Participarea la un grup criminal organizat şi furtul organizat sau armat. Retragerea contestației formulate (NCPP, L. nr. 302/2004)

16 ian. 2020
Vizualizari: 499
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 923/2018

L. nr. 302/2004: art. 84, art. 86, art. 96 alin. (1), art. 98 alin. (2) lit. c); NCPP: art. 415 alin. (1), art. 425^1

Mandatul european de arestare emis la data de 24.11.2014 de către autoritățile judiciare italiene îndeplinește condițiile de conținut și formă prevăzute de art. 86 din Legea nr. 302/2004, în sensul că în cuprinsul acestuia sunt menționate identitatea și cetățenia persoanei solicitate, este indicat actul în baza căruia a fost emis mandatul european de arestare, se precizează încadrarea juridică a infracțiunilor pentru care este cercetată persoana solicitată, sunt descrise circumstanțele săvârșirii faptelor și este specificată limita maximă a pedepselor prevăzute de legislația statului italian pentru aceste infracțiuni.

Totodată, infracțiunile pentru care persoana solicitată este cercetată dau loc la predare, în acord cu dispozițiile art. 96 alin. (1) din Legea nr. 302/2004 (pct. 1, participarea la un grup criminal organizat și pct. 18, furtul organizat sau armat).

Contrar apărării, nu este incident niciunul dintre motivele de refuz de predare prev. de art. 98 din Legea 302/2004.

În acest sens s-au făcut trimiteri la motivul opțional de refuz prevăzut de art. 98 alin. (2) lit. c) (când mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei pedepse cu închisoarea sau a unei măsuri de siguranță privative de libertate, dacă persoana solicitată este cetățean român sau trăiește în România și are o rezidență continuă și legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și aceasta declară că refuză să execute pedeapsa ori măsura de siguranță în statul membru emitent).

Dispozițiile legale enunțate s-a apreciat că nu sunt incidente în cauză, referindu-se la mandatul european de arestare având la bază o hotărâre de condamnare.

Totodată, s-a apreciat că, apărările persoanei solicitate referitoare la învinuirile aduse ei nu fac obiectul prezentei proceduri, urmând a fi reiterate și avute în vedere de autoritățile judiciare străine în cadrul anchetei penale în derulare pe teritoriul Republicii Italia.

Nu în ultimul rând, Curtea a notat că pentru faptele la care se referă mandatul european de arestate persoana solicitată nu a mai fost urmărită ori judecată.

În acest context, având în vedere că – potrivit art. 84 din Legea nr. 302/2004 republicată – mandatul european de arestare este o decizie judiciară prin care o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene solicită arestarea și predarea de către un alt stat membru a unei persoane, în scopul efectuării urmăririi penale, judecății sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranță privative de libertate, respectiv că acesta se execută pe baza principiului recunoașterii și încrederii reciproce între statele membre, în conformitate cu dispozițiile Deciziei-cadru a Consiliului nr. 2002/584/JAI din 13 iunie 2002, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene nr. L 190/1 din 18 iulie 2002, neexistând niciunul dintre motivele obligatorii sau facultative de refuz al executării, prevăzute de art. 98 din Legea nr. 302/2004 republicată și art. 2 și art. 3 din Decizia-cadru a Consiliului nr. 2002/584/JAI, Curtea a constatat că se impune punerea în executare a acestei decizii judiciare și predarea persoanei solicitate, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare emis în data de 24.11.2014 de către autoritățile judiciare ale statului membru emitent.

În consecință, Curtea a admis sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, astfel cum a fost menționat anterior.

Împotriva sentinței penale nr. 254/F din data de 19 noiembrie 2018 a Curții de Apel București, secția a II-a penală, pronunțată în dosarul nr. x/2018, a formulat contestație persoana solicitată B.

La data de 29 noiembrie 2018, în ședința publică, contestatoarea persoană solicitată B. personal a arătat că înțelege să își retragă contestația formulată în cauză și dorește să fie predată cât mai repede autorităților italiene.

Cum potrivit dispozițiilor art. 415 alin. (1) rap. la art. 425^1 C. proc. pen., „până la închiderea dezbaterilor la instanța de apel, persoana vătămată și oricare dintre părți își pot retrage apelul declarat”, Înalta Curte urmează a lua act de manifestarea de voință a contestatoarei persoana solicitată B.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației: www.scj.ro.

Participarea la un grup criminal organizat și furtul organizat sau armat. Retragerea contestației formulate (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: ianuarie 11th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.