Norma ASF nr. 14/2006 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii facultative – modificări (Norma ASF nr. 15/2021)

15 iul. 2021
Vizualizari: 209

Actele modificate

Actul modificatorSumar
Norma nr. 14/2006 privind transferul participanților între fondurile de pensii facultative

 

(M. Of. nr. 880 din 27 octombrie 2006; cu modif. și compl. ult.)

Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 15/2021 pentru modificarea și completarea Normei nr. 14/2006 privind transferul participanților între fondurile de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006

(M. Of. nr. 695 din 14 iulie 2021)

modifică: art. 4, art. 8;

 

– introduce: art. 7^1.

 

În M. Of. nr. 695 din 14 iulie 2021 s-a publicat Norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nr. 15/2021 pentru modificarea și completarea Normei nr. 14/2006 privind transferul participanților între fondurile de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006.

Redăm, în continuare, cele mai importante modificări aduse respectivului act normativ.

 

Art. 4

Vechea reglementare

„Art. 4

Un participant se poate transfera la un alt fond de pensii facultative dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) a depus o cerere de transfer la administratorul fondului de pensii de la care s-a solicitat transferul, conform anexei;

b) a semnat un act de aderare pentru a deveni participant la fondul de pensii unde dorește să se transfere.”

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 4

Un participant se poate transfera la un alt fond de pensii facultative dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

a) a depus o cerere de transfer la administratorul fondului de pensii de la care s-a solicitat transferul, conform anexei, și o copie a actului de identitate valabil la data depunerii cererii;

b) a semnat un act de aderare pentru a deveni participant la fondul de pensii unde dorește să se transfere, pe suport hârtie, pe suport informatic specializat prin utilizarea semnăturii biometrice sau cu semnătură electronică calificată.

 

 

Art. 8

Vechea reglementare

„Art. 8

În maximum 10 zile lucrătoare de la data transferului de lichidități bănești, participantul va primi un raport, pus la dispoziție de către administratorul noului fond de pensii facultative, privind situația activului său personal.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 8 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 8

(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării transferului lichidităților bănești, noul administrator transmite participantului o informare, prin orice mijloace care pot fi probate ulterior, care cuprinde:

a) situația valorii lichidităților bănești transferate;

b) numărul de unități de fond alocate;

c) data convertirii sumelor transferate;

d) valoarea unității de fond la care s-a efectuat convertirea activului personal net în unități de fond.

(2) Informarea prevăzută la alin. (1) cuprinde separat și istoricul contribuțiilor încasate și convertite de administratorul anterior în perioada cuprinsă între data de 31 decembrie a anului precedent și data efectuării transferului.

 

 

Art. 7^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 7 se introduce un nou articol, art. 7^1, cu următorul cuprins:

Art. 7^1

În termen de 5 zile de la data efectuării transferului de lichidități bănești, administratorul fondului de pensii de la care se transferă participantul transmite către noul administrator, în format electronic, sub semnătură electronică calificată, următoarele informații, valabile la data efectuării transferului:

a) informații despre contribuțiile participantului, evidențiate pe participant;

b) informații despre transferurile de lichidități bănești efectuate în numele său;

c) informații despre contribuțiile participantului la fondurile de pensii al căror participant a fost anterior, după caz;

d) istoricul operațiunilor efectuate pentru participant până la data transferului;

e) valoarea penalității de transfer, după caz;

f) valoarea lichidităților bănești transferate;

g) valoarea minimă garantată, după caz.

Norma ASF nr. 14/2006 privind transferul participanților între fondurile de pensii facultative – modificări (Norma ASF nr. 15/2021) was last modified: iulie 15th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.