Principiul oficialităţii procesului penal. Obligativitatea punerii în mişcare şi a exercitării acţiunii penale în cadrul principiilor generale

18 ian. 2024
Vizualizari: 154
  • Legea nr. 302/2004: art. 110
  • NCPP: art. 275 alin. (2)
  • NCPP: art. 415
  • NCPP: art. 425^1

Prin Sentința penală nr. 43/MEA din 19 martie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, în Dosarul nr. x/2021, a fost admisă cererea autorităților judiciare din Marea Britanie și s-a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare, emis la data de 27.11.2020 de Curtea Magistraților din Belfast – Curtea Laganside, pe numele persoanei solicitate – cetățean român A. – reținut în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău).

În baza art. 104 alin. (7) din Legea nr. 302/2004, cu modificările și completările ulterioare, s-a luat act că persoana solicitată A. nu a consimțit să fie predată autorităților judiciare din Marea Britanie.

În conformitate cu dispozițiile art. 85 din Legea nr. 302/2004, republicată, și art. 112 din Titlul VII al Acordului comercial și de cooperare între Uniunea Europeană și Comunitatea europeană a energiei atomice, pe de o parte, și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, pe de altă parte, și art. 104 alin. (6) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, s-a dispus arestarea persoanei solicitate A. pe o durată de 30 zile, cu începere de la data de 19.03.2021 și până la data de 17.04.2021, inclusiv, și predarea acesteia către autoritățile judiciare din Marea Britanie.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 270 din 30 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, examinând dispozițiile C. proc. pen., constată că o astfel de situație, a retragerii contestației, nu a fost prevăzută de legiuitor în procedura soluționării contestației întemeiată pe dispozițiile art. 425^1 C. proc. pen. raportat la art. 110 din Legea nr. 302/2004, republicată.

De asemenea, constată că, C. proc. pen. nu prevede explicit principiul oficialității procesului penal, însă prevede obligativitatea punerii în mișcare și a exercitării acțiunii penale în cadrul principiilor generale, care includ, în realitate, aspecte ce țin de principiul oficialității.

Prin urmare, Înalta Curte constată că în procesul penal nu se aplică principiul disponibilității ca în procesele civile, însă, cu titlu de excepție, în privința cererilor formulate de către părți, prin care acestea își exercită dreptul de a declara o cale de atac, trebuie recunoscut și dreptul lor de a-și retrage acea cale de atac.

Această interpretare se impune și prin raportare la dispozițiile art. 415 C. proc. pen., care prevăd posibilitatea apelantului de a-și retrage calea de atac promovată, și, mai ales, din analiza prevederilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., în care se arată, printre altele, că, în cazul introducerii unei contestații sau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana căreia i s-a respins ori și-a retras contestația ori cererea.

Or, dacă legiuitorul nu ar fi dorit să recunoască persoanei care a introdus o contestație dreptul de a o retrage, nu ar fi reglementat acoperirea cheltuielilor judiciare într-o asemenea situație.

Potrivit art. 415 alin. (1) C. proc. pen., retragerea trebuie făcută personal de parte sau prin mandatar special, iar dacă partea se află în stare de deținere, printr-o declarație atestată sau consemnată într-un proces-verbal de către administrația locului de deținere. Declarația de retragere se poate face fie la instanța a cărei hotărâre a fost atacată, fie la instanța învestită cu soluționarea contestației, oricând după declararea acesteia, până la închiderea dezbaterilor.

Având în vedere că retragerea căii de atac s-a făcut, personal, de către persoana solicitată, cererea fiind semnată și de apărătorul ales, iar retragerea s-a făcut până la încheierea dezbaterilor, Înalta Curte urmează a lua act de manifestarea de voință expresă a contestatorului A., în sensul retragerii contestației declarate.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul persoană solicitată va fi obligat la plata sumei de 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul-persoană solicitată, în sumă de 400 RON, va rămâne în sarcina statului se va plăti din fondurile Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Principiul oficialității procesului penal. Obligativitatea punerii în mișcare și a exercitării acțiunii penale în cadrul principiilor generale was last modified: ianuarie 18th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.