Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil care se deplasează la şi de la locul de muncă – modificări (OMAI nr. 42/2015)

15 mai 2015
22.346 views

Despre

  • M. Of. nr. 320 din 11 mai 2015
  • OMAI nr. 42/2015
  • Modificarea şi completarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă

 
Art. 5 alin. (6) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 alin. (6) prevedea: Comisia analiza raportul de solicitare a deplasării, având în vedere următoarele:

a) situația mijloacelor de transport în comun, în funcție de tip, grafic orar, distanțe, prin raportare la deplasarea solicitată și asigurarea prezenței personalului la programul normal de lucru;

b) situația persoanelor care solicitau deplasarea cu autoturismul proprietate personală sau, după caz, cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, în aceeași localitate sau direcție de deplasare, prin raportare la posibilitatea deplasării unora dintre persoanele respective cu un singur autoturism/mijloc de transport, pe aceeași rută de deplasare.
 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (6) prevede: „Comisia analizează raportul de solicitare a deplasării, având în vedere situația mijloacelor de transport în comun, în funcție de tip, grafic orar, distanțe și rute, prin raportare la deplasarea solicitată, programul normal de lucru și posibilitatea asigurării transportului cu aceste mijloace pentru prezența personalului la începerea programului și pentru înapoierea la domiciliu/reședință după terminarea programului”.

 

Art. 5 alin. (71) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

 

Noua reglementare

La art. 5, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (71).

Potrivit noii reglementări, art. 5 alin. (71) prevede: „Atunci când comisia se constituie potrivit alin. (23) [În cazul personalului îndreptățit din structurile teritoriale de audit, ale cărui drepturi nu se asigură din bugetul propriu al ordonatorului principal de credite, precum și al personalului din structurile teritoriale subordonate nemijlocit Inspectoratului General al Poliției Române, ale cărui drepturi se asigură din bugetul inspectoratelor de poliție județene, conducătorul unității din bugetul căreia se asigură decontarea cheltuielilor de transport constituie comisia în condițiile alin. (2), la propunerea conducătorului structurii teritoriale. Propunerea, raportul de solicitare a deplasării și documentele anexate acestuia se pun la dispoziția comisiei prin grija conducătorului structurii teritoriale. În cadrul comisiei participă și conducătorul structurii teritoriale, în calitate de membru], procesul-verbal, raportul de solicitare a deplasării și documentele anexate acestuia se transmit conducătorului unității competent să gestioneze raporturile de serviciu/raporturile de muncă ale personalului îndreptățit, pentru a hotărî potrivit alin. (7) [În termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării la secretariatul unității a raportului de solicitare a deplasării, comisia consemnează într-un proces-verbal propunerile acesteia față de solicitarea respectivă, în urma analizei efectuate, pe care îl prezintă conducătorului unității pentru a hotărî, după caz, astfel: a) aprobarea deplasării la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală sau, după caz, cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, și emiterea în acest sens a ordinului de zi pe unitate/dispoziției zilnice, specificându-se în mod expres data de la care se efectuează deplasarea; b) respingerea solicitării și comunicarea în scris a motivelor care au stat la baza respingerii]”.

 
 
Art. 6 alin. (1) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (1) prevedea faptul că decontarea lunară a cheltuielilor de transport se făcea în baza cererii de decontare a personalului îndreptățit, iar verificarea documentelor justificative și calcularea sumei aferente lunii pentru care se făcea decontul se realiza de către compartimentul financiar-contabilitate, fiind aprobate de conducătorul unității.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (1) prevede: „În cazurile prevăzute la art. 3 alin. (6) [În cazul în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezența cadrelor militare, personalului civil și polițiștilor la ora de începere a programului de lucru, precum și în cazul în care nu există mijloace de transport în comun pe ruta de deplasare la și de la locul de muncă, cu aprobarea conducătorului unității, deplasarea zilnică se poate face cu autoturismul proprietate personală, în cazul cadrelor militare și personalului civil, ori cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, în cazul polițiștilor, situație în care decontarea cheltuielilor de transport va fi la nivelul contravalorii a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși, în condițiile aplicabile fiecărei categorii de personal] și art. 4 alin. (4) [În cazul în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezența polițiștilor la ora de începere a programului de lucru, precum și în cazul în care nu există mijloace de transport în comun pe ruta de deplasare la și de la locul de muncă, cu aprobarea șefului unității, deplasarea zilnică se poate face cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, situație în care decontarea cheltuielilor de transport va fi la nivelul contravalorii a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși], decontarea lunară a cheltuielilor de transport se face în baza cererii de decontare întocmite de personalul îndreptățit, aprobată de conducătorul unității”.

 
Art. 6 alin. (11) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Noua reglementare

La art. 6, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11).

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (11) dispune: „Verificarea documentelor justificative depuse împreună cu cererea de decontare și calcularea sumei aferente lunii pentru care se face decontul se realizează de către structura financiar-contabilă”.

 
Art. 6 alin. (2) lit. d) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (2) lit. d) prevedea faptul că cererea de decontare trebuia însoțită obligatoriu de anumite documente, printre care și bonuri fiscale de carburant, emise săptămânal de societățile de distribuție a produselor petroliere, în perioada deplasării la și de la locul de muncă, pentru achiziția de carburant.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (2) lit. d) prevede faptul că cerearea de decontare trebuie însoțită obligatoriu de anumite documente, printre care și: „un bon fiscal de carburant, emis de societățile de distribuție a produselor petroliere pentru achiziția de carburant în luna care face obiectul decontării”.

