Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor – modificări (H.G. nr. 474/2022)

13 apr. 2022
Vizualizari: 295

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522/2003

(M. Of. nr. 346 din 21 mai 2003; cu modif. și compl. ult.)

 

 

H.G. nr. 474/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin H.G. nr. 522/2003

 

(M. Of. nr. 363 din 12 aprilie 2022)

 

-modifică: art. 11, art. 13, art. 20^2, art. 22, art. 28,

-introduce: art. 1^3, art. 1^4, art. 2^3, art. 5 alin. (1^1), art. 9^1, art. 30^1, art. 35^1.

 

În M. Of. nr. 363 din 12 aprilie 2022 s-a publicat H.G. nr. 474/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin H.G. nr. 522/2003.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 11

Vechea reglementare

„Art. 11

Potrivit art. 21 alin. (1) din ordonanță sunt supuși autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională. Ceilalți furnizori de formare profesională pot organiza programe de formare profesională finalizate cu documente de absolvire proprii, care nu sunt însă certificate cu recunoaștere națională.”

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 11 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 11

(1) Potrivit art. 21 alin. (1) din ordonanță sunt supuși autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională.

(2) Furnizorii de formare profesională neautorizați organizează programe de formare profesională finalizate cu documente de absolvire proprii care nu au recunoaștere națională.

 

 

Art. 13

Vechea reglementare

„Art. 13

Autoritatea Națională pentru Calificări, în temeiul art. 22 alin. (1) din ordonanță, coordonează activitatea de autorizare a furnizorilor de formare profesională, astfel încât aceasta să se desfășoare în mod unitar în întreaga țară, scop în care:

a)face demersurile necesare pentru înființarea, în subordinea sa, a comisiilor de autorizare prevăzute la art. 22 alin. (2) din ordonanță;

b)emite deciziile de înființare a comisiilor de autorizare;

c)îndeplinește atribuțiile prevăzute la art. 38 din ordonanță;

d)centralizează datele cu privire la resursele materiale și financiare de care dispun comisiile de autorizare, precum și informațiile privind activitatea acestora;

e)elaborează și transmite instrucțiuni comisiilor de autorizare și secretariatelor tehnice;

f)desfășoară activități pentru soluționarea problemelor identificate de comisiile de autorizare și secretariatele tehnice.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 13

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin direcția de specialitate, în temeiul art. 22 alin. (1) din ordonanță, coordonează activitatea de autorizare a furnizorilor de formare profesională, în scopul desfășurării în mod unitar a acesteia, după cum urmează:

a) face demersuri pentru înființarea în subordinea sa a comisiilor de autorizare prevăzute la art. 22 alin. (2) din ordonanță;

b) emite deciziile de înființare a comisiilor de autorizare;

c) asigură resursele financiare necesare desfășurării activității comisiilor de autorizare și a secretariatelor tehnice;

d) elaborează și transmite instrucțiuni comisiilor de autorizare și secretariatelor tehnice;

e) monitorizează activitatea desfășurată de comisiile de autorizare, secretariatele tehnice ale comisiilor de autorizare, evaluatorilor de furnizori și programe de formare și specialiștilor pe domenii ocupaționale;

f) controlează activitatea de autorizare și ia măsuri în vederea respectării prevederilor legale;

g) elaborează și aprobă, prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, Regulamentul de organizare și funcționare a comisiilor de autorizare județene, respectiv a municipiului București și a secretariatelor tehnice;

h) soluționează contestațiile depuse de furnizorii de formare profesională în legătură cu activitatea comisiilor de autorizare.

 

 

Art. 22

Vechea reglementare

„Art. 22

Nivelul tarifelor pentru prestația membrilor comisiei de autorizare și a evaluatorilor de furnizori și programe de formare desemnați de comisia de autorizare este stabilit la începutul fiecărui an calendaristic de către Autoritatea Națională pentru Calificări cu avizul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 22 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 22

(1) Tarifele prevăzute la art. 24 alin. (1) și (2) din ordonanță se stabilesc și se actualizează periodic prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale, în funcție de modificările legislative privind salarizarea personalului din instituțiile publice.

(2) Tarifele prevăzute la alin. (1) se stabilesc pentru prestația:

a) președintelui comisiei de autorizare;

b) membrilor comisiilor de autorizare sau, după caz, a supleanților acestora;

c) evaluatorilor de furnizori și programe de formare profesională;

d) specialiștilor pe domenii ocupaționale din afara furnizorului de formare profesională, desemnați în comisiile de examinare.

(3) Cheltuielile de deplasare ale evaluatorilor de furnizori și programe de formare profesională și ale specialiștilor pe domenii ocupaționale din afara furnizorului de formare profesională desemnați în comisiile de examinare, pe perioada deplasării în interesul desfășurării activității, se stabilesc în condițiile și limitele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului.

 

 

Art. 28

Vechea reglementare

„Art. 28

(1) Fiecare comisie de autorizare dispune de ștampilă proprie și dispozitiv de aplicare a timbrului sec. Modelele de ștampilă și de timbru sec se aprobă de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților și se transmit comisiilor de autorizare.

