiune în rezoluțiunea unui antecontract de vânzare-cumpărare. Neformularea unei cereri de repunere în situația anterioară. Consecințe (magistrat-asistent Oana Stan)

 

B. DREPTUL AFACERILOR

5. Deschiderea procedurii generale. Documentele obligatorii pentru admisibilitatea cererii debitorului. Decăderea din dreptul de a depune un plan. Condiții. Momentul la care poate interveni (comentariu de judecător Mihaela Sărăcuț)

6. Vânzare-cumpărare în baza unei hotărâri AGA. Nulitatea absolută a hotărârii AGA. Consecințe. Securitatea raporturilor juridice (comentariu de avocat Ana-Maria Teoc)

7. Contract de asigurare. Refuzul asigurătorului de plată a despăgubirii. Condiții și efecte (judecător dr. Nela Petrișor)

8. Procedura insolvenței. Suspendarea termenului de prescripție. Condiții și efecte (judecător Constantin Brânzan)

9. Antecontract de vânzare-cumpărare. Acțiune în restituirea avansului. Neactivarea pactului comisoriu. Consecințe asupra obligației de plată a daunelor-interese (judecător Cosmin-Horia Mihăianu)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

C. DREPT ADMINISTRATIV

10. Act administrativ. Refuz nejustificat de emitere a unei autorizații de deținere armă (comentariu de judecător dr. Andreea Tabacu)

 

D. DREPTUL MUNCII ȘI DREPTUL SECURITĂȚII SOCIALE

11. Răspunderea patrimonială a salariatului. Calitatea procesuală pasivă a succesorilor salariatului decedat (comentariu de judecător Lizeta Harabagiu)

12. Sarcina probei în conflictele de muncă. Răspunderea patrimonială a salariatului. Dovada unui fapt negativ (judecător Mihaela Glodeanu)

 

E. DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL

13. Competență după calitatea persoanei. Infracțiune săvârșită de o persoană care nu apare înscrisă în tabloul vreunui barou component al UNBR. Invocarea calității de avocat comunitar. Înscris de la un barou din alt stat membru UE. Lipsa dovezii că inculpatul exercită în mod legal profesia de avocat în țara de origine. Declinarea cauzei în favoarea judecătoriei (judecător Monica Rodina)

14. Distrugere. Latura obiectivă. Obiect material. Pășune. Degradare prin pășunare excesivă. Greșită achitare de către prima instanță (judecător Monica Rodina)

 

F. RECURSURI ÎN INTERESUL LEGII ÎN MATERIE CIVILĂ

15. Decizia nr. 13 din 22 iunie 2015 în dosarul nr. 8/2015

16. Decizia nr. 14 din 22 iunie 2015 în dosarul nr. 9/2015

 

G. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE CIVILĂ

17. Decizia nr. 5 din 16 martie 2015 în dosarul nr. 17/1/2014/HP/C

18. Decizia nr. 6 din 23 martie 2015 în dosarul nr. 125/1/2015

19. Decizia nr. 20 din 22 iunie 2015 în dosarul nr. 1188/1/2015

20. Decizia nr. 22 din 29 iunie 2015 în dosarul nr. 1328/1/2015

21. Decizia nr. 23 din 29 iunie 2015 în dosarul nr. 1367/1/2015

22. Decizia nr. 24 din 29 iunie 2015 în dosarul nr. 1406/1/2015

23. Decizia nr. 25 din 29 iunie 2015 în dosarul nr. 1228/1/2015

 

H. HOTĂRÂRI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT ÎN MATERIE PENALĂ

24. Decizia nr. 5 din 4 martie 2015 în dosarul nr. 169/1/2015

25. Decizia nr. 6 din 20 martie 2015 în dosarul nr. 186/1/2015/HP/P

26. Decizia nr. 11 din 22 aprilie 2015 în dosarul nr. 612/1/2015

27. Decizia nr. 22 din 9 iunie 2015 în dosarul nr. 1321/1/2015

 

II. DEZBATERI RRDJ

1. Asistent univ. dr. Alin Speriusi-Vlad – Hotărârea instanței de fond și căile de atac împotriva acesteia în sistemul noului Cod de procedură civilă (I)

