MMSS. Proiect: Ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap

12 mai 2023
Vizualizari: 154

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 9-18 mai 2023.

Redăm, în continuare, prevederile regăsite în Proiect:

Art. 1 – Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, denumit în continuare Regulament, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 – Prezentul ordin intră în vigoare începând cu data de 18 mai 2023.

Art. 3 – La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr. 949/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 28 iulie 2022, se abrogă.

Anexă – REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A COMISIEI SUPERIOARE DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE CU HANDICAP

Structură

Secțiunea 1 Dispoziții generale

Secțiunea 2 Procedura de soluționare a contestațiilor

Secțiunea 3 Procedura de reevaluare

Secțiunea 4 Coordonarea metodologică, monitorizarea și verificarea activității de evaluare și încadrare în grad de handicap

Art. 8 – (1) Contestația la certificatul de încadrare în grad de handicap, al cărei model se regăsește în Anexa nr.5 la prezentul Regulament, se depune la secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap care a eliberat documentul supus contestației sau la registratura Autorității.

(2) În situația în care contestația se depune la registratura Autorității, aceasta se transmite secretariatului Comisiei superioare și se înregistrează în Registrul de corespondență al Comisiei superioare.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se consideră contestație petiția depusă în termenul prevăzut la art. 87 alin. (5) din lege la orice autoritate publică și adusă ulterior la cunoștința Autorității dacă din acestea rezultă nemulțumirea persoanei cu privire la certificatul de încadrare în grad de handicap.

Art. 9 – (1) În situația înregistrării contestației la secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap care a eliberat certificatul de încadrare în grad de handicap, acesta transmite Comisiei superioare, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, contestația, dovada comunicării certificatului de încadrare în grad de handicap și dosarul persoanei în cauză.

(2) Documentele prevăzute la alin. (1) vor fi transmise de către secretariatul comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap care a eliberat certificatul de încadrare în grad de handicap, opisate, semnate și ștampilate conform cu originalul.

Art. 10 – (1) În situația înregistrării contestației la registratura Autorității, secretariatul Comisiei superioare o preia și o înregistrează în Registrul de corespondență al acesteia și solicită în termen de 5 zile lucrătoare comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap care a eliberat certificatul de încadrare în grad de handicap dosarul persoanei.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Comisia de evaluare prevăzută la alin. (1), prin secretariatul acesteia, are obligația de a transmite documentele în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.

(3) Termenul de soluționare a contestațiilor curge de la data înregistrării contestației la registratura Autorității.

(…)

Art. 21 – (1) În realizarea atribuțiilor prevăzute la art. 902 alin. (1) lit. e) din lege, Comisia superioară participă, la solicitare, în acțiuni de verificare a activității de evaluare și încadrare în grad și tip de handicap, urmărind conformitatea cu prevederile legale referitoare la multidisciplinaritatea și la caracterul medico-psihosocial al evaluării.

(2) Acțiunile de verificare sunt coordonate de reprezentanți ai structurilor cu atribuții de control din cadrul și/sau din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și/sau ai Autorității, care dispun verificarea.

(3) În situația verificărilor efectuate sub coordonarea reprezentanților structurilor cu atribuții de control din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și/sau ai Autorității, aceștia pot sesiza Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială cu privire la cazurile în care propunerea de încadrare, încadrarea în grad și tip de handicap a unei persoane, au fost făcute cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale aprobate prin ordin comun al ministrului muncii și protecției sociale, în vederea constatării și aplicării sancțiunilor prevăzute la art. 100, alin (1), lit. h) din lege.

(4) Eventualele nereguli sesizate pot face obiectul acțiunilor ulterioare de control al organelor abilitate.

(…)

Art. 23 – Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul regulament.

Pentru informații privind Proiect și Anexă, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Proiect: Ordinul privind modificarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere)

 

MMSS. Proiect: Ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap was last modified: mai 12th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.