Pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări şi/sau reasigurări (Norma ASF nr. 23/2021)

27 aug. 2021
Vizualizari: 1185

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 23/2021 privind pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări

 

(M. Of. nr. 816 din 26 august 2021)

Stabilește modalitatea de realizare a pregătirii profesionale a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări

În M. Of. nr. 816 din 26 august 2021 s-a publicat Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 23/2021 privind pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări.

Redăm, în continuare, structura respectivei norme.

Structura

Art. 1: Prevederi generale

Art. 2: Definiții

Art. 3: Pregătirea profesională – prevederi generale

Art. 4: Pregătirea profesională inițială

Art. 5: Pregătirea profesională continuă

Art. 6: Autorizarea/Avizarea și modul de desfășurare a activității furnizorilor de programe

Art. 7: Aprobarea programului de pregătire profesională

Art. 8: Atestarea și modul de desfășurare a activității lectorilor

Art. 9: Susținerea examenului și eliberarea certificatului de absolvire

Art. 10: Prevederi tranzitorii și finale

Art. 11: Intrare în vigoare și abrogare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai importante prevederi din cuprinsul normei.

Art. 4: Pregătirea profesională inițială

„(1) Programul de pregătire profesională inițială, inclusiv în sistem e-Learning, are o durată de minimum 45 de ore, echivalentul a 45 de credite de pregătire profesională, și este structurat în două părți după cum urmează:

a) partea teoretică, cu o durată de minimum 30 de ore, echivalentul a 30 de credite de pregătire profesională;

b) partea practică, cu o durată de minimum 15 ore, echivalentul a 15 credite de pregătire profesională.

(2) Înscrierea în programul de pregătire profesională inițială este condiționată de respectarea cerințelor referitoare la studii, conform prevederilor reglementărilor A.S.F. privind activitatea de distribuție de asigurări.

(3) Intermediarii principali și societățile pot organiza programe de mentorat dedicate debutanților, sub răspunderea unui mentor; ulterior se poate urma programul de pregătire profesională inițială conform prevederilor prezentei norme.

(4) Programul dedicat debutanților, în situația în care aceștia urmează programul de pregătire inițială, este echivalat cu un număr de 3 credite de pregătire profesională din partea practică, diferența de până la 15 credite de pregătire profesională urmând a fi efectuată la furnizorii de programe; partea teoretică de pregătire se desfășoară conform programului de pregătire inițială.

(5) Societățile și intermediarii principali pot opta pentru programul de mentorat dedicat debutanților în cadrul pregătirii profesionale inițiale, cu condiția ca procedurile proprii să cuprindă informații referitoare la activitatea de mentorat și programul de mentorat dedicat debutanților.

(6) Programele analitice aferente pregătirii profesionale inițiale a angajaților societăților care desfășoară activitate de distribuție de asigurări și/sau reasigurări cuprind cel puțin cerințele minime privind cunoștințele și competențele profesionale prevăzute în anexa la Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu completările ulterioare.

(7) Programul de pregătire profesională inițială se finalizează prin certificarea obținută în urma susținerii examenului de absolvire la ISF.

(8) Modalitatea de promovare a examenului de absolvire a programului de pregătire profesională inițială este stabilită prin metodologia ISF.

(9) În cazul în care nu promovează examenul, absolventul are dreptul de a susține un nou examen, în aceleași condiții, ori de câte ori dorește, fără a depăși 6 luni de la data absolvirii cursului de pregătire profesională; după expirarea termenului de 6 luni se reia procesul de pregătire profesională inițială.

(10) Certificatul de absolvire obținut are termen de valabilitate 3 ani de la data absolvirii examenului și cuprinde cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 3 macheta nr 1”.

Art. 5: Pregătirea profesională continuă

„(1) Programul de pregătire profesională continuă parcurs în fiecare an calendaristic însumează cel puțin 15 credite de pregătire profesională, echivalentul a 15 ore, este structurat pe module care pot fi urmate la furnizori de programe diferiți și poate fi susținut conform art. 3 alin. (4).

(2) Modulele de pregătire profesională prevăzute la alin. (1) au o structură de minimum 5 credite de pregătire profesională și sunt configurate pe teme care, în situația în care nu intervin evenimente legislative, nu se pot repeta mai devreme de 2 ani.

(3) Programele analitice aferente pregătirii profesionale continue cuprind cel puțin cerințele minime privind cunoștințele și competențele profesionale prevăzute în anexa la Legea nr. 236/2018, cu completările ulterioare, și alte aspecte prin care se dezvoltă cunoștințele și abilitățile cursanților.

(4) Agenții auxiliari și asistenții auxiliari efectuează pregătirea profesională continuă cu respectarea prevederilor prezentei norme.

(5) Pregătirea profesională continuă a persoanelor prevăzute la alin. (4) cuprinde cel puțin un modul dedicat activității specifice produselor distribuite.

(6) Atestarea îndeplinirii obligațiilor de pregătire profesională continuă a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări, prevăzută la art. 3 alin. (5) lit. b), se realizează cu respectarea alin. (1) și (2) și cuprinde descrierea detaliată a tematicilor parcurse.

(7) Ciclurile de pregătire profesională continuă se efectuează după cum urmează:

a) primul ciclu de pregătire profesională continuă reprezintă perioada de 3 ani de la data obținerii certificatului de absolvire a pregătirii profesionale inițiale până la data obținerii primului certificat de pregătire profesională continuă și are următoarele caracteristici:

(i) promovarea examenului se efectuează fără a se depăși data de valabilitate a certificatului de absolvire a pregătirii profesionale inițiale;

(ii) înscrierea în vederea susținerii examenului de absolvire se poate face cel mai devreme cu 6 luni înaintea expirării termenului de valabilitate a certificatului de absolvire a pregătirii profesionale inițiale;

(iii) condițiile de promovare a examenului de absolvire sunt stabilite prin metodologia ISF;

(iv) persoana care nu promovează examenul are dreptul de a susține un nou examen, ori de câte ori dorește, în aceleași condiții;

(v) în situația în care nu promovează examenul de absolvire până la data expirării certificatului de absolvire a pregătirii inițiale, distribuitorii în asigurări și/sau reasigurări își pierd dreptul de a profesa și intră într-un nou program de pregătire profesională continuă, finalizat cu promovarea unui nou examen de absolvire, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a expirat certificatul de pregătire inițială;

(vi) în situația în care, în termenul de 6 luni de la data expirării certificatului de pregătire profesională inițială, nu s-a obținut certificatul de pregătire profesională continuă, se reia programul de pregătire profesională inițială;

b) cel de-al doilea ciclu de pregătire profesională continuă reprezintă perioada de la data obținerii primului certificat de absolvire a pregătirii profesionale continue până la data obținerii celui de-al doilea certificat de absolvire a pregătirii profesionale continue și are următoarele caracteristici:

(i) examinarea se efectuează la 3 ani de la data obținerii primului certificat de absolvire a pregătirii profesionale continue;

(ii) înscrierea în vederea susținerii examenului de absolvire a pregătirii profesionale continue se poate face cel mai devreme cu 6 luni înaintea expirării termenului de valabilitate a primului certificat de absolvire a pregătirii profesionale continue;

(iii) condițiile de promovare a examenului de absolvire a pregătirii profesionale continue sunt stabilite prin metodologia ISF;

(iv) persoana care nu promovează examenul de absolvire a pregătirii profesionale continue are dreptul de a susține un nou examen, ori de câte ori dorește, în aceleași condiții;

(v) în situația în care nu promovează examenul de absolvire a pregătirii profesionale continue aferent celui de-al doilea ciclu de pregătire profesională până la data expirării certificatului de absolvire a pregătirii profesionale continue deținut anterior, distribuitorii în asigurări și/sau reasigurări își pierd dreptul de a profesa și intră într-un nou program de pregătire profesională continuă, finalizat cu promovarea unui nou examen de absolvire a pregătirii profesionale continue, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a expirat certificatul deținut anterior pentru pregătirea profesională continuă;

(vi) în situația în care, în termenul de 6 luni de la data expirării certificatului de pregătire profesională continuă deținut anterior, nu s-a obținut următorul certificat de pregătire continuă, se reia programul de pregătire profesională inițială.

