„O carte de suflet, mărturie a prețuirii pe care o avem pentru profesorul, omul și avocatul Valeriu Stoica”. Interviu cu av. Cristiana-Irinel Stoica

5 dec. 2023
Vizualizari: 408

Recent a fost lansat un volum sui generis care îmbogățește fericit colecția contribuțiilor editoriale din domeniul Dreptului – „Practica Dreptului. Eseuri în onoarea lui Valeriu Stoica”, lucrare editată de Universul Juridic și îngrijită de un colectiv constituit dintr-un grup remarcabil de avocați (Cristiana-Irinel Stoica, Dragoș Bogdan, Irina-Andreea Stoica) din cadrul societății STOICA & Asociații.

Cristian Pavel: Nu este un secret faptul că această apariție a marcat împlinirea venerabilei vârste de 70 de ani a dlui Valeriu Stoica, o personalitate complexă a scenei politice, juridice și academice din România. Cum a „răsărit” o asemenea inițiativă, la care au contribuit colegii săi avocați – parteneri, colaboratori și stagiari ai societății STOICA & Asociații, „familia” sa profesională și de suflet?

Cristiana I. Stoica: Mai întâi, vă mulțumim, atât eu, cât și colegii mei, pentru acest interviu. Suntem onorați și încântați să vă împărtășim momentele de emoție pe care le-am trăit cu toții – editori ai volumului, împreună cu toți autorii care au contribuit la realizarea acestui volum. În adevăr, aniversarea Profesorului Valeriu Stoica înseamnă pentru noi toți, echipa cu care acesta lucrează de aproape de 30 de ani, un eveniment deosebit din viața sa, dar și din viața noastră, a echipei STOICA & Asociații.

Ne-am gândit să îi oferim în dar gândurile și scrierile noastre, adunate într-o carte de suflet, care să îi fie mărturie a prețuirii pe care o avem pentru profesorul, omul și avocatul Valeriu Stoica.

Ideea acestui volum a venit într-un mod oarecum firesc. Ce poate fi mai sincer ca dar decât o carte deschisă către inima celui care a format atâtea generații de juriști – și la Facultatea de Drept din București, ca profesor, și ca avocat coordonator al echipei STOICA & Asociații, și ca om?

Încercările și străduințele noastre ca profesioniști ai dreptului au deja în spate o mică istorie, care se aștepta mărturisită. Darul oferit la aniversarea acestei frumoase și remarcabile vârste este, în același timp, o fereastră deschisă către toți cei care doresc să știe cum a fost construită instituția profesională coordonată de Profesor, înfățișată în paginile acestei cărți. Profesorul a fost încântat de acest dar, iar această provocare pentru noi, autorii eseurilor, reprezintă un moment extraordinar de frumos.

Cristian Pavel: Cele 27 de eseuri care au dat viață unui număr de 286 de pagini ale lucrării sunt scrise și publicate în semn declarat de cinstire a carierei sale exemplare, în care a strălucit și strălucește ca jurist, dascăl, politician sau antreprenor. Nu ați riscat alcătuind un volum omagial, care ar putea fi privit ca un laudatio excesiv?

Cristiana I. Stoica: Cititorii acestui volum vor descoperi că fiecare contribuție a autorilor eseurilor nu seamănă una cu alta. Sunt evocate fie amintiri din perioada de început a construcției cabinetului de avocați, fie probleme de drept care ne-au marcat existența profesională în perioada de început a acestuia, fie mărturisiri de suflet despre Profesor, ca apropiat al acestuia sau ca discipol, fie opinii asupra unor subiecte de drept controversate în timp sau interesante pentru perioada actuală, ca avocați.

Nu este vorba despre un laudatio în sensul pur al înțelesului acestui termen. Este mai curând vorba despre registrele profesionale multiple care caracterizează viața Profesorului alături de echipa sa de avocați.

Această carte este un mesaj al prieteniei care ne leagă de el, fundament al întregii noastre construcții comune. Fără această autentică prietenie profesională nu am fi reușit să dăm viață acestei cărți. Autorii eseurilor sunt din toate generațiile de avocați – fie parteneri seniori care ne sunt alături de peste 25 de ani, fie avocați mult mai tineri, toți însă dovedind că știu să prețuiască prietenia pe care Profesorul le-a arătat-o cu sinceritate și cu multă afecțiune, mulțumind astfel Maestrului lor pentru tot ceea ce au învățat de la el și pentru toate sfaturile prietenești primite de la acesta.

Cristian Pavel: Ca partener de viață și profesie, ați semnat câteva pagini introductive, în care ați vorbit cu o emoție autentică despre plurivalența biografiei dlui Valeriu Stoica. Cât de dificil a fost să-l portretizați pe soțul, mentorul și liderul care v-a călăuzit devenirea?

Cristiana I. Stoica: Nimic nu este dificil atât timp cât viețile noastre s-au împletit și se împletesc mereu, în plan profesional și în viața privată. Cred că împreună am petrecut mult mai mult timp în viața profesională decât în cea privată. Tot împreună am decis, acum aproape 30 de ani, să întemeiem societatea de avocați, ca parteneri fondatori. Ne-am ajutat mereu unul pe celălalt în tot parcursul profesional, practic de când ne-am cunoscut, de mai bine de 42 de ani.

Profesia de jurist ne-a marcat întreaga noastră existență și acest lucru a fost foarte important pentru întemeierea societății de avocați și pentru coordonarea activității acesteia. Mai dificil a fost să nu se observe lucrul la această carte de către Valeriu, să nu „scape” ceva din marele nostru „secret” ținut timp de trei luni, cât a durat acest proiect – de la idee, la cartea editată.

La aniversarea Profesorului din 1 octombrie 2023, ne-am strâns cu toții și i-am oferit cartea, iar surpriza s-a dovedit să fie mai mult decât plăcută pentru el! Dar am avut și șansa unei colaborări de excepție cu Editura Universul Juridic.

Consilierea primită de la Editură, profesionalismul echipei care s-a ocupat de editare și modul impecabil de comunicare cu aceasta, iată că au făcut ca o idee să devină realitate într-un timp record – remarcabil și pentru noi, și pentru Editură, și mai ales, pentru Profesorul Stoica, sărbătoritul nostru.

Îmi doresc să mai trăiesc experiențe similare, pentru că astfel am reușit să ne dovedim, și cu această ocazie, cât de unită este echipa STOICA & Asociații și cât de mult își prețuiește Maestrul. Mulțumiri sincere Editurii Universul Juridic!

„O carte de suflet, mărturie a prețuirii pe care o avem pentru profesorul, omul și avocatul Valeriu Stoica”. Interviu cu av. Cristiana-Irinel Stoica was last modified: decembrie 6th, 2023 by Cristiana I. Stoica

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice