Normele metodologice privind condiţiile de acordare a majorării prevăzute la art. 7 alin. (4) din O.U.G. nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane (OMS nr. 83/2022)

18 ian. 2022
Vizualizari: 371

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 83/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de acordare a majorării prevăzute la art. 7 alin. (4) din O.U.G. nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2

(M. Of. nr. 50 din 17 ianuarie 2022)

 

Se aprobă Normele metodologice privind condițiile de acordare a majorării prevăzute la art. 7 alin. (4) din O.U.G. nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

 

În M. Of. nr. 50 din 17 ianuarie 2022 s-a publicat Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 83/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condițiile de acordare a majorării prevăzute la art. 7 alin. (4) din O.U.G. nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Redăm, în cele ce urmează, conținutul respectivelor Norme.

 

Dispozițiile relevante

Art. 1:

(1) În situația prevăzută la art. 7 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, personalul din cadrul unităților sanitare beneficiază de majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, atunci când angajatorul nu a aprobat cererea de acordare a zilelor libere.

(2) Personalul din unitățile sanitare beneficiază de o singură majorare, indiferent de numărul copiilor înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară.

(3) Prevederile prezentelor norme metodologice nu se aplică părinților definiți la art. 1 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 și care se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din același act normativ.

 

Art. 2:

(1) Persoanele care se consideră eligibile pentru acordarea majorării salariale înaintează până cel târziu la data de 3 a lunii curente pentru luna anterioară, spre aprobare, conducerii unității sanitare în care sunt încadrate cererea de acordare a majorării salariale, însoțită de următoarele documente:

a) actul de identitate al solicitantului, în copie;

b) certificatul/certificatele de naștere al/ale copilului/copiilor sau documentele care atestă calitatea de părinte, în copie;

c) certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani, în copie, după caz;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

d) adeverința eliberată de medicul de familie/medicul specialist, pentru situațiile prevăzute la art. 1 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021, în copie, după caz;

e) declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat la locul de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2021, că nu a beneficiat de majorare salarială acordată în condițiile art. 7 alin. (4) din același act normativ și că nu se află în una dintre situațiile prevăzute de același act normativ. În cazul în care părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte nu este necesară;

f) declarație pe propria răspundere a solicitantului, care cuprinde și angajamentul de a restitui sumele încasate cu titlu necuvenit;

g) cererea de acordare de zile libere în baza art. 7 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021, care nu a fost aprobată de conducerea unității, după caz;

h) decizia conducerii unității/instituției de învățământ prin care a fost stabilită limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitatea de învățământ ca urmare a apariției cazurilor de îmbolnăvire în unitatea de învățământ, în copie, după caz.

(2) Pentru efectuarea plății majorării salariale, cererea aprobată, împreună cu toate documentele prevăzute la alin. (1), se transmite de către secretariatul unității sanitare către structura de specialitate care asigură plata, până la data de 6 a lunii curente.

(3) În cazul personalului detașat în alte unități sanitare, aprobarea acordării majorării se realizează la nivelul unității sanitare în care personalul este detașat, iar plata acesteia se efectuează de către structura de specialitate care asigură plata drepturilor salariale pe perioada detașării.

 

Art. 3:

„Personalul prevăzut la art. 2 alin. (1) are obligația de a înștiința în scris, în termen de 5 zile lucrătoare de la ivirea situației, orice schimbare intervenită, de natură să modifice condițiile care au stat la baza acordării majorării salariale.”

 

Art. 4:

Pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021, conducătorul unității sanitare din care face parte personalul îndreptățit poate dispune structurii de resurse umane efectuarea de verificări, solicitând, raportat la persoanele pentru care a fost alocată majorarea, listele nominale cu copiii, respectiv cu persoanele evidențiate pe unități de educație timpurie antepreșcolară, de învățământ sau servicii de zi instituțiilor publice în a căror coordonare sau subordine se află unitățile de învățământ sau serviciile de zi.

 

Art. 5:

Modelele cererilor și declarațiilor pe propria răspundere prevăzute la art. 5 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 au fost aprobate prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 920/2021 pentru aprobarea modelelor cererii și declarației pe propria răspundere prevăzute la art. 5 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform prevederilor legale în vigoare.

Normele metodologice privind condițiile de acordare a majorării prevăzute la art. 7 alin. (4) din O.U.G. nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane (OMS nr. 83/2022) was last modified: ianuarie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.