MMSS. Proiect: Lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor

11 ian. 2022
Vizualizari: 513

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/882 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.

Redăm, în continuare, un extras din textul Proiectului:

Art.1. – Scopul prezentei legi este de a crea cadrul general pentru buna funcționare a pieței interne în ceea ce privește cerințele de accesibilitate, armonizate cu legislația europeană în vigoare, aplicabile pentru anumite produse și servicii, în special prin eliminarea și prevenirea barierelor din calea liberei circulații a produselor și a serviciilor reglementate prin Directiva (UE) 2019/882 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor.

Art. 2. – (1) Prezenta lege se aplică următoarelor produse introduse pe piață după 28 iunie 2025:

a) sisteme hardware de uz general destinate consumatorilor și sisteme de operare pentru aceste sisteme hardware;

b) următoarele terminale pentru autoservire:

(i) terminale de plată;

(ii) următoarele terminale pentru autoservire destinate furnizării de servicii care sunt reglementate de prezenta lege:

– bancomate;

– automate pentru bilete;

– automate de check-in;

– terminale pentru autoservire interactive care furnizează informații, exceptând terminalele instalate drept componente integrate ale vehiculelor, aeronavelor, navelor sau materialului rulant;

c) echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru servicii de comunicații electronice;

d) echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru accesul la serviciile mass-media audiovizuale; și

e) e-readere.

(2) Fără a aduce atingere art. 29, prezenta lege se aplică următoarelor servicii furnizate consumatorilor după 28 iunie 2025:

a) servicii de comunicații electronice, cu excepția serviciilor de transmitere utilizate pentru furnizarea de servicii între dispozitive (machine-to-machine);

b) servicii care oferă acces la servicii mass-media audiovizuale;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

c) următoarele elemente ale serviciilor de transport aerian, feroviar, maritim și cu autobuzul pentru pasageri, cu excepția serviciilor urbane și suburbane de transport, precum și a serviciilor regionale de transport, pentru care se aplică numai elementele de la punctul (v):

(i) site-uri web;

(ii) servicii integrate pe dispozitive mobile, inclusiv aplicații mobile;

(iii) bilete electronice și servicii electronice de emitere a biletelor;

(iv) furnizarea de informații privind serviciul de transport, inclusiv informații de călătorie în timp real; în ceea ce privește ecranele de informare, aceasta se limitează la ecrane interactive amplasate pe teritoriul Uniunii Europene; și

(v)terminale pentru autoservire interactive situate pe teritoriul Uniunii, cu excepția celor instalate drept componente integrate ale vehiculelor, aeronavelor, navelor sau materialului rulant, utilizate la furnizarea oricărei părți a unor astfel de servicii de transport pentru pasageri;

d) servicii bancare destinate consumatorilor;

e) cărți electronice și software dedicat; și

f) servicii de comerț electronic.

(3) Prezenta lege se aplică preluării comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență 112.

(4) Prezenta lege nu se aplică următoarelor conținuturi ale site-urilor web și ale aplicațiilor mobile:

a) conținut media cu dimensiune temporală preînregistrat, publicat înainte de 28 iunie 2025;

b) formatele de fișiere asociate activităților de birou, publicate înainte de 28 iunie 2025;

c) hărți și servicii de cartografiere online, dacă informațiile esențiale sunt furnizate într-un format digital accesibil pentru hărțile destinate navigației;

d) conținut aparținând unor terți care nu este finanțat, elaborat ori aflat sub controlul operatorului economic în cauză;

e) conținutul site-urilor web și al aplicațiilor mobile care pot fi calificate drept arhive, ceea ce înseamnă că nu conțin decât conținut care nu este nici actualizat, nici editat după 28 iunie 2025.

(5)Prezenta lege nu aduce atingere prevederilor Legii nr. 15/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, aprobată prin Legea nr. 90/2019.

(…)

Art. 4. – (1) În conformitate cu alineatele (2), (3) și (5) din prezentul articol și sub rezerva articolului 14, operatorii economici introduc pe piață numai produse și furnizează numai servicii care sunt conforme cu cerințele de accesibilitate prevăzute în Anexa nr. 1.

(2) Toate produsele trebuie să fie conforme cu cerințele de accesibilitate prevăzute la punctul 1 din Anexa nr. 1. Toate produsele, cu excepția terminalelor pentru autoservire, trebuie să fie conforme cu cerințele de accesibilitate prevăzute în secțiunea II din Anexa nr. 1.

(3) Fără a se aduce atingere alin. (5) din prezentul articol, toate serviciile, cu excepția serviciilor urbane, suburbane și regionale, trebuie să fie conforme cu cerințele prevăzute la punctul 3 din Anexa nr. 1. Fără a se aduce atingere alineatului (5) din prezentul articol, toate serviciile trebuie să fie conforme cu cerințele de accesibilitate prevăzute la punctul 4 din Anexa nr. 1.

(4) Mediul construit utilizat de clienții serviciilor reglementate de prezenta lege trebuie să fie conform cu cerințele de accesibilitate din Anexa nr. 3, în scopul maximizării utilizării acestora de către persoanele cu dizabilități.

(5) Microîntreprinderile ce oferă servicii sunt scutite de obligația de a respecta cerințele de accesibilitate menționate la alin. (3) din prezentul articol și de orice obligație legată de conformitatea cu cerințele respective.

(6) Ministerul Economiei, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor elabora ghiduri și alte materiale informative care să faciliteze aplicarea prezentei legi de către microîntreprinderi.

(7) Autoritățile de supraveghere a pieței informează operatorii economici cu privire la exemplele orientative cuprinse în Anexa nr. 2 și la soluțiile posibile care contribuie îndeplinirea cerințelor de accesibilitate prevăzute în Anexa nr. 1 și Anexa nr. 2.

(8) Preluarea de către cel mai adecvat PSAP a comunicațiilor de urgență efectuate către numărul european unic pentru apeluri de urgență 112, respectă cerințele de accesibilitate specifice prevăzute la punctul 5 din Anexa nr. 1.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 7 ianuarie-16 ianuarie 2022.

Pentru a consulta mai multe detalii privind Proiectul, Expunerea de motive și Tabelul de concordanță vă rugăm să accesați link-urile aferente.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

🔿VEZI ȘI MMSS. PROIECT: H.G. PRIVIND STABILIREA ZILELOR LUCRĂTOARE PENTRU CARE SE ACORDĂ ZILE LIBERE, ALTELE DECÂT ZILELE DE SĂRBĂTOARE LEGALĂ, PENTRU ANUL 2022

MMSS. Proiect: Lege pentru transpunerea Directivei (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor was last modified: ianuarie 11th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.