 
Art. 6 alin. (3) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 alin. (3) prevedea faptul că prețul de vânzare cu amănuntul în funcție de care se deconta contravaloarea a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși se determina ca o medie a prețurilor de vânzare cu amănuntul ale carburantului înscrise în bonurile fiscale săptămânale de carburant corespunzătoare unei luni calendaristice.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (3) prevede: „Decontarea se realizează în funcție de consumul mediu de carburant prevăzut de constructorul autovehiculului și de sistemul de alimentare a acestuia, dar nu mai mult de 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși. Prețul de vânzare cu amănuntul în funcție de care se va deconta contravaloarea carburantului este cel înscris în bonul fiscal de carburant prevăzut la alin. (2) lit. d) [bon fiscal de carburant, emis de societățile de distribuție a produselor petroliere pentru achiziția de carburant în luna care face obiectul decontării]”.

 
 

Art. 6 alin. (31) și (32) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Noua reglementare

La art. 6, după alin. (3) se introduc două noi alineate, alin. (31) și (32).

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (31) prevede: „În cazul modificării sistemelor de alimentare a motoarelor autoturismelor/mijloacelor de transport, care au fost inițial omologate pentru circulația pe drumurile publice cu un anumit carburant prevăzut de constructor, decontarea cheltuielilor de transport se realizează în funcție de prețul de vânzare cu amănuntul al carburantului utilizat potrivit modificării respective, dacă acest preț este mai mic decât cel al carburantului prevăzut de constructor”.

De asemenea art. 6 alin. (32) dispune: „În situația prevăzută la alin. (31), decontarea cheltuielilor de transport se poate face în funcție de prețul de vânzare cu amănuntul al carburantului prevăzut de constructor, dacă există cauze obiective pentru care nu a fost utilizat carburantul potrivit modificării sistemelor de alimentare. Cauzele obiective și distanțele parcurse în aceste condiții se vor menționa în cererea de decontare”.

Art. 6 alin. (8) din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Noua reglementare

La art. 6, după alin. (7) se introduce un nou alineat, alin. (8).

Potrivit noii reglementări, art. 6 alin. (8) prevede: „Distanța «la și de la locul de muncă», dacă locul de muncă se află la peste 5 km de localitatea de domiciliu sau de reședință, în funcție de care se decontează cheltuielile de transport, se stabilește pe ruta cea mai scurtă între limita administrativ-teritorială a localității de domiciliu sau de reședință și locul de muncă, pe drumuri publice”.

 
Art. 61 din Norme (modificate prin OMAI nr. 42/2015)

Noua reglementare

După art. 6 se introduce un nou articol, art. 61.

Potrivit noii reglementări, art. 61 stabilește: „(1) Rapoartele persoanelor care solicită deplasarea la și de la locul de muncă și documentele aferente, în cazurile prevăzute la art. 3 alin. (6) [În cazul în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezența cadrelor militare, personalului civil și polițiștilor la ora de începere a programului de lucru, precum și în cazul îh care nu există mijloace de transport în comun pe ruta de deplasare la și de la locul de muncă, cu aprobarea conducătorului unității, deplasarea zilnică se poate face cu autoturismul proprietate personală, în cazul cadrelor militare și personalului civil, ori cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, în cazul polițiștilor, situație în care decontarea cheltuielilor de transport va fi la nivelul contravalorii a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși, în condițiile aplicabile fiecărei categorii de personal] și art. 4 alin. (4) [În cazul în care graficul orar al mijloacelor de transport în comun nu asigură prezența polițiștilor la ora de începere a programului de lucru, precum și în cazul în care nu există mijloace de transport în comun pe ruta de deplasare la și de la locul de muncă, cu aprobarea șefului unității, deplasarea zilnică se poate face cu mijlocul de transport deținut legal, cu orice titlu, situație în care decontarea cheltuielilor de transport va fi la nivelul contravalorii a 7,5 litri de carburant la 100 km parcurși], se păstrează într-un dosar separat la structura financiar-contabilă.

(2) În cazul în care documentele prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a)-c) [a) copia cărții sau a buletinului de identitate a/al personalului îndreptățit; b) alte documente care demonstrează deținerea legală a autoturismului/mijlocului de transport, în copie, precum contractul de vânzare-cumpărare, contractul de leasing, certificatul de naștere/căsătorie etc., în cazul în care acestea nu au fost depuse împreună cu raportul de solicitare a deplasării; c) copia certificatului de înmatriculare al autoturismului/mijlocului de transport utilizat, certificată de conducerea secretariatului unității ca fiind conformă cu originalul] au fost depuse împreună cu raportul de solicitare a deplasării sau la solicitarea comisiei pentru analiza deplasării, acestea nu vor mai însoți cererea de decontare lunară a cheltuielilor de transport”.

 
Alte prevederi ale OMAI nr. 42/2015

Potrivit art. II, la data intrării în vigoare a respectivului ordin, prevederile pct. 26-28 din Normele metodologice privind drepturile de transport, acordarea indemnizației de delegare, indemnizației de detașare și decontarea cheltuielilor de cazare polițiștilor, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ pentru formarea polițiștilor, aprobate prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 136/2004[1], cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.


[1] Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 136/2004 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele militare, polițiștii și personalul civil care se deplasează la și de la locul de muncă – modificări (OMAI nr. 42/2015) was last modified: mai 15th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.