Recunoaşterea unei căi de atac în alte condiţii decât cele prevăzute de legea procesuală. Încălcarea principiului legalităţii şi soluţie inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituția României)

30 nov. 2021
Vizualizari: 509
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 843/2020

Constituția României: art. 21, art. 129; NCPP: art. 275 alin. (2)

Examinând recursul formulat de recurentul A. împotriva dispoziției de respingere a sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, Înalta Curte constată următoarele:

Înalta Curte notează că o hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Astfel, dând eficiență principiului stabilit prin art. 129 din Constituție privind exercitarea căilor de atac în condițiile legii procesual penale, precum și celui privind liberul acces la justiție statuat prin art. 21 din legea fundamentală, respectiv exigențelor art. 13 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, C. proc. pen. a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, același pentru toate persoanele aflate în situații juridice identice.

Recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

În acest context normativ și teoretic, formularea recursului de către A. împotriva dispoziției de respingere a sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene, cuprinsă în încheierea din data de 1 iulie 2020 a Curții de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie, reliefează exercitarea căii de atac împotriva unei hotărâri nesusceptibile a fi reformate prin exercitarea acesteia, în condiții nereglementate de dispozițiile legale.

Căile de atac împotriva hotărârilor luate de instanțele de judecată în ceea ce privește admiterea sau respingerea cererilor de sesizare a CJUE sunt reglementate de legislația națională, respectiv de C. proc. pen. Însă, legislația națională nu cuprinde un text actual, special, care să reglementeze posibilitatea atacării distincte a respingerii solicitării de sesizare a CJUE.

Cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene se face numai în situația în care, în cursul unui litigiu aflat pe rol, se pune probleme interpretării sau validității unei norme comunitare.

Tot jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene a stabilit că instanțele naționale sunt cele în măsură să aprecieze, în funcție de particularitățile fiecărei cauze, atât asupra necesității unei întrebări preliminare în vederea soluționării fondului litigiului, cât și asupra pertinenței întrebărilor adresate Curții.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul formulat de recurentul A. împotriva dispoziției de respingere a sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În conformitate cu art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga recurentul intimat la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă recurentul la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesuală. Încălcarea principiului legalității și soluție inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituția României) was last modified: noiembrie 29th, 2021 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.