Regulamentul ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfăşurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – modificări (Regulament ASF nr. 10/2021)

13 iul. 2021
Vizualizari: 259

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

(M. Of. nr. 106 din 1 februarie 2021)

 

Regulamentul ASF nr. 10/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară

(M. Of. nr. 680 din 9 iulie 2021)

modifică: art. 22 alin. (1), art. 23 alin. (1) și (4), art. 25 alin. (1), art. 35 alin. (2);

– introduce: art. 2 alin. (2) pct. 30.

 

În M. Of. nr. 680 din 9 iulie 2021 s-a publicat Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 10/2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Redăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 22 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Coordonatorul echipei de control transmite entității controlate procesul-verbal de control, întocmit și semnat în conformitate cu art. 21 alin. (2), în format electronic, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la finalizarea acțiunii de control, și solicită reprezentanților entității controlate transmiterea, dacă este cazul, a eventualelor obiecții asupra reținerilor din acesta.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 22

(1) Coordonatorul echipei de control transmite entității controlate procesul-verbal de control, întocmit și semnat în conformitate cu art. 21 alin. (2), în format electronic sau prin orice alt mijloc de comunicare care poate fi probat ulterior, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la finalizarea acțiunii de control, și solicită reprezentanților entității controlate transmiterea, dacă este cazul, a eventualelor obiecții asupra reținerilor din acesta.

 

 

Art. 23 alin. (1) și (4)

Vechea reglementare

„(1) În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data primirii obiecțiilor transmise conform prevederilor art. 22 alin. (3) are loc o ședință de conciliere între echipa de control și conducerea entității controlate la data, ora și locația stabilite de comun acord, dacă este cazul, în vederea analizării și clarificării aspectelor susținute de entitatea controlată în cadrul obiecțiilor transmise.

(…)

(4)  La finalul ședinței de conciliere se întocmește o notă de conciliere, ce cuprinde rezultatele ședinței de conciliere, inclusiv explicațiile/motivațiile neînsușirii de către echipa de control a obiecțiilor transmise conform prevederilor art. 22 alin. (3).”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 23 alin. (1) și (4) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii obiecțiilor transmise conform prevederilor art. 22 alin. (3) are loc o ședință de conciliere între echipa de control și conducerea entității controlate la data, ora și locația stabilite de comun acord, dacă este cazul, în vederea analizării și clarificării aspectelor susținute de entitatea controlată în cadrul obiecțiilor transmise.

(4) Nota de conciliere, ce cuprinde rezultatele ședinței de conciliere, inclusiv explicațiile/motivațiile neînsușirii de către echipa de control a obiecțiilor transmise conform prevederilor art. 22 alin. (3), se întocmește și se semnează de către participanții la ședința de conciliere în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data ședinței de conciliere.

 

 

Art. 25 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1)  În termen de maximum 14 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 23 alin. (5), conducerea structurii organizatorice de specialitate din care face parte echipa de control prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. Nota privind concluziile și propunerile cu privire la aspectele constatate în urma acțiunii de control, însoțită de procesul-verbal de control, obiecțiile entității controlate, dacă au fost transmise, și nota de conciliere, după caz.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 25 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Conducerea structurii organizatorice de specialitate din care face parte echipa de control prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. nota privind concluziile și propunerile cu privire la aspectele constatate în urma acțiunii de control, însoțită de procesul-verbal de control, obiecțiile entității controlate, dacă au fost transmise, și nota de conciliere, după caz.

 

 

Art. 35 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2)  În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 34 alin. (2), (3) sau (5), după caz, conducerea structurii organizatorice de specialitate prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. nota menționată la alin. (1), însoțită de Raportul de control permanent și obiecțiile entității controlate/persoanelor vizate, dacă au fost transmise.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 35 alin. (2) se modifică și va avea următorul conținut:

(2) Conducerea structurii organizatorice de specialitate prezintă pentru înscrierea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului A.S.F. nota menționată la alin. (1), însoțită de raportul de control permanent și obiecțiile entității controlate/persoanelor vizate, dacă au fost transmise.

 

 

Art. 2 alin. (2) pct. 30

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2 alin. (2), după pct. 29 se introduce un nou punct, pct. 30, cu următorul cuprins:

30. structuri organizatorice de specialitate cu atribuții de supraveghere – structuri de specialitate din cadrul A.S.F. care desfășoară activitatea de control permanent.

Regulamentul ASF nr. 4/2021 privind activitatea de control desfășurată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – modificări (Regulament ASF nr. 10/2021) was last modified: iulie 13th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.