Registrul general de evidenţă a salariaţilor (H.G. nr. 905/2017)

20 dec. 2017
Vizualizari: 12431
Art. 9 din H.G. nr. 905/2017

Art. 9 stabilește faptul că prevederile art. 8 se completează cu dispozițiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 10 din H.G. nr. 905/2017

Art. 10 dispune faptul că sistemul informatic care face obiectul soluției tehnice pentru transmiterea datelor în registru de către angajatori, astfel cum este reglementat de respectiva hotărâre, se achiziționează de către Inspecția Muncii, în condițiile legii, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Art. 11 din H.G. nr. 905/2017

În art. 11 se stabilește faptul că Inspecția Muncii asigură accesul autorităților/instituțiilor publice la informațiile din registru, pe baza unor aplicații de interogare specifice sau prin punerea la dispoziție a unor informații din registru, cu respectarea măsurilor de protecție a datelor cu caracter personal, numai dacă în cuprinsul actului normativ de organizare și funcționare a acestora se prevede că acestea au dreptul de a primi aceste informații în vederea realizării atribuțiilor lor. Condițiile, procedura de lucru și limitele accesului la informații se stabilesc de Inspecția Muncii prin protocoale de colaborare încheiate cu autoritățile/instituțiile publice solicitante, în condițiile legii, care vor fi publicate pe pagina de internet a Inspecției Muncii.

Pentru personalul încadrat în Ministerul Afacerilor Externe cu raport de muncă, prevederile respectivei hotărâri se aplică în condițiile stabilite printr-un protocol de colaborare încheiat între Ministerul Afacerilor Externe și Inspecția Muncii.

În scopul combaterii muncii nedeclarate, Inspecția Muncii beneficiază de accesul la bazele de date deținute de autorități/instituții publice, privind:

a) evidența persoanelor, în vederea identificării persoanelor aflate la locul de muncă;

b) declarații și înregistrări fiscale, în vederea verificării concordanței datelor înregistrate în registru cu cele declarate organelor fiscale;

c) evidența angajatorilor înregistrați în registrul comerțului sau la Ministerul Finanțelor Publice, în scopul identificării acestora și al dispunerii măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor respectivei hotărâri.

Art. 12 din H.G. nr. 905/2017

Art. 12 prevede că registrele înființate, înregistrate, completate și transmise în conformitate cu prevederile H.G. nr. 161/2006 privind întocmirea și completarea registrului general de evidență a salariaților, cu modificările și completările ulterioare, respectiv în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților, cu modificările și completările ulterioare, se păstrează și se arhivează de către angajatori, în condițiile legii.

Art. 13 din H.G. nr. 905/2017

Art. 13 dispune că respectiva hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, cu excepția prevederilor art. 8 și cele ale art. 13 alin. (3) referitoare la contravenția netransmiterii de către angajatori a modificărilor aduse datelor prevăzute la art. 3 lit. h) până la data de 31 martie 2018.

Prin excepție de la prevederile art. 4 (privind faptul că orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 lit. h) se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, excepție făcând situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când transmiterea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoștință de conținutul acesteia) orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 lit. h) care se produce de la data intrării în vigoare a prevederilor respectivei hotărâri și până la data de 31 martie 2018 se transmite până la 31 martie 2018.

De asemenea, constituie contravenție netransmiterea de către angajatori a modificărilor aduse datelor prevăzute la art. 3 (2) lit. h) în termenul prevăzut mai sus și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Art. 14 din H.G. nr. 905/2017

Conform art. 14, la data intrării în vigoare a respectivei hotărâri se abrogă H.G. nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților (M. Of. nr. 372 din 27 mai 2011, cu modif. ult.).

Până la data achiziționării noului sistem informatic, angajatorii prevăzuți la art. 1 vor transmite datele în registru conform aplicației informatice existente pe portalul Inspecției Muncii la data intrării în vigoare a respectivei hotărâri.

Procedura și actele pe care angajatorii sunt obligați să le prezinte la inspectoratul teritorial de muncă pentru obținerea parolei, procedura privind transmiterea datelor în registru, precum și procedura privind condițiile și limitele accesului individual la informațiile din registru se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului comunicațiilor și societății informaționale, în termen de 30 de zile de la data achiziționării noului sistem informatic.

Registrul general de evidență a salariaților (H.G. nr. 905/2017) was last modified: decembrie 20th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.