Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială – modificări (H.G. nr. 876/2022)

18 iul. 2022
Vizualizari: 796

Actul modificat

Actul modificatorSumar

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016

(M. Of. nr. 660 din 29 august 2016)

 

H.G. nr. 876/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016

(M. Of. nr. 712 din 15 iulie 2022)

 

– modifică: art. 2 alin. (1), art. 9, art. 18, art. 19;

– introduce: art. 3^1, art. 8 alin. (3)-(5), art. 8^1, art. 8^2, art. 17^1, art. 18^.

 

În M. Of. nr. 712 din 15 iulie 2022 s-a publicat H.G. nr. 876/2022 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială, aprobate prin H.G. nr. 585/2016.

Redăm, în cele ce urmează, modificările, dar și completările aduse respectivului act normativ.

 

Art. 2 alin. (1)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) În aplicarea prevederilor Legii nr. 219/2015, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare lege, apartenența la grupul vulnerabil definit conform art. 6 alin. (1) lit. j) din lege se dovedește prin documente eliberate de autorități sau, după caz, alte categorii de persoane juridice cu competențe în domeniu, după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acest sistem, hotărârea comisiei pentru protecția copilului sau, după caz, hotărârea instanței prin care a fost dispusă măsura de protecție specială, conform prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) pentru persoanele din familiile beneficiare de ajutorul social potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, copia deciziei pentru plată a directorului executiv al agenției județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București sau talonul de plată;

c) pentru persoanele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei potrivit prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare, copia deciziei pentru plată a directorului executiv al agenției județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București sau talonul de plată;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

d) pentru persoanele solicitante de azil sau beneficiare ale protecției internaționale definite conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările și completările ulterioare, documentul temporar de identitate sau permisul de ședere, valabile potrivit legii;

e) pentru persoanele fără adăpost, adeverință eliberată de primăria din cadrul unității administrativ-teritoriale în care trăiesc, prin care se certifică faptul că nu au domiciliu în acea unitate administrativ-teritorială și nici în altă unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul României conform informațiilor obținute de la structura județeană de administrare a bazelor de date de evidență a persoanelor, respectiv a municipiului București;

f) pentru persoanele cu handicap beneficiare ale prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, copia certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București;

g) pentru orice altă persoană aflată în situație de risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai, ancheta socială efectuată, pe baza modelului prevăzut în anexa nr. 1, de serviciul public de asistență socială în a cărui rază teritorială se află domiciliul sau reședința persoanei respective, la solicitarea întreprinderii sociale.

 

 

 

Art. 9

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 9

(1) Suspendarea, încetarea suspendării, renunțarea și retragerea atestatului se stabilesc prin decizie emisă de directorul executiv al agenției de ocupare, pe baza notificării de renunțare a solicitantului sau a unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenției de ocupare.

(2) Nota de constatare prevăzută la alin. (1) conține în mod obligatoriu propunerea pentru suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea atestatului, precum și motivele legale care conduc la propunerea formulată.

(3) În situația în care suspendarea sau retragerea atestatului se realizează în urma constatărilor organelor de control, motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată sunt cele prevăzute în procesul-verbal de control, încheiat de către acestea.

(4) Decizia privind suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea atestatului care conține motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică întreprinderii sociale, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia, de către agenția de ocupare prin compartimentul pentru economie socială.

(5) Întreprinderile sociale cărora li s-a retras atestatul pot solicita o nouă atestare numai după ce fac dovada plății amenzilor stabilite, după caz.

(6) Întreprinderile sociale care au renunțat la atestat prin notificare în condițiile art. 8 alin. (8) din lege pot solicita acordarea unui nou atestat, cu respectarea prevederilor art. 3.

(7) Retragerea atestatului ca urmare a notificării de renunțare la statutul de întreprindere socială conform art. 8 alin. (8) din lege nu poate face obiectul contestației.

(8) În cazul în care întreprinderea socială renunță la atestat în condițiile art. 8 alin. (8) din lege și este deținătoarea unui certificat de întreprindere socială de inserție, renunță inclusiv la certificatul de întreprindere socială de inserție și la dreptul de utilizare a mărcii sociale.

 

 

 

Art. 18

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 18 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 18

(1) Suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale, emiterea unui duplicat după certificat/marca socială se stabilesc prin decizie emisă de directorul executiv al agenției de ocupare pe baza unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenției de ocupare.

(2) Nota de constatare prevăzută la alin. (1) conține în mod obligatoriu propunerea pentru suspendare, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale, emiterea unui duplicat după certificat/marca socială, precum și motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată.

(3) În situația în care suspendarea, încetarea suspendării sau retragerea mărcii sociale se realizează în urma constatărilor organelor de control, motivele legale avute în vedere care conduc la propunerea formulată sunt cele prevăzute în procesul-verbal de control, încheiat de către acestea.

(4) În cazul renunțării la statutul de întreprindere socială de inserție conform art. 13 alin. (5) din lege, notificarea constituie motiv de retragere a atestatului în baza căreia se emite decizia directorului executiv.

(5) Întreprinderile sociale care au renunțat la certificat prin notificare în condițiile art. 13 alin. (5) din lege pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.

(6) Retragerea certificatului ca urmare a notificării de renunțare la statutul de întreprindere socială de inserție conform art. 13 alin. (5) din lege nu poate face obiectul contestației.

(7) Decizia privind suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale sau respingerea cererii privind eliberarea unui duplicat după certificat/marca socială în care sunt menționate motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică în scris întreprinderii sociale de inserție, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

 

 

 

Art. 19

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 19 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 19

(1) Marca socială se anulează:

a) în situația în care pe perioada de valabilitate a mărcii sociale expiră valabilitatea atestatului care a stat la baza acordării acesteia;

b) în situația în care, în perioada de valabilitate a mărcii sociale, întreprinderea socială de inserție nu obține prelungirea valabilității atestatului;

c) în situația anulării atestatului, conform art. 81 (1) lit. a);

d) în situația retragerii atestatului, conform art. 9;

e) în situația renunțării la statutul de întreprindere socială de inserție în condițiile art. 13 alin. (5) din lege.