În prima parte a studiului este tratat, pentru prima dată după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, obiectul căilor de atac, prezentându-se într-o enumerare exhaustivă toate hotărârile judecătorești, inclusiv încheieri atacabile separate, pronunțate în primă instanță, care nu pot forma obiectul apelului, fie pentru că sunt supuse doar recursului sau altor căi speciale de atac, fie pentru că sunt pronunțate în primă și ultimă instanță. Se regăsesc astfel toate excepțiile de la regula conform căreia toate hotărârile judecătorești pronunțate în primă instanță sunt supuse apelului, excepții reglementate atât prin noul Cod de procedură civilă, cât și prin dispozițiile procesual civile care se regăsesc în diferitele legi speciale, fiind vorba de 38 de categorii de hotărâri judecătorești și 25 de categorii de încheieri premergătoare sau nu, acestea nefiind supuse apelului, față de 43 de categorii de hotărâri judecătorești supuse doar apelului și 22 de categorii de încheieri judecătorești care pot fi atacate separat cu apel. Interesant este că și acum subzistă trei categorii de acte emise de autorități din afara sistemului instanțelor judecătorești care sunt supuse apelului. După acest studio quasiempiric, în partea a doua se concluzionează că art. 129 din Constituție, atât timp cât vorbește de dreptul părților (și al Ministerului Public) de a exercita căile de atac împotriva hotărârilor judecătorești, garantează dreptul de a formula o cale de atac împotriva unei hotărâri judecătorești care soluționează fondul cauzei în materie civilă, pornindu-se de la două decizii ale Curții Constituționale din România, respectiv Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 și Decizia nr. 967 din 20 noiembrie 2012.

2. Judecător dr. Emilian-Floria Popescu – Trimiterea cauzei spre rejudecare. Compatibilitatea cu procedura somației de plată

Normele ce reglementează trimiterea spre rejudecare și rejudecarea în procedura ordonanței de plată au natura unor norme speciale, derogatorii de la dreptul comun, stabilind excepții în materia competenței materiale funcționale. Soluția trimiterii cauzei spre rejudecare prin hotărârea pronunțată asupra cererii în anulare nu are niciun fundament legal în lipsa unei norme legale care să o instituie în situația și procedura ordonanței de plată.

De lege lata, hotărârea asupra cererii în anulare prin care se dispune trimiterea cauzei spre rejudecare este afectată de nulitate.

3. Judecător Răzvan Anghel – Interdicția cumulului unor drepturi de asigurări sociale cu venituri obținute din activități remunerate. Condiții și efecte. Sinteză de practică judiciară

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede un caz comun de suspendare a plății unor categorii de pensii, respectiv pensia anticipată sau anticipată parțială și pensia de invaliditate pentru gradul I sau II. În acest mod, este instituită, ca regulă, o interdicție de cumul al acestor drepturi de asigurări sociale cu venituri realizate din activitățile remunerate, existând și unele excepții. Articolul prezintă soluții jurisprudențiale referitoare la problemele cu care au fost sesizate instanțele judecătorești în aplicarea acestor prevederi legale în legătură cu condițiile în care se poate reține încălcarea interdicției cu consecința suspendării plății pensiei și data de la care aceasta produce efecte. Articolul prezintă și jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului în legătură cu aceste probleme de drept.

4. Judecător Romeo Glodeanu – Concedierile colective în lumina ultimelor tendințe jurisprudențiale. Aplicarea directivelor UE în context

Raportul dintre norma generală și cea specială nu apare întotdeauna ca înfățisându-se cu evidență practicianului aflat în situația aplicării concrete a acestui raport. Nu de puține ori este necesar un examen amănunțit cu privire la caracterul normelor aflate în concurs, sub aspectul identificării specificului normelor legale în discuție. Probleme suplimentare pot fi generate în situația particulară în care norma considerată specială încalcă anumite directive europene edictate în aceeași materie ce prilejuiește și controversa de aplicare sus-menționată. În această situație, pe lângă apelul efectuat la regulile de interpretare a normelor juridice, un important reper pentru practician apare ca fiind reprezentat de prevederile art. 148 alin. (2) din Constituția României, în conformitate cu care, urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

4. Judecător drd. Oana Cristina Niemesch – Reflectarea principiilor derivând din faptele juridice licite în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene

Procesul de recunoaștere la nivel european a îmbogățirii fără justă cauză, a plății nedatorate și, mai timid, a gestiunii de afaceri a fost mediat de o serie de cauze de natură fiscală, cauze în soluționarea cărora Curtea de Justiție a Uniunii Europene a desfășurat o adevărată activitate creatoare de drept, pornind de la constantele reglementărilor statelor membre și identificând, prin intermediul jurisprudenței sale, interpretări proprii ale acestora care corespund intereselor și sunt compatibile cu dreptul Uniunii Europene, interpretări la care pot apela instanțele naționale, ca instanțe de drept european, în soluționarea litigiilor.

6. Sandu Perju – Despre corecta interpretare a art. 1579 alin. (3) C. civ. 1864

Asimilarea, în cazul unui împrumut de consumație, a monedelor de aur ori argint cu banii care nu au putere circulatorie pe teritoriul României, mai precis cu o valută, chiar dacă rezolvă problema conversiei creditului din valută în lei, nu justifică soluția de efectuare a plății ratelor în lei la un curs înghețat la nivelul celui din data acordării creditului, căci, potrivit art. 1579 alin. (2) și (3), trebuie avută în vedere restituirea aceleiași valori cu cea împrumutată ori a echivalentului acesteia de la data scadenței, și nu de la data împrumutului.

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 1/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 3/2015

👍Vezi și: Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015

Revista Română de Jurisprudență nr. 4/2015: cuprinsul și rezumatele articolelor was last modified: martie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: