Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 101 alin. (1) pct. 8 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

21 apr. 2023
Vizualizari: 271
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 20 aprilie 2023

 Art. 101 alin. (1) pct. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului (O.U.G.) nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 20 aprilie 2023, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a art. 101 alin. (1) pct. 8 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în forma anterioară modificării operate prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 252/2019.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 101 alin. (1) pct. 8 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

„(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

8. conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcționare pe timp de noapte ori fără îndeplinirea condițiilor tehnice minime stabilite prin regulament, conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției de trecere la culoarea roșie a semaforului, a semnalelor agentului de cale ferată, la trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător ori a semnalelor, indicațiilor ori dispozițiilor polițistului rutier, nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, a interdicției privind interacțiunea motrică directă cu un alt vehicul aflat în mers ori cu persoane aflate în acesta ori a interdicției privind circulația în interiorul sau în afara localităților fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, stabilite prin regulament, sau nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a obligației de a circula cu viteză redusă, a obligației de a se asigura că nu se apropie un vehicul feroviar sau a obligației de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, stabilite prin regulament”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 20 aprilie 2023
În ședința din data de 20 aprilie 2023, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 101 alin. (1) pct. 8 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în forma anterioară modificării operate prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 252/2019. În esență, Curtea a reținut că, prin maniera de reglementare a regimului individualizării sancțiunii contravenționale în ipoteza prevăzută prin textul criticat, legiuitorul încalcă principiile legalității și proporționalității, ca garanții inerente reglementării dreptului contravențional, și limitează posibilitatea agentului constatator și a judecătorului de a proceda la individualizarea administrativă și judiciară a pedepsei, cu nesocotirea prevederilor art. 1 alin. (5), ale art. 53 coroborat cu art. 44, precum și ale art. 124 alin. (3) din Constituție.

De asemenea, Curtea Constituțională a amânat, pentru data de 30 mai 2023, obiecția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 15 alin. (1) și (3) cu referire la sintagma „adunare generală” și art. 33 alin. (3) și (4) din Legea tineretului, obiecție formulată de Avocatul Poporului.

Sursa informației

 

Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 101 alin. (1) pct. 8 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice was last modified: aprilie 21st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.