Normele de aplicare în sistemul administraţiei penitenciare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare au fost aprobate (Decizia DGANP nr. 1.100/2021)

23 dec. 2021
Vizualizari: 305

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
 

Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 1.100/2021 privind aprobarea Normelor de aplicare în sistemul administrației penitenciare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat

 

(M. Of. nr. 1218 din 22 decembrie 2021)

 

Se aprobă Normele de aplicare în sistemul administrației penitenciare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

 

În M. Of. nr. 1218 din 22 decembrie 2021 s-a publicat Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 1.100/2021 privind aprobarea Normelor de aplicare în sistemul administrației penitenciare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, conținutul respectivelor Normelor.

 

Structura

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Conferirea calității de „Veteran din teatrele de operații”

CAPITOLUL III: Menținerea, încadrarea ori reîncadrarea/reintegrarea personalului participant rănit, invalid, precum și a celui care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice

CAPITOLUL IV: Drepturile personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații

SECȚIUNEA 1: Norme privind drepturile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. a), b), d), e), g), i), alin. (6) și art. 12 alin. (1) lit. a) din Lege

SECȚIUNEA 2: Norme privind drepturile prevăzute la art. 8 alin. (4) și (7) din Lege

SECȚIUNEA 3: Norme privind drepturile prevăzute la art. 9 alin. (1) și (2) din Lege

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

SECȚIUNEA 4: Norme privind drepturile prevăzute la art. 9 alin. (6) din Lege

SECȚIUNEA 5: Norme privind drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b), c) și art. 14 alin. (3) din Lege

SECȚIUNEA 6: Norme privind drepturile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. a), b), c) și d) din Lege

CAPITOLUL V: Participarea la activități festive sau comemorative

CAPITOLUL VI: Drepturile urmașilor celor decedați ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații

CAPITOLUL VII: Dispoziții tranzitorii și finale

 

Dispoziții relevante

Art. 2:

(1) În sistemul administrației penitenciare, acțiunile militare, misiunile și operațiile sunt cele prevăzute la art. 2 lit. b) din Lege, desfășurate de personalul desemnat de statul român, în teatrele de operații/zone de misiuni, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. k) din Lege.

(2) Acțiunile militare, misiunile și operațiile desfășurate în zonele de misiune cu grad de risc specific al ariei geografice respective, în sensul art. 2 lit. b) din Lege, sunt următoarele:

a) Libia – Misiunea de sprijin a Organizației Națiunilor Unite în Libia – UNSMIL;

b) Georgia – Misiunea UE de monitorizare din Georgia – EUMM.

(3) Acțiunile militare, misiunile și operațiile prevăzute la alin. (2) se completează la propunerea unităților sistemului administrației penitenciare, prin grija Direcției management resurse umane din Administrația Națională a Penitenciarelor.

 

Art. 4:

(1) Calitatea de „Veteran din teatrele de operații” se conferă prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) sau (2) din Lege.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru funcțiile de director general, director general adjunct, director de direcție din Administrația Națională a Penitenciarelor și director de unitate în sistemul administrației penitenciare, calitatea de „Veteran din teatrele de operații” se conferă prin ordin al ministrului justiției.”

(3) Pentru situația prevăzută la art. 3 alin. (3), calitatea de „Veteran din teatrele de operații” se acordă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului justiției, în baza documentelor transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor, personalului care, pe timpul participării la acțiuni militare, misiuni și operații în teatre de operații/zone de misiuni, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj și devotament, indiferent de durata participării.

(4) În sensul prezentelor norme, actele de curaj și devotament reprezintă acțiunile/activitățile concrete realizate de personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, care au fost consemnate în documentele oficiale ale unității/organizației internaționale care gestionează respectiva acțiune militară, misiune sau operație, în mod explicit, cu precizări și detalii relevante din care să rezulte fără echivoc faptul că a acționat cu devotament și curaj.