(8) După parcurgerea a 3 cicluri de pregătire profesională finalizate prin promovarea examenului susținut la ISF, persoanele menționate în anexa nr. 1 pot opta pentru susținerea examenului de definitivat, astfel:

a) examinarea se efectuează oricând după promovarea examenului aferent celui de-al treilea ciclu de pregătire;

b) persoanele care nu promovează examenul de definitivat îl pot susține ori de câte ori doresc, în aceleași condiții;

c) în situația în care nu promovează și nu doresc să mai susțină un nou examen de definitivat, rămân la nivelul celui deal treilea ciclu de pregătire profesională continuă;

d) păstrarea calificării este condiționată de parcurgerea anuală a celor 15 credite de pregătire profesională continuă.

(9) În vederea înscrierii pentru susținerea examenului de definitivat este necesară deținerea diplomei de bacalaureat; condițiile de promovare a examenului sunt stabilite prin metodologia ISF.

(10) Ulterior absolvirii examenului de definitivat, în situația în care distribuitorii în asigurări și/sau reasigurări nu efectuează cele 15 credite de pregătire profesională anuală, aceștia vor pierde dreptul de a profesa până la data recuperării creditelor de pregătire profesională; recuperarea creditelor se realizează întrun termen de 6 luni de la data la care trebuie efectuate.

(11) Distribuitorii în asigurări și/sau reasigurări aflați în situația prevăzută la alin. (10) își pot redobândi dreptul de a profesa fără a mai susține examenul de definitivat, prin recuperarea tuturor creditelor de pregătire profesională continuă și susținerea unui nou examen de absolvire a pregătirii profesionale continue; recuperarea creditelor constă în reluarea parcurgerii programelor de pregătire profesională continuă oferite de furnizorii de programe.

(12) Persoanele care desfășoară activitate de distribuție în cadrul societăților și intermediarilor, fie cu statut de angajat, fie în baza unui contract de mandat ori în calitate de colaborator, pot schimba categoria de distribuitor sub care își desfășoară activitatea, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel:

a) în cazul distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări din cadrul intermediarilor:

(i) notifică angajatorul sau intermediarul sub care își desfășoară activitatea și ISF asupra intenției de schimbare a categoriei;

(ii) nu au întrerupt activitatea pentru o perioadă mai mare de 3 ani;

(iii) urmează programul de pregătire profesională inițială, în situația în care nu este respectată cerința de la pct. (ii);

b) în cazul distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări din cadrul societăților:

(i) respectă obligațiile prevăzute la lit. a);

(ii) au absolvit examenul de pregătire profesională inițială la data intrării în vigoare a prezentei norme;

c) în cazul distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări care doresc să dețină calitatea de conducător executiv, aceasta se realizează cu respectarea cerințelor impuse de A.S.F.

(13) Certificatul de absolvire atestă finalizarea și promovarea unui ciclu de pregătire profesională de 3 ani și cuprinde cel puțin elementele prevăzute în anexa nr. 3 macheta nr 1; certificatul care atestă susținerea examenului de definitivat și promovarea acestuia cuprinde elementele prevăzute în anexa nr. 3 macheta nr. 2.

(14) În cazurile prevăzute în reglementările A.S.F. privind activitatea de distribuție de asigurări privind suspendarea contractului de intermediar secundar persoană fizică, pentru o perioadă de maximum 2 ani, din motive similare celor aplicabile suspendării contractului individual de muncă, prevăzute la art. 50 lit. a)-c) și art. 51 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dacă o persoană prevăzută în anexa nr. 1 nu a putut susține examenul pentru pregătirea profesională continuă în termenul prevăzut în certificatul de absolvire, persoana respectivă îl susține în termen de 90 de zile de la reluarea activității; intermediarii principali și societățile notifică A.S.F. și ISF cu privire la decizia de suspendare a contractului, în termen de 5 zile de la emiterea acesteia, utilizând mijloacele electronice puse la dispoziție.

(15) Persoanele cărora li se aplică cerințele alin. (14) efectuează pregătirea profesională continuă prin participarea la cursuri organizate de furnizorii de programe, cu respectarea prevederilor alin. (1); cele 15 credite de pregătire profesională aferente anului în care își reiau activitatea se pot obține și în perioada suspendării contractului.

