MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

3 mart. 2023
Vizualizari: 636

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de urgență (O.U.G.) pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 1-10 martie 2023.

Redăm, în continuare, prevederile regăsite în Proiect:

Art. I – Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 5, după punctul 26 se introduce un nou punct, pct. 26^1, cu următorul cuprins:

„26^1. sistem național de management privind dizabilitatea – sistem informatic implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități destinat gestionării relațiilor dintre direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, ca instituții publice cu rol în administrarea și acordarea beneficiilor de asistență socială și a serviciilor sociale, persoanele cu dizabilități și/sau aparținătorii acestora. Sistemul național de management privind dizabilitatea permite colectarea, stocarea și diseminarea către autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali a informațiilor referitoare la persoanele cu dizabilități, copii și adulți, încadrate în grad de handicap sau care solicită evaluarea în vederea încadrării în grad și tip de handicap ori pentru care Comisia superioară a dispus măsura reevaluării”.

2. La articolul 24, alineatul (1^2) se abrogă.

3. La articolul 24, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:

(9) Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice, care nu depășesc suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat, în una dintre următoarele modalități:

a) bonuri de carburant, pe suport hârtie; În această situație nu sunt aplicabile prevederile alin. (2) și (4).

b) bonuri valorice, pe suport electronic;

c) decontare.

4. La articolul 24, după alineatul (10) se introduc două noi alineate, alin. (10^1) și (10^2), cu următorul cuprins:

„(10^1) Indexarea limitelor stabilite la alin. (9) se stabilește prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. (102) Dreptul prevăzut la alin. (1)-(6) exclude dreptul acordat aceleiași persoane în condițiile alin. (9) și (10)”.

5. La articolul 24, după alineatul (11) se introduce un nou alineat, alin. (12), cu următorul cuprins:

„(12) Metodologia de acordare a drepturilor prevăzute la alin. (9) și (10) se stabilește de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, prin ordin al președintelui”.

6. La articolul 78, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu următorul cuprins:

„(2^1) La stabilirea procentului prevăzut la alineatul (2) nu se iau în calcul asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav angajați în condițiile legii.”

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

7. La articolul 90^1, alineatele (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(5) Președintele și membrii Comisiei superioare au dreptul la o indemnizație de ședință, echivalentă cu până la 5% din indemnizația președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinație. Cuantumul lunar brut al indemnizațiilor de ședință, pentru fiecare membru al Comisiei superioare, nu poate depăși 50% din indemnizația președintelui Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități și se acordă proporțional cu numărul de ședințe la care a participat în luna respectivă.

(6) În situații justificate, în funcție de volumul și specificul activității, componenta Comisiei superioare poate fi suplimentată cu maximum 5 membri, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate cu această destinație”.

8. La articolul 90^2, la alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) stabilește prin decizie reevaluarea persoanelor adulte cu handicap, în următoarele situații:

1. ca urmare a recomandărilor cuprinse în documentele întocmite în urma unor acțiuni de control dispuse prin ordin al ministrului muncii și solidarității sociale sau prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități;

2. ca urmare a autosesizării;

3. ca urmare a unei sesizări rezonabile din partea unei persoane sau instituții publice interesate în legătură cu încadrarea nejustificată în grad și tip de handicap a unei persoane”.

9. La articolul 90^2, la alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, lit. c^1), cu următorul cuprins:

„c^1) în situația în care, urmare acțiunilor de la art. 90^2 alin. (1) lit. c), apar necorelări sau neconcordanțe față de încadrarea unei persoane în grad și tip de handicap, poate solicita Institutului National de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, denumit în continuare Institut, cu utilizarea bazei materiale a acestuia, realizarea unei evaluări medicale și eliberarea unui raport care cuprinde rezultatele acesteia, în cadrul reevaluării dispuse în condițiile lit. c). Cheltuielile determinate de realizarea evaluării medicale și de comunicarea raportului se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.

10. La articolul 90^2, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Modelul deciziilor prevăzute la alin. (2) se aprobă prin regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei superioare, aprobat prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități”.

(…)

Art. II – Procedura prevăzută la art. 90^3 alin. (9) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost reglementată prin prezenta ordonanță de urgență, se aprobă în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Art. III – Prevederile de la punctul 12 și 15 din prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 mai 2023.

Art. IV – În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Hotărârea Guvernului nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 430/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și funcționarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, cu modificările ulterioare, precum și Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr. 949/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu handicap se modifică în mod corespunzător.

Pentru informații privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Proiect: O.U.G. pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială și modificarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale

 

MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap was last modified: martie 3rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.