 

Art. 7:

(1) Pentru conferirea calității de „Veteran din teatrele de operații” fac obiectul propunerilor și persoanele a căror participare la acțiunea militară, misiunea sau operația desfășurată în teatrele de operații/zone de misiuni s-a încheiat ulterior intrării în vigoare a Legii, precum și cele cărora le-au încetat raporturile de serviciu/muncă sau care au fost trecute în rezervă/retragere, dacă îndeplinesc condițiile legale.

(2) La formularea propunerilor pentru conferirea calității de „Veteran din teatrele de operații”, în condițiile alin. (1), vor fi avute în vedere inclusiv persoanele decedate care, anterior decesului, îndeplineau condițiile legale pentru conferirea calității de „Veteran din teatrele de operații”.

 

Art. 10:

(1) Legitimația tip „Veteran din teatrele de operații” se eliberează de către Direcția management resurse umane și se distribuie de către structurile de resurse umane din unitățile sistemului administrației penitenciare în care este/a fost încadrat personalul participant, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentele norme.

(2) Evidența legitimațiilor se realizează de către unitățile în care personalul este/a fost încadrat, în registrul prevăzut la anexa nr. 2 la prezentele norme.

(3) Emiterea unei noi legitimații de „Veteran din teatrele de operații” se face în următoarele situații:

a) în caz de pierdere, deteriorare sau furt;

b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului;

c) în situația în care fotografia din legitimație nu mai corespunde cu fizionomia titularului.

(4) În situațiile prevăzute la alin. (3) lit. b) și c), legitimația se retrage titularului la emiterea unei noi legitimații.

(5) În cazul decesului titularului, legitimația se păstrează de membrii familiei.

 

Art. 12:

(1) Menținerea în activitate și reîncadrarea în funcție a personalului participant rănit, invalid, precum și a celui care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice se face în baza cererii persoanei interesate, la propunerea directorului unității în care este/a fost încadrată persoana în cauză, prin ordin al ministrului justiției, și se fundamentează pe:

a) concluziile comisiei prevăzute la art. 7 alin. (5) din Lege în vederea stabilirii dacă evenimentul în urma căruia personalul a fost rănit, încadrat în grad de invaliditate sau a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice a avut loc pe timpul și din cauza desfășurării unor acțiuni militare, misiuni sau operații în sensul art. 2 lit. b) din Lege, concluzii materializate într-un proces-verbal;

b) avizul comisiei de expertiză medico-militară sau al medicului de expertiză a capacității de muncă, după caz, acordat pe baza fișei de aptitudine întocmite de medicul de medicina muncii desemnat de unitate, în vederea constatării dacă atribuțiile din fișa postului, aferentă funcției pentru care optează, sunt compatibile cu incapacitatea dată de rănirea, invaliditatea sau afecțiunea fizică și/sau psihică și pot fi îndeplinite fără riscul de a o agrava, precum și în baza avizului medicului psihiatru sau al psihologului, acolo unde este cazul.

(2) La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor se constituie comisia prevăzută la art. 7 alin. (5) din Lege, denumită în continuare comisia, care are următoarea componență:

a) președinte: un reprezentant din cadrul Direcției management resurse umane;

b) membri: câte un reprezentant din cadrul Direcției siguranța deținerii și regim penitenciar, Direcției de supraveghere medicală, Direcției economico-administrative, Compartimentului sănătate și securitate în muncă și protecția mediului și un reprezentant din cadrul Serviciului psihologia personalului, după caz.

(3) Componența nominală și atribuțiile comisiei se aprobă prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(4) Actele administrative subsecvente ordinului de menținere în activitate sau reîncadrare în funcție prevăzute la alin. (1) se emit potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

 

Art. 26:

Pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. a), b) și d) din Lege, personalului participant invalid, rănit sau care a dobândit afecțiuni fizice i se achită/decontează toate cheltuielile legate de:

a) tratamente/recuperare de specialitate efectuate/efectuată în unități sanitare publice din țară, inclusiv pentru cheltuielile legate de acordarea serviciilor de asistență psihologică conexe actului medical;

b) medicamente, materiale sanitare, orteze, proteze, produse medicale ortopedice și alte produse și dispozitive medicale din țară sau străinătate, precum și repararea și înlocuirea acestora, după caz, conform prevederilor hotărârii Guvernului prevăzute la art. 104 lit. d) și n) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, și procedurii aprobate la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor referitoare la decontarea asistenței medicale, medicamentelor, protezelor și dispozitivelor medicale;

c) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din țară în care se efectuează tratamentele/recuperarea de specialitate, atât pentru personalul participant invalid, rănit sau care a dobândit afecțiuni fizice, cât și pentru un însoțitor al acestuia.

 

Art. 28:

(1) În vederea trimiterii la tratament în străinătate, dosarul medical al personalului participant invalid, rănit sau care a dobândit afecțiuni fizice este înaintat, de către unitatea în care este/a fost încadrată persoana în cauză, în maximum 30 de zile de la data depunerii, Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(2) Ulterior primirii dosarului medical, Administrația Națională a Penitenciarelor, în termen de 15 zile, efectuează demersurile necesare către Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și înaintează recomandarea de efectuare a tratamentului într-o unitate medicală din străinătate, în vederea identificării unităților sanitare din străinătate ce pot asigura tratament necesar.

(3) În situația în care Ministerul Sănătății indică unitatea de profil din străinătate care poate să asigure tratamentul necesar, Administrația Națională a Penitenciarelor realizează corespondența cu unitatea medicală recomandată de către Ministerul Sănătății.

(4) După stabilirea detaliilor privind documentele necesare și cheltuielile estimate efectuării tratamentului/recuperării de specialitate și transportului în străinătate, Administrația Națională a Penitenciarelor transmite la unitatea penitenciară unde este/a fost încadrată persoana în cauză solicitările unității medicale din străinătate, în vederea asigurării fondurilor necesare cu această destinație prin buget.

(5) Personalul de specialitate medical care deservește unitatea unde este/a fost încadrată persoana în cauză verifică din punctul de vedere al realității prestării serviciilor medicale și/sau serviciilor de asistență psihologică, conexe actului medical, după caz, și avizează documentele justificative care atestă obligațiile de plată.

(6) Unitatea decontează persoanei în cauză cheltuielile achitate ca urmare a trimiterii la tratament/recuperare de specialitate și/sau asistență psihologică la unitatea medicală din străinătate, pe baza documentelor justificative (facturi, bonuri fiscale, documente de călătorie, documente medicale etc.) care atestă obligațiile de plată sau plățile efectuate, în limita fondurilor aprobate cu această destinație prin buget.

(7) Cheltuielile prevăzute la art. 8 alin. (6) din Lege se suportă din bugetul instituției unde este/a fost încadrată persoana în cauză, pe bază de cerere întocmită pentru fiecare deplasare, în limita a 5 zile pentru fiecare lună de spitalizare, în condițiile stabilite pentru personalul trimis în misiune temporară în străinătate.

 

Art. 44:

(1) La acțiunile festive sau comemorative organizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, unitățile subordonate acesteia sau de alte instituții din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională poate fi invitat să participe:

a) personalul participant care, ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații a fost încadrat în grad de invaliditate;

b) personalul participant care, ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații a fost rănit sau a dobândit afecțiuni fizice;

c) soțul/soția și copiii personalului participant decedat ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații;

d) părinții personalului decedat din sistemul administrației penitenciare, ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații;

e) însoțitorul personalului participant care, ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații a fost încadrat în gradul I de invaliditate.

(2) În situația participării la acțiunile festive și comemorative organizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, unitățile subordonate acesteia sau de alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport dus-întors, la/de la domiciliu, cu aplicarea în mod corespunzător a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 105 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, și a Normelor metodologice privind drepturile de transport ale personalului din sistemul administrației penitenciare.

Normele de aplicare în sistemul administrației penitenciare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare au fost aprobate (Decizia DGANP nr. 1.100/2021) was last modified: decembrie 23rd, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.