Procedurile publicării, republicării şi rectificării, precum şi ale publicării în numere speciale a actelor în Monitorul Oficial al României (Ordinul nr. 367 /2022)

10 mart. 2022
Vizualizari: 379
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
Ordinul nr. 367/2022 privind procedurile publicării, republicării și rectificării, precum și ale publicării în numere speciale a actelor în Monitorul Oficial al României

 

(M. Of. nr. 235 din 10 martie 2022)

Prezentul ordin stabilește procedura publicării în părțile I-VII ale Monitorului Oficial al României, procedura republicării și a rectificării, precum și procedurile publicării în numere speciale a unor acte care au un volum extins/interesează, prin obiectul lor de reglementare, doar un număr restrâns de persoane ori care conțin informații clasificate

În M. Of. nr. 235 din 10 martie 2022 s-a publicat Ordinul nr. 367/2022 privind procedurile publicării, republicării și rectificării, precum și ale publicării în numere speciale a actelor în Monitorul Oficial al României.

Vă prezentăm, în continuare, prevederile Ordinului:

Structura

Capitolul I: Dispoziții generale

Capitolul II: Procedura publicării actelor

Capitolul III: Dispoziții finale

Art. 1

(1) Prezentul ordin stabilește procedura publicării în părțile I-VII ale Monitorului Oficial al României, procedura republicării și a rectificării, precum și procedurile publicării în numere speciale a unor acte care au un volum extins/interesează, prin obiectul lor de reglementare, doar un număr restrâns de persoane ori care conțin informații clasificate.

(2) Procedurile publicării, republicării și rectificării actelor normative se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(…)

Art. 3

(1) Emitenții transmit secretarului general al Camerei Deputaților actele supuse publicării, în format electronic, sub semnătura conducătorului acestora sau a locțiitorului său, în copie certificată scanată, iar forma editabilă în fișier electronic certificat.

(2) Certificarea formei electronice se realizează prin semnătură electronică calificată, de o persoană anume desemnată de către emitent.

(3) Emitenții comunică secretarului general al Camerei Deputaților numele și funcția persoanelor împuternicite să certifice actele transmise spre publicare și orice modificări cu privire la desemnarea acestora.

(4) Actele supuse publicării se transmit secretarului general al Camerei Deputaților însoțite de o adresă de înaintare, care va cuprinde:

a) categoria și datele de identificare ale actului supus publicării;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) numărul de pagini ale documentului supus publicării;

c) numărul anexelor și numărul de pagini ale acestora;

d) semnătura conducătorului emitentului sau a locțiitorului său, iar în cazul actelor Parlamentului României, ale Președintelui României și ale Guvernului României, semnătura persoanei împuternicite să transmită actele spre publicare;

e) precizarea că actul supus publicării a fost semnat de conducătorul emitentului sau de către locțiitorul acestuia, atunci când este cazul, în condițiile legii;

f) numele persoanei în măsură să ofere relații cu privire la actul supus publicării (număr telefon fix/mobil, adresă de e-mail).

(5) Actele transmise în vederea publicării care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1)-(4) nu intră în procesul de publicare până la remedierea deficiențelor.

(6) Evidența actelor primite spre publicare se ține într-un registru special, electronic, pe categorii de acte, potrivit art. 5 din Legea nr. 202/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la secretarul general al Camerei Deputaților – Biroul evidență Monitorul Oficial.

(7) Secretarul general al Camerei Deputaților dispune publicarea, în termen de cel mult 24 de ore de la data primirii actelor de la emitenți, acordând viza prin semnarea electronică a adresei de înaintare prevăzute la alin. (4). Biroul evidență Monitorul Oficial transmite electronic actele către regia autonomă, menționând numărul de înregistrare al fiecărui act în registrul prevăzut la alin. (6).

(…)

Art. 13

(1) În cazul în care după publicare se descoperă erori materiale se procedează la publicarea unei rectificări, pe baza cererii emitentului.

(2) Cererea emitentului, semnată de conducătorul sau de locțiitorul acestuia, iar în cazul actelor Parlamentului, ale Președintelui României și ale Guvernului României, de persoanele anume desemnate din cadrul acestor autorități publice, se adresează secretarului general al Camerei Deputaților, cu respectarea prevederilor art. 71 din Legea nr. 24/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Cererea trebuie să indice în mod clar actul supus rectificării, numărul și data Monitorului Oficial al României, Partea I, în care a fost publicat, eroarea materială, cu explicațiile necesare, precum și conținutul rectificării.

(4) Evidența cererilor de rectificare se ține în registrul electronic special prevăzut la art. 9 alin. (5).

(…)

Art. 16

(1) În cazul în care actul supus publicării are un volum extins/interesează, prin obiectul său de reglementare, doar un număr restrâns de persoane, emitentul, printr-o cerere, sau, după caz, regia autonomă, printr-o notă, solicită secretarului general al Camerei Deputaților aprobarea publicării anexei/anexelor actului într-un număr special (bis) al Monitorului Oficial al României, Partea I.

(2) Numerele speciale (bis) ale monitoarelor oficiale, în care se publică potrivit alin. (1) anexele actelor, sunt disponibile în format electronic gratuit, potrivit art. 18 din Legea nr. 202/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar în format tipărit, contra cost, pe bază de comandă.

(3) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător și în cazul actelor supuse publicării care conțin informații clasificate.

(…)

Art. 28

Prevederile art. 3 se aplică în mod corespunzător procedurii republicării și rectificării actelor normative în părțile I și a II-a ale Monitorului Oficial al României în ceea ce privește transmiterea cererii de republicare, de rectificare, a avizului Consiliului Legislativ și a formei republicabile.

Art. 29

În cadrul procedurii de publicare a actelor în părțile I și a II-a ale Monitorului Oficial al României, regia autonomă transmite secretarului general al Camerei Deputaților, imediat după procesarea și paginarea actelor supuse publicării, sumarul numărului publicației.

Art. 30

Întârzierea efectuării unor publicări, republicări sau rectificări, din cauza nerespectării de către emitenți a obligațiilor ce le revin potrivit prezentului ordin, atrage exclusiv răspunderea acestora.

Procedurile publicării, republicării și rectificării, precum și ale publicării în numere speciale a actelor în Monitorul Oficial al României (Ordinul nr. 367 /2022) was last modified: martie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.