O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie – modificări (O.G. nr. 15/2023)

1 feb. 2023
1.871 views

Actul modificat

Actul modificatorSumar
O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile

(M. Of. nr. 1179 din 8 decembrie 2022)

O.G. nr. 15/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile

(M. Of. nr. 83 din 31 ianuarie 2023)

 

– modifică: art. 2 lit. g), art. 7 alin. (2), art. 7 alin. (5^1) lit. c), art. 7 alin. (13) lit. g), art. 7 alin. (14);

– introduce: art. 7 alin. (8) lit. k), art. 7 alin. (9) lit. c), art. 7 alin. (12^1)-(12^6), art. 7 alin. (13) lit. i).

În M. Of. nr. 83 din 31 ianuarie 2023 s-a publicat O.G. nr. 15/2023 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile. 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse respectivului act normativ.

Art. 2 lit. g)

Vechea reglementare

„g) dovada serviciului de mandat poștal – documentul justificativ, cu regim special, emis în formă materială și/sau, după caz, în format electronic pentru plățile efectuate atât la domiciliul beneficiarului de sprijin, cât și la sediul subunităților poștale, prin care beneficiarul sprijinului efectuează plățile prin serviciul de mandat poștal prin intermediul salariatului poștal, respectiv prin care sunt virate în conturile de disponibil ale furnizorilor de energie/asociațiilor de proprietari/locatari sumele datorate de beneficiarii de sprijin pentru consumul de energie”.

Noua reglementare

La articolul 2, litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) dovada serviciului de mandat poștal – documentul justificativ, cu regim special, emis în formă materială și/sau, după caz, în format electronic pentru plățile efectuate la domiciliul beneficiarului de sprijin, la sediul subunităților poștale, cât și prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către Compania Națională «Poșta Română» – S.A. prin care beneficiarul sprijinului efectuează plățile prin serviciul de mandat poștal, respectiv prin care sunt virate în conturile de disponibil ale furnizorilor de energie/asociațiilor de proprietari/locatari sumele datorate de beneficiarii de sprijin pentru consumul de energie”.

 

Art. 7 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) MIPE virează sumele necesare plății sprijinului pentru compensarea prețului la energie în contul de disponibil al Companiei Naționale «Poșta Română» – S.A, începând cu luna februarie 2023, respectiv începând cu luna septembrie 2023, pe baza listei de beneficiari emise de MMSS și a cardurilor de energie emise și distribuite”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Noua reglementare

La articolul 7, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) MIPE virează sumele necesare plății sprijinului pentru compensarea prețului la energie în contul de disponibil al Companiei Naționale «Poșta Română» – S.A., începând cu luna februarie 2023, respectiv începând cu luna septembrie 2023, pe baza listei de beneficiari emise de MMSS și a cardurilor de energie emise”.

 

Art. 7 alin. (5^1) lit. c)

Vechea reglementare

„c) documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale etc.”.

Noua reglementare

La articolul 7 alineatul (5^1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) documentul/documentele justificativ/justificative emis/emise începând cu luna august 2022, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale, prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc”.

 

Art. 7 alin. (8) lit. k)

Noua reglementare

La articolul 7 alineatul (8), după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins:

„k) să asigure consultarea electronică a soldului contului de sume în mandat poștal asociat cardului de energie și istoricul plăților efectuate, actualizat după efectuarea fiecărei plăți. Interogarea soldului contului de sume în mandat poștal și a istoricului plăților efectuate are loc pe baza seriei cardului de energie introdus în aplicația electronică de către beneficiarul de sprijin”.

 

Art. 7 alin. (9) lit. c)

Noua reglementare

La articolul 7 alineatul (9), după litera b) se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins:

„c) prin transmiterea electronică a documentelor prevăzute la art. 7 alin. (7) în formatul permis de aplicația electronică pusă la dispoziție de Compania Națională «Poșta Română» – S.A.”.