(2) Anularea mărcii sociale se dispune prin decizie emisă de directorul executiv al agenției de ocupare, pe baza unei note de constatare întocmite de către compartimentul pentru economie socială din cadrul agenției de ocupare, care conține motivele legale avute în vedere care au condus la emiterea deciziei respective.

(3) Decizia privind anularea mărcii sociale care conține motivele ce au stat la baza acestei decizii se comunică în scris întreprinderii sociale de inserție, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

(4) Întreprinderilor sociale de inserție cărora le-a fost anulat certificatul prevăzut la art. 13 alin. (1) pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.

(5) Certificatul anulat în condițiile alin. (1) lit. c) se arhivează și se eliberează un nou certificat.

(6) Noul certificat se întocmește pe un formular identic cu cel original, inserându-se nota: «prezentul certificat înlocuiește Certificatul seria …… nr. …….. din data ………….., deoarece conținea următoarele erori: ……….».

 

 

 

Art. 3^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 3 se introduce un nou articol, art. 3^1, cu următorul cuprins:

Art. 3^1

Dacă întreprinderea socială își schimbă sediul social într-un alt județ, aceasta trebuie să solicite o nouă atestare în județul unde și-a stabilit noul sediu social și să renunțe la atestatul obținut în județul în care a avut inițial sediul social.

 

 

 

Art. 8 alin. (3)-(5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8, după alin. (2) se introduc trei noi alineate, alin. (3)-(5), cu următorul cuprins:

(3) Atestatele retrase potrivit alin. (1) și (2) se arhivează, iar în registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale se va înscrie, în rubrica cu această destinație, «atestat retras», specificând data retragerii.

(4) Criteriul prevăzut la art. 8 alin. (4) lit. a) din lege se consideră îndeplinit dacă în actele de înființare și funcționare sunt menționate și activitățile cu caracter social, definite conform art. 6 alin. (1) lit. a) și b) din lege.

(5) În cazul în care întreprinderea socială are angajați sau membrii cu norme diferite de timp de lucru, conform contractelor individuale de muncă sau convențiilor individuale de muncă, principiul echității sociale față de angajați, prevăzut la art. 8 alin. (4) lit. d) din lege, se stabilește prin raportarea salariului pe oră cel mai mic la salariul pe oră cel mai mare.

 

 

 

Art. 8^1 și art. 8^2

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 8 se introduc două noi articole, art. 8^1 și 8^2, cu următorul cuprins:

Art. 8^1

(1) Anularea atestatului întreprinderilor sociale se face de către agențiile de ocupare, în următoarele situații:

a) dacă întreprinderile sociale nu dovedesc înlăturarea cauzelor care au stat la baza luării măsuri de suspendare a atestatului prevăzute la art. 7 alin. (3) și nu fac dovada plății amenzilor stabilite, după caz;

b) în cazul completării în mod eronat a unor înscrisuri în formularul tipizat, constatate de emitent, de întreprinderea socială sau de organele de control.

(2) Anularea se realizează prin decizie a directorului executiv al agenției de ocupare în baza unei note justificative, care conține motivele ce au stat la baza acestei decizii, întocmită de compartimentul de economie socială din agenția de ocupare.

(3) Decizia prevăzută la alin. (2) se comunică de către agenția de ocupare, prin compartimentul pentru economie socială, întreprinderii sociale, în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia.

(4) Atestatul anulat în condițiile alin. (1) lit. b) se arhivează și se eliberează un nou atestat.

(5) Noul atestat se întocmește pe un formular identic cu cel original, inserându-se nota: «prezentul atestat înlocuiește Atestatul seria ……… nr. …………. din data ………, deoarece conținea următoarele erori: …………….».

Art. 8^2

Renunțarea la atestat se face prin notificarea scrisă a întreprinderii sociale, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, depusă sau transmisă prin poștă cu confirmare de primire la agenția de ocupare prevăzută la art. 3 alin. (2), însoțită de atestatul prevăzut la art. 8 alin. (1) din lege.

 

 

 

Art. 17^1 și art. 18^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 17 și art. 18 se introduc două noi articole, art. 17^1 și 18^1, cu următorul cuprins:

Art. 17^1

(1) Renunțarea la marca socială se face prin notificarea scrisă a întreprinderii sociale de inserție, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11, depusă sau transmisă prin poștă cu confirmare de primire la agenția de ocupare prevăzută la art. 11 alin. (1), însoțită de certificatul prevăzut la art. 13 alin. (1) din lege.

(2) Întreprinderile sociale de inserție care au renunțat la cerere la marca socială pot solicita acordarea unui nou certificat, cu respectarea prevederilor art. 11.

(3) Nedepunerea certificatului prevăzut la art. 13 alin. (1) odată cu notificarea de renunțare nu permite întreprinderilor sociale de inserție solicitarea unei noi certificări.

și

Art. 18^1

Împotriva deciziei prevăzute la art. 9 alin. (4) privind suspendarea sau retragerea atestatului și împotriva deciziei privind suspendarea, încetarea suspendării, retragerea mărcii sociale sau respingerea cererii privind eliberarea unui duplicat după certificat/marca socială, prevăzută la art. 18 alin. (7), întreprinderea socială sau întreprinderea socială de inserție, după caz, se poate adresa instanței de contencios administrativ competente, conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

 

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială – modificări (H.G. nr. 876/2022) was last modified: iulie 18th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.