OPANRDE nr. 171/2020 pentru aprobarea Condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă – modificări (OPANRDE nr. 241/2020)

28 dec. 2020
Vizualizari: 358

Actul modificat

Actul modificatorSumar
OPANRDE nr. 171/2020 pentru aprobarea Condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță

(M. Of. nr. 876 din 25 septembrie 2020)

OPANRDE nr. 241/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2020 pentru aprobarea Condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță

(M. Of. nr. 1288 din 24 decembrie 2020)

modifică: art. 4 art. 6 alin. (1), anexă: art. 3 lit. c), art. 4 alin. (2) lit. b), art. 8;

 

– introduce: anexă: art. 7 alin. (5);

 

abrogă: anexă: art. 10.

În M. Of. nr. 1288 din data de 24 decembrie 2020 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 241/2020 privind modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 171/2020 pentru aprobarea Condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță.

Redăm, în continuare, modificările și completările aduse respectivului ordin.

Art. 4

Vechea reglementare

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a eliminării tarifelor reglementate, consumul de energie electrică al clienților casnici care nu au ales o ofertă concurențială și nu au încheiat un contract pe piața concurențială se facturează de către furnizorii de ultimă instanță cu care aveau încheiat un contract de furnizare în vigoare la data de 31 decembrie 2020, la prețul din oferta pentru serviciul universal, stabilit în conformitate cu prevederile din anexa la prezentul ordin”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a eliminării tarifelor reglementate, consumul de energie electrică al clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care nu au ales o ofertă concurențială și nu au încheiat un contract pe piața concurențială se facturează de către furnizorul de ultimă instanță la prețul din oferta pentru serviciul universal, stabilit în conformitate cu prevederile din anexa la prezentul ordin.

(2) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia dintre ofertele concurențiale, transmisă conform prevederilor dintre anexa la prezentul ordin sau publicată, conform reglementărilor în vigoare, de către operatorul economic care are și calitatea de furnizor de ultimă instanță, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1-31 ianuarie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

(3) În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1-31 ianuarie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(4) Operatorii economici care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță, care încheie contracte concurențiale cu clienții casnici în condițiile prevăzute la alin. (2), includ într-o factură emisă în termen de maximum 90 de zile de la data încetării contractului încheiat în calitate de furnizor de ultimă instanță cu clientul casnic o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizării, să fie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării, în aceeași perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurențial.

(5) Prin derogare de la prevederile pct. 4 subpct. 4.4 alin. (7) din Condițiile generale pentru furnizarea energiei electrice la clienții finali ai furnizorilor de ultimă instanță, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 88/2015 pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță, a condițiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienții finali ai furnizorilor de ultimă instanță, a modelului facturii de energie electrică și a modelului convenției de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanță, cu modificările și completările ulterioare, precum și de la prevederile art. 27 alin. (1) din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 235/2019, cu modificările și completările ulterioare, în situația prevăzută la alin. (2) furnizorul de ultimă instanță are obligația de a emite factura cu decontul final ulterior emiterii facturii prevăzute la alin. (4) și de a o comunica clientului casnic în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data emiterii.

(6) Furnizorii care încheie contracte cu clienții casnici în condițiile prevăzute la alin. (3) pot să ofere o reducere la prețul din oferta concurențială care să permită recuperarea de către client a diferenței față de prețul aplicat în perioadă cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului în regim concurențial”.

 

Art. 6 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a informa clienții din portofoliul propriu cu privire la modificarea prețului energiei electrice furnizate în termenele prevăzute în Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei”.

Noua reglementare

Art. 6 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Furnizorii de ultimă instanță au obligația de a informa clienții din portofoliul propriu cu privire la modificarea prețului energiei electrice furnizate în termenele prevăzute în contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici ai furnizorilor de ultimă instanță și în contractul-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță, aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei”.

 

Art. 3 lit. c) din Anexă

Vechea reglementare

„Furnizorii de ultimă instanță desemnați în conformitate cu reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei asigură: (…) c) furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanță clienților noncasnici preluați pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”.

Noua reglementare

Art. 3 lit. c) din Anexă se modifică după cum urmează:

„Furnizorii de ultimă instanță desemnați în conformitate cu reglementările Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei asigură: (…) c) furnizarea energiei electrice clienților noncasnici care nu beneficiază de serviciu universal:

(i) care solicită încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice cu un furnizor de ultimă instanță;

(ii) preluați pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, în condițiile prevăzute în Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei”.

 

Art. 4 alin. (2) lit. b) din Anexă

Vechea reglementare

„(2) În vederea realizării activității de informare prevăzute la alin. (1), furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu: (…);b) în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție, o informare conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, care va avea atașată o ofertă pentru serviciul universal, care va conține cel puțin elementele prevăzute la art. 39 alin. (4) din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 235/2019”.

Noua reglementare

La art. 4 alin. (2), lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În vederea realizării activității de informare prevăzute la alin. (1), furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu: (…);b) în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție și în luna ianuarie 2021, câte o informare conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, care va avea atașată o ofertă pentru serviciul universal, care va conține cel puțin elementele prevăzute la art. 39 alin. (4) din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 235/2019, cu modificările și completările ulterioare, și cel puțin o ofertă concurențială”.

 

Art. 7 alin. (5) din Anexă

Noua reglementare

La art. 7, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), în cazul clienților beneficiari de serviciu universal preluați de către furnizorii de ultimă instanță în condițiile prevăzute în regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, se aplică prețul de ultimă instanță”.