(16) În situația în care se optează pentru activitatea de mentorat în cadrul programului dedicat debutanților, aceasta se echivalează în credite de pregătire profesională din cadrul programului de pregătire profesională continuă a mentorului; activitatea de mentorat este echivalată cu un număr de 5 credite de pregătire profesională.

(17) În anul calendaristic în care se promovează examenul de pregătire profesională inițială nu se vor mai efectua cele 15 credite de pregătire profesională continuă.

(18) Nerespectarea de către persoanele prevăzute în anexa nr. 1 a obligațiilor de pregătire profesională continuă conduce la pierderea calității deținute; societățile și intermediarii principali le radiază din registre conform art. 35 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 236/2018, cu completările ulterioare, iar angajații societăților nu mai pot desfășura activitate de distribuție.

(19) Punerea în aplicare a prevederilor alin. (18) se realizează la începutul fiecărui an calendaristic până la data de 20 ianuarie”.

Art. 7: Aprobarea programului de pregătire profesională

„(1) Dosarul de aprobare conține cel puțin documentele prevăzute în metodologia ISF și este transmis de către furnizorii de programe la ISF, în vederea aprobării de către acesta.

(2) Revizuirea programelor analitice și tematicilor prevăzute la art. 3 alin. (17) lit. a) și b) se efectuează de către ISF cel puțin o dată pe an, precum și ori de câte ori se impune.

(3) ISF elaborează și actualizează programele de pregătire profesională inițială și aprobă programele de pregătire profesională continuă.

(4) Programele de pregătire profesională se pot realiza de către furnizorii de programe și în limbile minorităților naționale.

(5) Suportul de curs utilizat de furnizorii de programe pentru pregătirea profesională continuă poate fi elaborat și de un alt furnizor de programe, situație în care trebuie precizată sursa și respectate condițiile prevăzute în metodologia ISF”.

Art. 8: Atestarea și modul de desfășurare a activității lectorilor

„(1) Cererea de atestare, însoțită de dosarul de atestare, se depune personal la Registratura A.S.F., prin poștă, cu confirmare de primire, sau se poate transmite electronic, cu semnătură electronică calificată; modelul cererii de atestare este prevăzut în anexa nr. 7.

(2) Dosarul de atestare cuprinde documentația prevăzută în anexa nr. 8, după cum urmează:

a) pentru persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (4), documentele prevăzute în macheta nr. 1 a anexei;

b) pentru persoanele care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (5), documentele prevăzute în macheta nr. 2 a anexei.

(3) Cererea de atestare a lectorilor se soluționează de către A.S.F. ulterior depunerii documentației complete.

(4) În vederea atestării persoanelor fizice în calitate de lectori, acestea îndeplinesc cumulativ următoarele cerințe:

a) au absolvit, cu diplomă, o instituție de învățământ superior din România, din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, din Confederația Elvețiană, din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și din state terțe în măsura în care regimul de supraveghere din acestea este declarat echivalent, permanent sau temporar de către instituțiile europene abilitate;

b) au o experiență profesională de cel puțin 5 ani în domeniul asigurărilor și/sau reasigurărilor, inclusiv dacă aceasta reprezintă activitate desfășurată în cadrul distribuitorilor, cu exceptarea funcțiilor-suport din cadrul acestora;

c) au absolvit un program acreditat de formator conform Clasificării ocupațiilor din România sau au urmat studii universitare de pedagogie finalizate cu diplomă de licență sau echivalentul acestora conform prevederilor legale incidente;

d) au o bună reputație și probitate morală și nu au fost condamnate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înșelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum și pentru alte infracțiuni de natură economică sau fiscală;

e) depun dosarul de atestare conform prevederilor alin. (2).

