Pensie de întreţinere solicitată de soţie în timpul căsătoriei. Netemeinicie (Art. 524 C. civ.)

29 feb. 2016
Vizualizari: 2416
  • Codul civil: art. 524
  • Codul civil: art. 527

Prin cererea introductivă de instanță reclamanta a solicitat obligarea pârâtului la plata unei pensii de întreținere în favoarea sa, în procent de 25% din venitul net realizat.
În sensul prevederilor art. 524 C. civ., are dreptul la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din muncă sau bunurile sale.
În accepțiunea prevederilor art. 527 C. civ., poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloace pentru a o plăti, la stabilirea mijloacelor celui ce datorează întreținerea urmând a se ține seama de veniturile acestuia, dar și de celelalte obligații ale sale.
În raport de dispozițiile legale redate și probatoriul administrat, în cauză, în mod judicios, instanța de fond a respins acțiunea.
Astfel, reclamanta beneficiază de o pensie, în sumă de 451 lei, lunar, realizând însă și alte venituri din munca prestată în străinătate neputându-se astfel reține, în accepțiunea prevederilor art. 524 C. civ., starea de nevoie, respectiv, neputința de a se întreține din muncă, care justifică dreptul de întreținere.

(Trib. Hunedoara, S. I. civ., dec. nr. 79/A/17 februarie 2014)

Florin Radu
Avocat, consilier – Baroul Hunedoara

Sub aspectul fondului cauzei, apreciem că soluţia adusă litigiului este una legală şi temeinică. Într-adevăr, în cauză nu s-a probat starea de nevoie a reclamantei-creditoare, aceasta realizând venituri, atât sub forma unei pensii, cât şi din munca periodică prestată în străinătate. Pe de altă parte, însă, în legătură cu problema reducerii onorariului avocaţial, apreciem că s-a pronunţat o soluţie greşită. Deşi nu contestăm, în principiu, posibilitatea legală dată instanţei de judecată, de a diminua cheltuielile de judecată constând în onorariile avocaţilor (şi în egală măsură, ale executorilor judecătoreşti), apreciem că această posibilitate nu trebuie să conducă la existenţa unor abuzuri. În cazul de faţă, reducerea onorariului în cuantum de 800 lei apare ca fiind nejustificată, suma de 800 lei nefiind una deloc exagerată, ca onorariu avocaţial. Instanţele de judecată trebuie să intervină doar atunci când onorariul avocaţial este unul cu adevărat ridicat, dincolo de unele limite ale rezonabilităţii şi când există motive reale de a considera că acel onorariu a fost stabilit cu rea credinţă, în scopul prejudicierii părţii ce va cădea în pretenţii.

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Pensie de întreținere solicitată de soție în timpul căsătoriei. Netemeinicie (Art. 524 C. civ.) was last modified: februarie 29th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: