Precursorii de explozivi, precum şi modificarea unor acte normative (Legea nr. 250/2022)

27 iul. 2022
Vizualizari: 1056

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Legea nr. 250/2022 privind precursorii de explozivi, precum și modificarea unor acte normative

(M. Of. nr. 747 din 26 iulie 2022)

 

Prezenta Lege reglementează precursorii de explozivi, precum și modificarea unor acte normative

În M. Of. nr. 747 din 26 iulie 2022 s-a publicat Legea nr. 250/2022 privind precursorii de explozivi, precum și pentru modificarea unor acte normative.

Redăm, în cele ce urmează, structura respectivului act normativ.

Structură

Capitolul I: Dispoziții generale

Capitolul II: Reguli, interdicții și obligații

Capitolul III: Baze de date. Protecția datelor cu caracter personal

Capitolul IV: Contravenții

Capitolul V: Substanțe aflate sub control național

Capitolul VI: Dispoziții pentru modificarea unor acte normative

Capitolul VII: Dispoziții tranzitorii și finale 

Mai departe, vă prezentăm cele mai importante dispoziții din Lege.

Art.1

(1) Prezenta lege conține dispoziții privind regimul juridic al precursorilor de explozivi și stabilește măsurile necesare punerii în aplicare la nivel național a dispozițiilor cuprinse în Regulamentul (UE) 2019/1148 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013, cu modificările ulterioare, denumit în continuareRegulamentul (UE) nr. 1.148/2019. 

(…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Art.5

(1) Introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici. 

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), utilizatorii profesionali pot achiziționa, introduce pe teritoriul României și deține precursori de explozivi restricționați exclusiv în interes propriu și îi pot utiliza numai în scopul pentru care aceștia au fost achiziționați sau deținuți. 

(3) Restricțiile prevăzute la alin. (1) și (2) se aplică inclusiv amestecurilor care conțin clorați sau perclorați prevăzuți în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1148/2019, în cazul în care concentrația totală a substanțelor respective prezente în amestec depășește valoarea-limită a oricăreia dintre substanțele prevăzute în coloana a 2-a a tabelului din anexa I la același regulament. 

(…)

Art.12

(1) Desfășurarea operațiunilor cu precursori de explozivi restricționați se face cu respectarea de către operatorul economic a următoarelor obligații: 

a) desemnarea unei persoane responsabile de activitatea cu precursori de explozivi restricționați și a unui înlocuitor și comunicarea datelor de contact ale acestora către punctul național de contact; 

b) păstrarea registrului prevăzut la art. 10 alin. (5), prin utilizarea aplicației informatice registrul național electronic, prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. e); 

c) asigurarea etichetării precursorilor de explozivi restricționați în conformitate cu dispozițiile art. 14; 

d) asigurarea măsurilor de protecție fizică a precursorilor de explozivi restricționați în locațiile unde aceștia se produc, se utilizează, se experimentează, se pun la dispoziție și se depozitează; 

e) transmiterea către punctul național de contact, la cerere, a informațiilor cuprinse în registrul prevăzut la art. 10 alin. (5). 

(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. c) și d) se aplică, în mod corespunzător, inclusiv utilizatorilor profesionali ai precursorilor de explozivi restricționați. 

(3) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și c)-e) se aplică inclusiv piețelor online. 

(4) Operatorii economici au responsabilitatea de a furniza informații personalului propriu cu privire la modul în care urmează să fie puși la dispoziție precursorii de explozivi în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1148/2019 și al prezentei legi, precum și de a crește gradul de sensibilizare a personalului în această privință prin activități periodice de pregătire profesională. 

(…)

Art.19

(1) În scopul aplicării Regulamentului (UE) nr. 1148/2019 și a dispozițiilor prezentei legi, Inspectoratul General al Poliției Române constituie și gestionează următoarele baze naționale de date: 

a) baza națională de date privind operatorii economici care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați; 

b) baza națională de date referitoare la tranzacții suspecte, dispariții și furturi semnificative de precursori de explozivi; 

c) registrul național electronic prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. e). 