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4) lit. a)-c), pot dobândi calitatea de lectori și următoarele categorii de persoane:

a) membru/fost membru al Consiliului A.S.F.;

b) cadru didactic universitar, cu grad de minimum lector universitar, cu experiență de cel puțin 3 ani de predare în domeniul asigurărilor și/sau reasigurărilor;

c) specialist, după cum urmează:

(i) desemnat de A.S.F.;

(ii) care nu se află în relații de muncă cu A.S.F. și face dovada unor competențe de specialitate de nivel înalt, ca urmare a experienței profesionale, a studiilor de specialitate și/sau a activității didactice în domeniul financiar, respectiv experiență profesională de specialitate de minimum 10 ani în instituții financiare, studii de doctorat în domeniul financiar, studii postuniversitare de specialitate recunoscute internațional, activitate didactică universitară în domeniul financiar de minimum 5 ani;

d) angajat, fost angajat sau persoana care, în baza unui mandat ori în calitate de colaborator, se încadrează în una dintre următoarele situații:

(i) are o experiență de minimum 3 ani în cadrul unor autorități, instituții, entități din România sau din străinătate, al căror obiect de activitate are legătură cu domeniul asigurărilor și/sau reasigurărilor, inclusiv cu cel de pregătire profesională, în sensul prezentei norme;

(ii) are o experiență de minimum 5 ani, acumulată în ultimii 7 ani, în cadrul A.S.F. – Sectorul Asigurări-Reasigurări, la data depunerii cererii.

(6) Lectorii respectă și mențin pe tot parcursul desfășurării activității condițiile de atestare și notifică A.S.F., în termen de 30 de zile, cu privire la modificările survenite în documentele pe baza cărora s-a efectuat atestarea.

(7) A.S.F. respinge, prin decizie motivată, cererea de atestare prevăzută la alin. (1) dacă:

a) nu sunt îndeplinite cerințele prevăzute la alin. (4);

b) nu sunt transmise documentele sau informațiile prevăzute în anexele nr. 7 și 8;

c) nu sunt transmise documentele solicitate de A.S.F. în vederea completării sau clarificării anumitor aspecte, caz în care cererea de atestare este respinsă în termen de 30 de zile de la data solicitării A.S.F.

(8) ISF înregistrează lectorii atestați de către A.S.F. în platforma ISF.

(9) Retragerea atestatului de lector se efectuează de către A.S.F. în una dintre următoarele situații:

a) la cerere;

b) ca urmare a verificărilor derulate asupra activității profesionale și a constatării unor probleme de etică sau conflict de interese sau prin susținerea cursurilor la un nivel calitativ deficitar, cu un grad de promovabilitate scăzut;

c) nerespectarea prevederilor alin. (4).

(10) A.S.F. decide cu privire la retragerea atestatului în termen de 45 de zile de la data constatării sau luării cunoștință de situațiile prevăzute la alin. (9).

(11) A.S.F. informează ISF în legătură cu atestarea sau retragerea atestării lectorilor”.

Art. 9: Susținerea examenului și eliberarea certificatului de absolvire

„(1) Programele de pregătire profesională se finalizează cu examen de absolvire organizat de ISF în limba română, conform metodologiei ISF.

(2) Organizarea și desfășurarea examenului de absolvire sunt realizate de către ISF în baza metodologiei proprii.

(3) Înscrierea la examen este condiționată de prezentarea documentelor care atestă finalizarea pregătirii profesionale și a dosarului de înscriere la examen, precum și a oricăror alte documente în conformitate cu metodologia ISF.

(4) Certificatele de absolvire sunt eliberate de ISF în limba română, în termen de maximum 30 de zile de la data promovării examenului”.

Mai departe, vă precizăm că anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta normă, conține categoriile de distribuitori în asigurări și/sau reasigurări cărora li se aplică prevederile privind pregătirea profesională, iar anexa nr. 2 cuprinde cerințele minime privind spațiul și dotările tehnico-materiale în care se desfășoară cursurile.

În cadrul anexei nr. 3 sunt prezentate elementele obligatorii în cuprinsul certificatelor și al adeverințelor de pregătire profesională, iar în cuprinsul anexei nr. 4 sunt redate cerințele software minime pentru platforma e-Learning.

Mai apoi, anexa nr. 5 cuprinde modelul cererii de autorizare/avizare în calitate de furnizor de programe de pregătire profesională, iar anexa nr. 6 conținutul dosarului de autorizare/avizare a furnizorului de programe de pregătire profesională.

În final, vă menționăm că în cadrul anexei nr. 7 este prevăzut modelul cererii de atestare în calitate de lector, iar în anexa nr. 8 conținutul dosarului de atestare pentru lectori.

 

Pregătirea profesională a distribuitorilor în asigurări și/sau reasigurări (Norma ASF nr. 23/2021) was last modified: august 27th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.