 

Art. 8 din Anexă

Vechea reglementare

„(1) Prețul de ultimă instanță (P_UI), aplicat clienților noncasnici care nu beneficiază de serviciul universal preluați pentru că nu aveau asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă, de către furnizorii de ultimă instanță obligați pentru consumul de energie electrică înregistrat până la data de 31 decembrie 2020, respectiv de către furnizorii de ultimă instanță pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 ianuarie 2021, se determină de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) cu următoarea formulă:

P_UI = Pa + p_f^NC [lei/MWh]Pa ≤ 1,3 x p_pzu [lei/MWh],

unde:

Pa – prețul mediu de achiziție stabilit de către FUI [lei/MWh];

p_pzu – prețul mediu ponderat de achiziție din piața pentru ziua următoare aferent lunii calendaristice, calculat pentru zilele de luni până vineri, luând în considerare prețul de închidere a pieței pentru ziua următoare și volumul tranzacționat în această piață, publicate de către operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România OPCOM – S.A. pe pagina proprie de internet [lei/MWh];

p_f^NC – componenta de furnizare stabilită de către furnizorul de ultimă instanță (include costul activității de furnizare, costul participării în piețele centralizate administrate de către operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România OPCOM – S.A. și profitul) [lei/MWh].

(2) Pentru un loc de consum preluat aparținând categoriei de clienți prevăzuți la alin. (1), furnizorul de ultimă instanță aplică P_UI de la data preluării până în ultima zi a lunii în care acesta a fost informat cu privire la preluarea locului de consum. Începând cu data de 1 a lunii următoare, furnizorul de ultimă instanță aplică prețul aplicat clienților noncasnici din portofoliul propriu care nu au uzat de eligibilitate și nu îndeplinesc condițiile sau nu au solicitat să beneficieze de serviciul universal.

(3) Valoarea p_f^NC aferentă unei perioade, precum și perioada de aplicare a acesteia se publică de către furnizorii de ultimă instanță pe pagina proprie de internet.

(4) În prima zi lucrătoare a unei luni, furnizorii de ultimă instanță publică pe pagina proprie de internet valorile P_UI, p_pzu și Pa aferente lunii anterioare”.

Noua reglementare

Art. 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Prețul de ultimă instanță (PUI) se determină de către furnizorii de ultimă instanță, pentru fiecare lună, cu următoarea formulă:

PUI = pach + pf [lei/MWh],

unde:

pach – prețul de achiziție a energiei electrice luat în considerare de către furnizorul de ultimă instanță, inclusiv Tg [lei/MWh];

pf – componenta de furnizare stabilită de către furnizorul de ultimă instanță, pentru o perioadă de aplicare (include costul activității de furnizare, costul participării în piețele centralizate administrate de către Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” – S.A. și profitul) [lei/MWh].

(2) PUI se aplică de către furnizorii de ultimă instanță:

a) clienților beneficiari de serviciu universal preluați de către furnizorii de ultimă instanță pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, în condițiile prevăzute în Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei;

b) clienților noncasnici care nu beneficiază de serviciu universal:

(i) care solicită unui furnizor de ultimă instanță încheierea unui contract de furnizare a energiei electrice;

(i) preluați de către furnizorii de ultimă instanță pentru că nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă în condițiile prevăzute în Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanță a locurilor de consum ale clienților finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

(3) Pentru un loc de consum preluat aparținând categoriilor de clienți prevăzute la alin. (2), furnizorul de ultimă instanță aplică PUI în conformitate cu prevederile contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță.

(4) Începând cu luna ianuarie 2021, furnizorii de ultimă instanță comunică Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei:

a) valoarea PUIși pachaferente lunii următoare, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni;

b) valoarea pfaferentă unei perioade de aplicare, precum și perioada de aplicare a acesteia, în ultima zi lucrătoare a ultimei luni din perioada de aplicare a valorii pf. Perioada de aplicare începe la data de 1 a lunii, nu poate fi mai mică de 3 luni și se termină în ultima zi a unei luni.

(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), furnizorii de ultimă instanță ale căror decizii de desemnare intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021 au obligația să transmită informațiile prevăzute la alin. (4) în prima zi lucrătoare a anului 2021.

(6) În ziua lucrătoare următoare celei în care transmit către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei informațiile prevăzute la alin. (4), fiecare furnizor de ultimă instanță publică pe pagina proprie de internet valorile PUI, pf și pach”.

 

Art. 10 din Anexă

Vechea reglementare

„În cazul clienților casnici și în cel al clienților noncasnici cu drept de serviciu universal care solicită să beneficieze de acest drept, preluați de către un furnizor de ultimă instanță pentru că nu aveau asigurată furnizarea de energie electrică din nicio altă sursă, se aplică prețul din oferta pentru serviciu universal valabil la data preluării”.

Noua reglementare

Conform noii reglementări, art. 10 se abrogă.

 

Art. II din OPANRDE nr. 241/2020

„La data intrării în vigoare a prezentului ordin, furnizorii de energie electrică asigură publicarea ofertelor de serviciu universal și a ofertelor concurențiale, în aplicația informatică «Comparator al ofertelor-tip de furnizare a energiei electrice», în conformitate cu reglementările în vigoare”.

 

Art. III din OPANRDE nr. 241/2020

„Furnizorii de energie electrică duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin”.

 

Art. IV din OPANRDE nr. 241/2020

„Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data publicării”.

OPANRDE nr. 171/2020 pentru aprobarea Condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță – modificări (OPANRDE nr. 241/2020) was last modified: decembrie 28th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.