(2) Baza națională de date privind operatorii economici care efectuează operațiuni cu precursori de explozivi restricționați cuprinde datele și informațiile comunicate de către operatorii economici în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (5) și art. 13. 

(3) Baza națională de date referitoare la tranzacții suspecte, dispariții și furturi semnificative de precursori de explozivi cuprinde datele și informațiile raportate de către operatorii economici în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) și art. 11, datele obținute în urma constatărilor efectuate de organele autorităților și instituțiilor publice prevăzute la art. 17 alin. (1), precum și datele referitoare la sesizări ale persoanelor fizice cu privire la disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi deținuți în mod legal. 

(4) Registrul național electronic cuprinde datele și informațiile comunicate de către operatorii economici în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (5). 

(5) Inspectoratul General al Poliției Române este responsabil de implementarea, funcționarea, întreținerea și asigurarea securității bazelor de date prevăzute la alin. (1). 

(…)

Art.23

(1) Constituie contravenții la regimul juridic al precursorilor de explozivi, dacă fapta nu a fost săvârșită astfel încât să constituie infracțiune, următoarele fapte: 

a) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 8 alin. (1)-(3); 

b) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 8 alin. (4)-(6); 

c) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 9 alin. (1)-(4) și (6); 

d) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 10 alin. (1) și (2), (5) și (7)-(9); 

e) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 11-13; 

f) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 14; 

g) nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 18 alin. (1) și (2); 

h) nerespectarea obligației prevăzute la art. 35 alin. (2) și (3). 

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează: 

a) pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute la lit. a) și f), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei; 

b) pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute la lit. b)-e) și h) cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei; 

c) pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute la lit. g), cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei. 

(…)

Art.25

(1) În scopul urmăririi modului de soluționare a contravențiilor la regimul juridic al precursorilor de explozivi și pentru a asigura posibilitatea aprecierii de către agenții constatatori prevăzuți la art. 24 alin. (1) a gradului de pericol social al faptei săvârșite de către contravenient pentru individualizarea sancțiunii, Inspectoratul General al Poliției Române asigură realizarea, funcționarea, întreținerea și securitatea evidenței informatizate a contravențiilor la regimul precursorilor de explozivi. 

(2) Agenții constatatori prevăzuți la art. 24 alin. (1) au drept de interogare a evidenței informatizate prevăzute la alin. (1). 

(3) Implementarea datelor referitoare la contravențiile constatate și sancționate se face de către reprezentanții autorităților și instituțiilor din care fac parte agenții constatatori prevăzuți la art. 24 alin. (1), aceștia având obligația urmăririi implementării datelor în mod complet și în timp util. 

(4) Procedurile referitoare la implementarea contravențiilor constatate și sancționate se stabilesc prin protocoalele prevăzute la art. 20 alin. (6). 

(5) Bazele de date prevăzute la art. 19 alin. (1) și evidența prevăzută la alin. (1) pot fi interconectate, iar accesul la acestea se face diferențiat și ierarhizat în funcție de competențele, atribuțiile și activitățile autorităților și instituțiilor publice care le utilizează în temeiul prezentei legi. 

(…)

Art.29

(1) Tranzacțiile suspecte, disparițiile și furturile semnificative de substanțe aflate sub control național se raportează în condițiile prezentei legi și ale Regulamentului (UE) nr. 1148/2019. 

(2) Dispozițiile prezentei legi referitoare la precursori de explozivi restricționați se aplică în mod corespunzător în situația substanțelor aflate sub control național. 

(…)

Totodată, vă precizăm că anexa care face parte integrantă din Lege cuprinde declarația clientului privind utilizarea specifică sau utilizările specifice ale unui precursor de explozivi restricționat, astfel cum este menționat în Regulamentul (UE) 2019/1148 al Parlamentului European și al Consiliului.

Precursorii de explozivi, precum și modificarea unor acte normative (Legea nr. 250/2022) was last modified: iulie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.