Necontituționalitate (Comunicat): Art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi
Decizia Curții Constituționale |
Actul normativ |
Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2019 |
Art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi |
Neconstituționalitate |
Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 29 octombrie 2019, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări, între care și excepția de neconstituționalitate a a dispozițiilor art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.
Astfel, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, faptul că sintagma „al exemplarelor cu potențial agresiv” din cuprinsul dispozițiilor art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 este constituțională în măsura în care vizează câinii prevăzuți la art. 2 alin. (1) din același act normativ.
Obiectul sesizării de neconstituționalitate
Art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi:
„(4) Accesul câinilor prevăzuți la art. 1 lit. b), precum și al exemplarelor cu potențial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă de către o persoană care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1).”
Prin Decizia pronunțată în ședința din 29 octombrie 2019, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „al exemplarelor cu potențial agresiv” din cuprinsul dispozițiilor art. 6 alin. (4) fraza întâi din O.U.G. nr. 55/2002 este constituțională în măsura în care vizează câinii prevăzuți la art. 2 alin. (1) din același act normativ.