Normele privind organizarea şi desfăşurarea testului de verificare a cunoştinţelor pentru accesul la stagiu – prezentare generală (OPASPAAS nr. 93/2021)

9 apr. 2021
Vizualizari: 1045

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Ordinul președintelui Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (OPASPAAS) nr. 93/2021 pentru modificarea Normelor privind organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, aprobate prin OPASPAAS nr. 201/2019

 

(M. Of. nr. 356 din 7 aprilie 2021)

 

 

Normele privind organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, aprobate prin OPASPAAS nr. 201/2019 se modifică conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin.

În M. Of. nr. 356 din 7 aprilie 2021 s-a publicat Ordinul președintelui Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (OPASPAAS) nr. 93/2021 pentru modificarea Normelor privind organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, aprobate prin OPASPAAS nr. 201/2019. 

Vă prezentăm, în continuare, o parte dintre dispozițiile relevante din aceste Norme.

 

Potrivit art. 1: „Prezentele norme stabilesc modul de organizare și desfășurare a testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu, denumit în continuare test de acces la stagiu, sau test, în conformitate cu prevederile Legii nr. 162/2017 privind auditul statutar al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare anuale consolidate și de modificare a unor acte normative, cu modificările ulterioare (Legea nr. 162/2017).

Cu privire la condițiile pentru înscrierea la testul de acces la stagiu, înscrierea la testul de acces la stagiu și testul de acces la stagiu, menționăm următoarele aspecte:

Art. 4: Condiții pentru înscrierea la testul de acces la stagiu

(1) Admiterea la stagiul în activitatea de audit financiar se face în urma promovării testului, cu respectarea principiilor transparenței și egalității.

(2) În vederea înscrierii și susținerii testului de acces la stagiu, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele cerințe educaționale:

a) să fie licențiate ale unei instituții de învățământ superior; diploma obținută la absolvirea instituției de învățământ superior trebuie să fie recunoscută/echivalată de către Ministerul Educației;

b) să îndeplinească condiția de bună reputație prevăzută de art. 5 din Legea nr. 162/2017 și de Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar nr. 89/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 5: Înscrierea la testul de acces la stagiu

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(1) Dosarele de înscriere la test se depun personal, prin delegat (cu împuternicire simplă), sau se transmit prin poștă sau curier, la sediul ASPAAS sau CAFR (inclusiv la sediile reprezentanțelor sale teritoriale), în cazul delegării, în termenul stabilit și anunțat pe site-ul ASPAAS sau CAFR, conform prevederilor art. 9.

(2) Dosarele depuse după termenul-limită sunt respinse.

(3) Dosarul de înscriere la test cuprinde următoarele documente:

a) cerere de înscriere (conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme);

b) diploma de licență, în copie certificată pentru conformitate cu originalul (candidatul se va prezenta la sediul ASPAAS sau CAFR, în cazul delegării, cu diploma în original sau copie legalizată și cu xerocopie pe care personalul ASPAAS sau al CAFR, în cazul delegării, care preia dosarul de înscriere va constata conformitatea cu originalul) sau în copie legalizată – pentru situațiile în care dosarele se transmit prin poștă sau curier;

c) copia actului de identitate aflat în termen de valabilitate;

d) certificat de cazier judiciar, în termen de valabilitate;

e) declarația privind respectarea criteriilor de bună reputație, prevăzută în anexa la Normele privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar nr. 89/2018, cu modificările și completările ulterioare;

f) orice alt document solicitat de ASPAAS sau CAFR, în cazul delegării, în procesul de analiză (de exemplu, copie după certificatul de căsătorie, în cazul în care numele candidatului din actul de identitate diferă de numele din diploma de licență; dovada achitării taxei de examinare percepută de CAFR, în cazul delegării).

(4) În vederea validării dosarului de înscriere, personalul ASPAAS din cadrul Biroului reglementare, autorizare, înregistrare și formare continuă (BRAIFC) sau personalul CAFR, în cazul delegării, verifică îndeplinirea condițiilor de înscriere prevăzute la art. 4.

(5) În cazul dosarelor incomplete sau care conțin erori, ASPAAS sau CAFR, în cazul delegării, solicită candidaților completarea sau remedierea, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării.

(6) Dacă remedierea nu are loc în termenul prevăzut la alin. (5) sau dacă nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 4, dosarul de înscriere se respinge, iar candidații ale căror dosare au fost respinse nu au dreptul de a participa la testul de acces din sesiunea respectivă.

(7) Candidații ale căror dosare au fost validate sunt înscriși în registrul candidaților, întocmit și gestionat de personalul ASPAAS din cadrul BRAIFC sau de personalul CAFR, în cazul delegării, care a efectuat validarea acestora conform alin. (4).

(8) Registrul candidaților centralizează următoarele informații:

a) numele și prenumele candidaților, ordonați alfabetic;

b) numărul legitimației individuale de acces la test.

(9) Pe baza registrului candidaților se stabilesc listele candidaților înscriși la testul de acces la stagiu.

