Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM ‒ judecător drd. Roxana DAN, Judecătoria Cluj-Napoca

29 mart. 2022
Vizualizari: 1354

Motto:
„Cooperare cu responsabilitate”

Cine sunt eu?

Roxana Dan, absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, nivel licență (2011), master în drept penal (2013) și în prezent doctorand al Școlii Doctorale din cadrul aceleiași Universități, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ionuț-Florin Popa. Totodată, sunt cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept, Departamentul de Drept privat, disciplina Drept procesual civil, unde susțin activitatea de seminar începând din anul 2013 până în prezent.
Sunt al doilea copil dintr-o familie modestă din orașul Dej, județul Cluj. În prezent sunt necăsătorită, mă aflu într-o relație de lungă durată cu partenerul meu și nu avem copii.

Am ales Facultatea de Drept din multe considerente, dar cel pe care îl apreciez ușor de identificat este mai degrabă legat de ceea ce am trăit eu în copilărie. Copilăria și adolescența mea au fost marcate de ușoarele nedreptăți derivate din statutul meu de copil modest sau „de la țară” care s-a văzut înconjurat de copii provenind din pături sociale înalte, care mă vedeau diferită. Iar asta din cauza felului în care mă îmbrăcam, pentru că veneam cu autobuzul la școală sau pentru că nu mergeam în toate excursiile organizate, deoarece părinții mei nu aveau întotdeauna resursele necesare ș.a.m.d.

Dreptul, pentru adolescenta din mine, avea legătură cu dreptatea și cu legea. La acel moment am auzit eu undeva că, în fața legii, suntem toți egali – asta fiind ceea ce eu căutam de fapt, fără să fiu conștientă. După patru ani de Drept, în care mi-au plăcut tare mult disciplinele din sfera dreptului penal, deși tot ce însemna drept privat îmi venea mai ușor ori mai natural de studiat, am decis că vreau să devin procuror. Am dat examenul de admitere la Institutul Național al Magistraturii imediat după absolvirea facultății, am reușit și m-am mutat la București cu acest gând, exprimat inclusiv în fața comisiei de interviu.

Anii petrecuți în Institut mi-au arătat că ceea ce se potrivește mai bine structurii mele este, mai degrabă, profesia de judecător. Deși, la 24-25 de ani, nu păream deloc judecătorul tipic, adică tăcut, bun ascultător, „bătrân și înțelept”, mai nimic din ceea ce societatea a desenat în mințile noastre drept standard pentru această profesie, apreciez că entuziasmul tinereții judecătorilor români are avantajele sale raportat la volumul de muncă ridicat din instanțe. Am activat ca judecător stagiar la Judecătoria Cluj-Napoca și, tot în această perioadă, am fost într-un stagiu de peste trei luni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la secțiunea cameră din cadrul grefei României, unde am putut înțelege felul în care funcționează această instanță. După examenul de definitivat, am ales Judecătoria Târgu Mureș și, timp de doi ani, am făcut naveta la Cluj-Napoca pentru a ține seminarele de procedură civilă. Am fost transferată la Judecătoria Cluj-Napoca la finalul anului 2016, iar din acel moment, activitatea mea s-a desfășurat doar la această instanță.

De îndată ce am îndeplinit condițiile pentru promovarea în grad, respectiv în anul 2017, am susținut examenul și am luat gradul de tribunal, pe care îl am în prezent. Din anul 2018, ocup funcția de președinte de secție civilă în instanța mea, iar la finalul anului 2021, am fost reînvestită în această funcție, cu sprijinul colectivului din care fac parte.

Aparițiile mele în spațiul public datează încă din 2017. Au fost aproape constante și au vizat discutarea temelor de interes pentru sistemul judiciar, cum a fost cazul reformelor în Justiție, admiterea la INM, SIIJ. Totodată, au urmărit creșterea nivelului de încredere în sistemul de justiție prin discuții transparente despre disfuncționalitățile sistemului judiciar.

Am afirmat, cu diferite ocazii, că încrederea în justiție începe cu încrederea în judecători și pentru aceasta avem nevoie de un sistem administrativ apt să îi creeze judecătorului cadrul prielnic de a fi eficient și credibil în serviciul prestat.

Tocmai având în minte acest deziderat, am aplicat pentru poziția de expert judecător pentru conceperea „Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocați”, unde am și fost selectată, iar această experiență s-a arătat revelatoare pentru înțelegerea sistemului judiciar la nivel național. În această calitate am participat la diferite ateliere de lucru ori webinare cu colegii din Iași, Târgu Mureș, Alba Iulia, Oradea, București, Zalău, Bistrița, Craiova, și am fost surprinsă să cunosc varietatea de practici regăsite la nivel național și cum anume afectează credibilitatea sistemului judiciar lipsa de uniformitate în practicile cvasi administrative ale instanțelor. Tot în acest context am înțeles cu ce dificultăți pornește la drum un judecător intrat direct în magistratură, care, fără nicio pregătire anterioară în specificul muncii de judecător (de tipul operarea sistemului ECRIS, redactat minute etc.) se vede nevoit să judece atât în materie civilă, cât și penală, la care se adaugă, eventual, și atribuțiile de președinte, pe motiv că altcineva nu mai este în instanța. Sunt perfect conștientă de toate acestea și îmi propun ca, împreună cu colegii mei din cadrul Consiliului, în ipoteza în care voi fi aleasă, să luăm măsuri imediate.

În calitatea mea de cadru didactic colaborator al Facultății de Drept U.B.B. am încercat să îndrum de-a lungul timpului studenții spre profesia de magistrat, mai cu seamă pe aceia pe care i-am considerat drept potriviți pentru această funcție prin prisma abilităților și valorilor lor, având totodată discuții punctuale despre etica profesiei de judecător și valorile noastre profesionale.

Sunt, totodată, autor de studii de specialitate și coautor la diferite culegeri de grile precum și cea mai recentă monografie asupra taxelor de timbru, alături de colegele mele judecător: Ioana Orza, Stela Stoicescu, Ana Maria Puiu și Andreea Danciu, sub coordonarea prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, unde am surprins inclusiv practici administrative care ar putea facilita o mai bună funcționare a sistemului judiciar din această perspectivă.

În final, cred că este important să știți despre mine și faptul că sunt o persoana veselă, practic în fiecare dimineață o formă de mișcare, citesc o carte nouă pe săptămână și cred cu adevărat că alegerile noastre sunt cele care ne definesc viața de zi cu zi.

Proiectul integral poate fi consultat aici.

Proiect de candidat pentru funcția de membru al CSM ‒ judecător drd. Roxana DAN, Judecătoria Cluj-Napoca was last modified: martie 29th, 2022 by Roxana Dan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice