Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală. Încălcarea principiului legalităţii și principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi autorităţilor (NCPP, L. nr. 255/2013, Constituția României)

24 dec. 2019
Vizualizari: 689
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 54/2019

L. nr. 255/2013: art. 11, art. 12, NCPP: art. 552 alin. (1); Constituția României: art. 129

Prealabil analizării aspectelor invocate de recurentul inculpat, Înalta Curte amintește că noua reglementare procesual penală a consacrat dublul grad de jurisdicție, recursul în casație devenind cale extraordinară de atac; astfel, prin Legea nr. 255/2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind C. proc. pen. și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale, au fost prevăzute în Capitolul II, Dispoziții privind situații tranzitorii: art. 11 din Legea nr. 255/2013 prevede la alin. (1) că deciziile pronunțate în apel înainte de intrarea în vigoare a C. proc. pen. cu privire la care termenul de declarare a căii ordinare de atac prevăzute de legea anterioară nu expirase la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse recursului în casație; art. 12 din Legea nr. 255/2013 prevede la alin. (1) că recursurile în curs de judecată la data intrării în vigoare a legii noi, declarate împotriva hotărârilor care au fost supuse apelului potrivit legii vechi, rămân în competența aceleiași instanțe și se judecă potrivit dispozițiilor legii vechi privitoare la recurs.

Potrivit dispozițiilor art. 552 alin. (1) C. proc. pen. „hotărârea instanței de apel rămâne definitivă la data pronunțării acesteia, atunci când apelul a fost admis și procesul a luat sfârșit în fața instanței de apel”.

Aplicând aceste considerații teoretice în speță, Înalta Curte constată raportat la data intrării în vigoare a C. proc. pen., 01 februarie 2014, că în cauză decizia penală nr. 408/A din data de 27.09.2018 pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș, secția Penală, intră sub incidența noului C. proc. pen., nemaifiind supusă niciunei căi ordinare de atac.

Înalta Curte amintește că noul C. proc. pen. prevede numai instituția recursului în casație, cale extraordinară de atac ce poate fi declarată împotriva deciziilor definitive pronunțate de curțile de apel, ca instanțe de apel, cu excepția deciziilor prin care s-a dispus rejudecarea cauzelor, și nu a recursului, cale ordinară de atac.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților, și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României, iar încălcarea acestora atrage sancțiunea inadmisibilității.

În acest context argumentativ, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul formulat de inculpatul A. împotriva deciziei nr. 408/A din data de 27 septembrie 2018 pronunțată de Curtea de Apel Târgu Mureș, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

Va obliga inculpatul la plata sumei de 100 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală. Încălcarea principiului legalității și principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților (NCPP, L. nr. 255/2013, Constituția României) was last modified: decembrie 19th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.