(10) Listele candidaților se afișează atât pe pagina de internet a ASPAAS sau CAFR, în cazul delegării, cât și la locul de desfășurare a testului.

(11) Pentru fiecare candidat, ASPAAS sau CAFR, în cazul delegării, eliberează o legitimație de acces la test care se va lipi pe pupitrul individual, la locul de desfășurare a testului.

Art. 6: Testul de acces la stagiu

(1) Testul de acces la stagiu se desfășoară pe o perioadă de 3 ore și constă în verificarea cunoștințelor teoretice prin susținerea unei probe care poate conține subiecte deschise (întrebări de sinteză) și/sau întrebări tip grilă care acoperă următoarele domenii:

a) teoria și principiile contabilității generale;

b) cerințele legale și standardele referitoare la întocmirea situațiilor financiare anuale și consolidate;

c) analiza financiară;

d) contabilitatea costurilor și managerială;

e) audit și aptitudini profesionale;

f) cerințe legale și profesionale referitoare la auditul statutar și auditorii financiari.

(2) Testul de acces la stagiu poate conține și subiecte relevante din următoarele domenii sau reglementări:

a) legea societăților și reglementările privind guvernanța corporativă;

b) legislația fiscală.

(3) Ponderea subiectelor/întrebărilor tip grilă, din punctul de vedere al punctajului alocat acestora, este de cel puțin 80% din totalul subiectelor incluse în test.

(4) Subiectele aferente domeniilor menționate la alin. (1) și (2) vor avea următoarele ponderi din numărul total al subiectelor:

a) subiectele aferente domeniilor prevăzute la alin. (1) lit. b), e) și f) vor avea o pondere de minimum 40%;

b) subiectele aferente domeniilor prevăzute la alin. (1) lit. a) și d) vor avea o pondere de minimum 30%;

c) subiectele aferente domeniului prevăzut la alin. (2) lit. b) vor avea o pondere de minimum 15%;

d) subiectele aferente celorlalte domenii vor avea o pondere de minimum 15 %.

 

Totodată, potrivit art. 11:

Art. 11: Desfășurarea testului de acces la stagiu

(1) Accesul candidaților în sală se face cu cel puțin 45 de minute înainte de ora de începere a testului, în baza cărții de identitate/pașaportului în termen de valabilitate și după semnarea pe lista de prezență.

(2) În sala de examen au acces responsabilii și supraveghetorii de sală, membrii comisiei de examinare și candidații care au semnat pe lista de prezență.

(3) Conducerea ASPAAS sau persoanele desemnate de aceasta prin decizie pot fi prezente în sala de examinare pentru a efectua verificări în timpul desfășurării testului.

(4) Pe timpul desfășurării testului este interzis candidaților să dețină asupra lor orice materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor sau dispozitive electronice, cu excepția unui calculator de birou cu funcții de bază, fără posibilitatea de stocare a datelor sau acces la internet.

(5) După începerea testului se interzice intrarea în sala de examen a candidaților.

(6) Candidații primesc un exemplar cu subiectele de examen și foi pentru completarea răspunsurilor, în care vor completa, în colțul din dreapta sus, în zona destinată securizării, numele, prenumele, localitatea de domiciliu și numărul de pe legitimația fiecărui candidat.

(7) După distribuirea tezelor și a subiectelor, niciun candidat nu mai poate părăsi sala decât după ce predă lucrarea și semnează de predarea acesteia.

(8) În cazuri excepționale, un candidat poate părăsi temporar sala doar însoțit de unul dintre supraveghetori. În acest caz, în perioada de absență din sală, cartea de identitate/pașaportul candidatului rămâne în posesia responsabilului cu supravegherea.

(9) Orice detalii, nelămuriri sau eventuale erori referitoare la subiectele distribuite sunt clarificate numai de către membrii comisiei de examinare pe parcursul testului.

(10) Candidații care părăsesc sala de examen înainte de expirarea timpului sunt obligați să predea tezele, subiectele și ciornele și să semneze de predare.

(11) La expirarea timpului, candidații sunt obligați să predea tezele, subiectele și ciornele și să semneze de predare, iar ultimii trei candidați rămân în sală până la predarea tuturor tezelor.

(12) Responsabilii de sală vor întocmi, pentru fiecare sală de examen, un proces-verbal, în două exemplare, care să cuprindă:

a) numele responsabilului de sală;

b) numele supraveghetorilor de sală;

c) numărul de candidați prezenți;

d) numărul de lucrări predate;

e) numărul de lucrări anulate;

f) numărul de candidați absenți;

g) numărul de lucrări nerepartizate;

h) numărul de fraude;

i) alte informații, după caz.

(13) Un exemplar al procesului-verbal prevăzut la alin. (12) se transmite, împreună cu lista de prezență și lucrările candidaților, unui reprezentant al comisiei de examinare.

Normele privind organizarea și desfășurarea testului de verificare a cunoștințelor pentru accesul la stagiu – prezentare generală (OPASPAAS nr. 93/2021) was last modified: aprilie 9th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.