(2) Cheltuielile necesare pentru procurarea ștampilelor, a dispozitivului de aplicare a timbrului sec, tipizatelor și a celorlalte imprimate necesare în activitatea de autorizare se efectuează de către direcțiile generale de muncă și solidaritate socială județene, respectiv a municipiului București, la solicitarea comisiilor de autorizare.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 28 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 28

(1) Fiecare comisie de autorizare dispune de ștampilă proprie și dispozitiv de aplicare a timbrului sec.

(2) Modelele ștampilei și timbrului sec se stabilesc de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

(3) Cheltuielile necesare pentru achiziționarea ștampilei și a dispozitivului de aplicare a timbrului sec, tipizatelor și a celorlalte imprimate necesare în activitatea de autorizare se efectuează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în condițiile art. 24 alin. (3) din ordonanță.

(4) Persoana care aplică ștampila și timbrul sec prevăzute la alin. (1) se desemnează prin decizie a președintelui comisiei de autorizare județeană, respectiv a municipiului București.

 

 

Art. 1^3-1^4

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 1^2 se introduc două noi articole, art. 1^3 și art. 1^4, cu următorul cuprins:

Art. 1^3

Prin programele definite la art. 8 alin. (3) lit. a) și c) din ordonanță se înțelege:

a) inițierea este programul care se organizează de un furnizor de formare profesională autorizat pentru o calificare, în vederea dobândirii a cel mult 25% din totalul competențelor prevăzute în standardul ocupațional sau în standardul de pregătire profesională;

b) perfecționarea este pregătirea profesională continuă care conduce la actualizarea competențelor deținute de o persoana calificată sau dobândirea de noi competențe, ca urmare a schimbărilor și evoluțiilor înregistrate în activitatea pe care o desfășoară;

c) specializarea reprezintă pregătirea profesională care duce la dezvoltarea sau completarea cunoștințelor, abilităților sau competențelor profesionale ale unei persoane calificate, dobândirea de competențe noi în aceeași arie ocupațională sau într-o arie ocupațională nouă;

d) aria ocupațională grupează ocupații care au caracteristici tehnice/economice/sociale similare și aparțin aceleiași grupe de bază din Clasificarea ocupațiilor din România;

e) persoanele care au dobândit certificate de absolvire după finalizarea programelor prevăzute la lit. a) pot valorifica competențele dobândite pentru a obține întreaga calificare.

Art. 1^4

Prin noțiunea de «persoană fizică», prevăzută la art. 9 din ordonanță, se înțelege persoana care desfășoară activități economice conform prevederilor art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016.

 

 

Art. 2^3

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 2^2 se introduce un nou articol, art. 2^3, cu următorul cuprins:

Art. 2^3

Prin noțiunea de «alte forme de pregătire profesională», prevăzută la art. 10 alin. (3) lit. d) din ordonanță, se înțelege:

a) instruire sau experiență practică dobândită la locul de muncă;

b) schimb de experiență;

c) ateliere de lucru;

d) autoinstruirea, inclusiv prin învățare la distanță;

e) învățarea asistată de calculator;

f) participarea la conferințe, prelegeri, seminare.

 

 

Art. 5 alin. (1^1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 5, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:

(1^1) Programele de formare profesională se pot desfășura și în sistem online, conform art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2020 pentru implementarea unor măsuri de simplificare administrativă în domeniul protecției sociale, precum și pentru acordarea unor drepturi și beneficii de asistență socială în domeniile de activitate în care se mențin restricții.

 

 

Art. 9^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 9 se introduce un nou articol, art. 9^1, cu următorul cuprins:

Art. 9^1

Pentru respectarea prevederilor art. 57 din ordonanță, furnizorii de formare profesională care organizează programe finalizate cu certificate de absolvire recunoscute la nivel național încheie cu fiecare participant la aceste programe un contract de formare profesională, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2 la normele metodologice.

 

 

Art. 30^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 30 se introduce un nou articol, art. 30^1, cu următorul cuprins:

Art. 30^1

Valabilitatea autorizației eliberate furnizorilor de formare profesională încetează:

a) la expirarea perioadei de 4 ani, prevăzută la art. 26 alin. (1) din ordonanță;

b) la data renunțării furnizorului de formare profesională de a desfășura programe de formare, prin depunerea autorizației la comisia care a eliberat-o;

c) la data retragerii, în condițiile art. 31 alin. (1) din ordonanță.

 

 

Art. 35^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 35 se introduce un nou articol, art. 35^1, cu următorul cuprins:

Art. 35^1

(1) Contravaloarea serviciilor prestate de specialiștii pe domenii ocupaționale desemnați în comisia de examinare, conform art. 42 alin. (2) lit. a) din ordonanță, este suportată de furnizorul de formare profesională, în condițiile art. 24 alin. (4) din ordonanță.

(2) Dovada achitării serviciilor prevăzute la alin. (1) se depune de către furnizorul de formare profesională la comisia de autorizare județeană/a municipiului București în momentul solicitării aplicării timbrului sec pe certificatele de calificare sau absolvire, după caz.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților – modificări (H.G. nr. 474/2022) was last modified: aprilie 13th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.