Propunerea de restructurare a ANAF

3 sept. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1325

Despre

  • Condiţionalităţile de ordin politic
  • O autonomie instituţională sporită
  • Irosirea resurselor
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Președintele ANAF a făcut o declarație prin care propune restructurarea Agenției după modelul Fiscului american, pentru a limita influențele politice ce pot să apară, pentru a spori autonomia instituțională și pentru a nu mai irosi resurse.

Vă redăm, în continuare, declarația președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu:

Ieri, i-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonom a decizională a ANAF, în afara condiționalităților de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral.

De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialiști cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, firește, cadrului legislativ autohton și care va coordona politicile și strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul președintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituției pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluție de management, care distanțează ANAF de posibilele influențe poltice, este singura variantă reală și profesionistă.

An ales această soluție după analiza atentă a mai multor documente, dintre care raportul anual «Tax administration 2015», recent publicat de OECD, raportul de asistență tehnică a misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistență al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF precum și blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

De asemenea, consider că fără o autonomie instituțională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri și nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt.

Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a MFP, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister.

Totodată, această schimbare profundă nu poate avea loc în condițiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoința și interesele unor instituții precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau își irosește resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activitățile de control, fapt constatat și certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.

Sper că acest proiect va beneficia de întreg sprijinul factorilor decidenți și va fi implementat cât mai curând, în condițiile în care cei mai buni specialiști ai noștri se apropie de finalizarea redactării proiectului ce va fi supus unor analize și rafinări ulterioare. Mai multe detalii vom oferi după finalizarea proiectului”.

Consultați sursa declarației, comunicatul de presă publicat de ANAF (www.anaf.ro).

Propunerea de restructurare a ANAF was last modified: septembrie 4th, 2015 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter