Norma nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF

23 mai 2019
Vizualizari: 837

Actul publicat în Monitor

Sumar

Norma nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF

(M. Of. nr. 395 din 21 mai 2019)

Stabilește cadrul normativ unitar de auditare a situațiilor financiare anuale și situațiile financiare anuale consolidate ale entităților autorizate, reglementate și supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., de către auditori financiari și firme de audit, precum și unele dispoziții privind comitetul de audit.

În M. Of. nr. 395 din 21 mai 2019 s-a publicat Norma nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF.

Astfel, prin respectiva normă se stabilește cadrul normativ unitar de auditare a situațiilor financiare anuale și situațiile financiare anuale consolidate ale entităților autorizate, reglementate și supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., de către auditori financiari și firme de audit, precum și unele dispoziții privind comitetul de audit.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Normei nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF.

 

Structură

Cap. I („Dispoziții generale”);

Cap. II („Avizarea firmei de audit”) –

  • Secțiunea I („Condiții pentru avizarea firmei de audit”);
  • Secțiunea a II-a („Documentația necesară avizării firmei de audit”);
  • Secțiunea a III-a („Analiza solicitării de avizare a firmelor de audit de către A.S.F.”);

– Cap. III („Alte dispoziții privind auditorii financiari și firmele de audit”);

Cap. IV („Comitetul de audit”);

Cap. V („Dispoziții tranzitorii și finale”);

Anexe („Cerere pentru avizarea firmei de audit, Declarații, Chestionar, Raport de audit al situațiilor financiare anuale aplicabil administratorilor fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative, Raport de audit al situațiilor financiare anuale aplicabil unui fond de pensii administrat privat, Raport de audit al situațiilor financiare anuale aplicabil unui fond de pensii facultative”).

 

Prezentare generală

La art. 1 se precizează care sunt entitățile care intră sub incidența prevederilor emanate de norma în vigoare. Acestea sunt:

– societăți de servicii de investiții financiare;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– societăți de administrare a investițiilor;

– administratori de fonduri de investiții alternative;

– organisme de plasament colectiv;

– operatori de piață;

– depozitari centrali;

– case de compensare și contrapărți centrale;

– Fondul de compensare a investitorilor;

– societăți de asigurare și/sau reasigurare;

– fonduri de pensii administrate privat și administratorii acestora;

– fonduri de pensii facultative și administratorii acestora.

Totodată, termenii și expresiile utilizate în prezenta normă au semnificațiile prevăzute în Legea nr. 162/2017, precum și următoarele definiții:

– actuar – membru activ înregistrat în Registrul actuarilor, în conformitate cu prevederile legale;

– legături strânse – definite în sensul prevederilor art. 3 alin. (1) pct. 26 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 173 din 12 iunie 2014;

– piață supravegheată – piețele supravegheate de către A.S.F., respectiv piața instrumentelor și investițiilor financiare, piața asigurărilor-reasigurărilor și piața sistemului de pensii private;

– sectoare de supraveghere financiară – sectorul instrumente și investiții financiare, sectorul asigurări-reasigurări și sectorul sistemului de pensii private;

– Camera Auditorilor Financiari din România – definită în sensul prevederilor art. 3 din O.U.G. nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar.

Totodată, emiterea de către A.S.F. a avizului pentru firmele de audit se efectuează în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea documentației complete a acestora.

În aceeași ordine de idei, administratorii fondurilor de pensii private au obligația să depună spre avizare la A.S.F., în termen de maximum 15 zile de la încheierea contractului de audit sau de la data modificării acestuia, modificările prospectului schemei de pensii private referitoare la contractul de audit.

 

 

Norma nr. 13/2019 privind cadrul unitar de desfășurare a auditului statutar la entitățile autorizate, reglementate și supravegheate de către ASF was last modified: mai 22nd, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.