Principiul neretroactivităţii legii noi. Perimarea contestaţiei în anulare (NCPC)

9 nov. 2020
Vizualizari: 632
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 66/2020

NCPC: art. 219 pct. 3, art. 242 alin. (1) pct. 2, art. 248 alin. (3), art. 249-251, art. 252 alin. (1), art. 312 alin. (1)

Prin art. 219 pct. 3 C. proc. civ. din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil s-a abrogat art. 248 alin. (3) C. proc. civ.

Cu toate acestea, prin art. 223 din aceeași lege s-a prevăzut că în situația în care această lege nu prevede altfel:

„procesele și cererile în materie civilă sau comercială în curs de soluționare la data intrării în vigoare a C. civ. se soluționează de către instanțele legal învestite, în conformitate cu dispozițiile legale, materiale și procedurale în vigoare la data când acestea au fost pornite”.

Dispozițiile legale mai sus enunțate consacră în materia succesiunii legilor procesuale, principiul neretroactivității legii noi, conform căruia legea veche, chiar dacă este abrogată de legea nouă, se aplică proceselor în curs, afară de cazul în care prin lege s-ar prevede altfel.

Pe cale de consecință, litigiul a fost declanșat anterior abrogării art. 248 alin. (3) C. proc. civ., respectiv la 14 septembrie 2009, situație în care această normă de procedură rămâne aplicabilă, deoarece era în vigoare la data începerii procesului.

Potrivit art. 248 alin. (1) C. proc. civ.:

„orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părții timp de un an. Partea nu se socotește în vină, când actul de procedură urma să fie îndeplinit din oficiu”. În temeiul art. 248 alin. (3) C. proc. civ. „în materie comercială, termenul de perimare este de șase luni”.

În cauză, prin încheierea din 7 decembrie 2018 s-a dispus suspendarea judecării contestației în anulare în temeiul art. 242 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ.

Prin cererea formulată la 6 decembrie 2019, recurentul a solicitat repunerea cauzei pe rol.

Înalta Curte constată că de la 7 decembrie 2018, când s-a pronunțat încheierea de suspendare și până la data de 6 decembrie 2019, când s-a efectuat primul act de procedură după suspendarea cauzei, au trecut mai mult de șase luni, interval de timp în care cererea a rămas în nelucrare din vina contestatorului, fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 248 alin. (1) și (3) C. proc. civ. pentru a aplica sancțiunea perimării contestației în anulare.

Se constată astfel, așa cum rezultă din actele dosarului, că prezenta cauză a rămas în nelucrare din vina părților mai mult de 6 luni de la data suspendării, fără ca în acest termen să intervină o cauză de suspendare sau întrerupere în condițiile art. 249-251 C. proc. civ.

În cauză, perimarea a operat de drept anterior formulării cererii de repunere pe rol a cauzei, astfel că după acest moment nu mai poate fi analizată o asemenea cerere.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În acest context, potrivit art. 252 alin. (1) C. proc. civ.:

„perimarea se constată din oficiu…”.

Pentru rațiunile înfățișate, Înalta Curte, în temeiul dispozițiilor art. 312 alin. (1) raportat la art. 248 alin. (1) și (3) și la art. 252 C. proc. civ., urmează să constate perimată contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei nr. 2926 din 19 iunie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă, în dosarul nr. x/2009.

Sursa informației: www.scj.ro.

Principiul neretroactivității legii noi. Perimarea contestației în anulare (NCPC) was last modified: noiembrie 9th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.