MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

16 sept. 2022
Vizualizari: 247

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site.

Redăm, în continuare, prevederile regăsite în Proiect:

Art. I – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobată cu modificări prin Legea nr.132/2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (5), după litera i) se introduce o nouă literă, lit. i¹), cu următorul cuprins:

„i¹) au beneficiat de concediu de acomodare și indemnizația lunară aferentă acestuia;”

2. La articolul 3 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) și (6) se iau în calcul sumele încasate de persoana îndreptățită, reprezentând venituri corespunzătoare acestor perioade, calculate potrivit legii de către plătitorul acestora.”

3. La articolul 3, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(5¹), cu următorul cuprins:

„(5¹) Dacă, în aceeași lună, persoana realizează venituri atât în țară, cât și în statele care aplică Regulamentul, fără suprapunerea perioadelor de activitate și de venituri, se iau în calcul veniturile realizate în ambele țări, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor din Regulamentul de aplicare.”

4. La articolul 3, după alineatul (6) se introduc patru noi alineate, alin.(7)-(10), cu următorul cuprins:

„(7) Pe toată perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, beneficiarul indemnizației pentru creșterea copiilor poate solicita recalcularea cuantumului indemnizației pe baza unor hotărâri judecătorești definitive, adeverințe sau alte acte prin care au fost rectificate veniturile prevăzute la alin.(1) care au stat la baza acordării dreptului. Noul cuantum se acordă de la data prevăzută în hotărârea judecătorească sau, după caz, de la data prezentării documentelor de rectificare a veniturilor.

(8) În situația persoanelor care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului se recalculează în baza dovezilor eliberate de organele competente privind veniturile efectiv realizate în perioada pentru care s-a luat în calcul venitul estimat în vederea plății anticipate a impozitului sau, după caz, pentru care s-a completat declarația pe propria răspundere.

(9) Dacă din recalcularea prevăzută la alin.(8) rezultă un cuantum mai mare al indemnizației pentru creșterea copilului fată de cel stabilit inițial, diferența de cuantum se acordă pentru toată perioada de la data stabilirii dreptului.

(10) Dacă din recalcularea prevăzută la alin.(8) rezultă un cuantum mai mic al indemnizației pentru creșterea copilului față de cel stabilit inițial, diferența de cuantum, stabilită de la data acordării, se recuperează de la beneficiar.”

5. La articolul 9, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alin.(6) – (8), cu următorul cuprins:

„(6) Concediul și indemnizația pentru creșterea copilului sau, după caz, stimulentului de inserție se acordă persoanei îndreptățite, ori de câte ori aceasta solicită, cu respectarea condițiilor prevăzute de ordonanța de urgență.

(7) În situația în care copilul/copii sunt încadrați în grad de handicap pentru acesta/aceștia, concediul și indemnizația se acordă până la împlinirea de către copil/copii a vârstei de 3 ani, astfel:
a) în cazul în care există deja stabilit un drept de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare dacă cererea de prelungire este depusă înainte de încetarea dreptului anterior;
b) în cazul în care încadrarea în handicap se realizează după împlinirea de către copil/copii a vârstei de 2 ani și pentru acesta/aceștia a fost acordat anterior concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, prin acordarea unui nou drept de la data încadrării în grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile de la această dată;
c) prin acordarea unui nou drept de la data depunerii cererii în cazul în care au fost depășite termenele prevăzute la lit. a) și b).

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(8) În situația prevăzută la alin. (7), indemnizația pentru creșterea copilului se acordă în cuantumul plătit anterior. În cazul în care sunt încadrați în grad de handicap mai mulți copii rezultați în urma unei sarcini multiple, pe lângă indemnizația pentru creșterea copilului în cuantumul prevăzut la art. 2 alin. (2) din ordonanța de urgență se va acorda și suma prevăzută la art. 5 din ordonanța de urgență, în raport cu numărul copiilor.”

Pentru mai multe detalii privind Proiectul, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MMSS. Proiect: Ordin privind modificarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere)

MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor was last modified: septembrie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.