 

Art. 7 alin. (12^1)-(12^6)

Noua reglementare

La articolul 7, după alineatul (12) se introduc șase noi alineate, alin. (12^1)-(12^6), cu următorul cuprins:

„(12^1) În cazul în care beneficiarul de sprijin optează pentru transmiterea electronică a documentelor prin interfața pusă la dispoziție de către Compania Națională «Poșta Română» – S.A., acesta trebuie să acceseze și să se logheze pe baza seriei cardului de energie pentru a încărca în aplicație documentele prevăzute la alin. (7). Aplicația informatică pusă la dispoziție de către Compania Națională «Poșta Română» – S.A. va transmite către adresa de poștă electronică a beneficiarului de sprijin un mesaj de confirmare a încărcării documentelor.

(12^2) Beneficiarul de sprijin trebuie să înregistreze în aplicația informatică o adresă de poștă electronică validă, prin intermediul căreia va recepționa, după caz, dovada serviciului de mandat poștal prevăzută la art. 2 lit. g) sau motivele pentru care nu a fost acceptată plata prin mandat poștal.

(12^3) În baza documentelor trimise de către beneficiarul de sprijin în aplicația electronică, Compania Națională «Poșta Română» – S.A. are obligația de a verifica transmiterea tuturor categoriilor de documente prevăzute la alin. (7) și, după îndeplinirea obligațiilor prevăzute la alin. (8), în cazul în care sunt îndeplinite condițiile de acordare a sprijinului, va proceda la efectuarea plăților către furnizorii de energie, luând în considerare soldul contului disponibil asociat cardului de energie.

(12^4) În cazul în care sunt îndeplinite toate condițiile pentru efectuarea plăților prin mandat poștal, Compania Națională «Poșta Română» – S.A. va transmite beneficiarului de sprijin, prin intermediul adresei de poștă electronică înregistrată de acesta, dovada prevăzută la art. 2 lit. g).

(12^5) În cazul în care nu sunt îndeplinite toate cerințele pentru efectuarea plăților prin mandat poștal, Compania Națională «Poșta Română» – S.A. va comunica beneficiarului de sprijin, prin intermediul adresei de poștă electronică înregistrată de acesta, motivele pentru care nu au fost acceptate la plată documentele trimise de acesta în aplicația electronică.

(12^6) Dovada serviciului de mandat poștal prevăzută la alin. (124) sau, după caz, comunicarea prevăzută la alin. (125) se transmite beneficiarului de sprijin în termen de 5 zile de la data la care acesta a transmis în aplicația electronică documentele prevăzute la alin. (7)”. 

 

Art. 7 alin. (13) lit. g)

Vechea reglementare

„g) semnătura de primire a beneficiarului de sprijin”.

Noua reglementare

La articolul 7 alineatul (13), litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) semnătura de primire a beneficiarului de sprijin, în cazul plăților prin servicii de mandat poștal efectuate prin una din modalitățile prevăzute la alin. (9) lit. a) sau b)”.

 

Art. 7 alin. (13) lit. i)

Noua reglementare

La articolul 7 alineatul (13), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:

„i) confirmarea transmiterii electronice către beneficiarul de sprijin, prin intermediul aplicației de poștă electronică la adresa înregistrată de acesta, în cazul plăților prevăzute la alin. (9) lit. c)”.

 

Art. 7 alin. (14)

Vechea reglementare

„(14) Modelul de dovadă a serviciului de mandat poștal care conține elementele menționate la alin. (12) se stabilește prin decizie a directorului general al Companiei Naționale „Poșta Română“ – S.A., în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, cu avizul prealabil al MIPE”.

Noua reglementare

La articolul 7, alineatul (14) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(14) Modelul de dovadă a serviciului de mandat poștal, care conține elementele menționate la alin. (13), se stabilește prin decizie a directorului general al Companiei Naționale «Poșta Română» – S.A.”.

 

Art. II din O.G. nr. 15/2023

„Decizia directorului general al Companiei Naționale «Poșta Română» – S.A. prevăzută la art. 7 alin. (14) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta ordonanță, se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, cu avizul prealabil al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene”.

O.U.G. nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie – modificări (O.G. nr. 15/2023) was last modified: februarie 1st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.