MMPS. Proiect: Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie

28 dec. 2020
Vizualizari: 303

Potrivit site-ului oficial (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Redăm, în continuare, conținutul proiectului de Lege:

Art. 1 – (1) Prin dispozițiile prezentei legi se stabilesc criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și se reglementează măsurile de protecție socială pentru aceștia și în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei în scopul prevenirii și combaterii sărăciei energetice.

(2) Prezenta lege urmărește îndeplinirea următoarelor obiective:

a) accesibilitatea energiei din punct de vedere al prețului pentru toți consumatorii;
b) asigurarea disponibilității fizice neîntrerupte a resurselor energetice pentru toți consumatorii;
c) creșterea eficienței energetice a clădirilor;
d) prevenirea și combaterea sărăciei energetice și excluziunii sociale.

(3) Prevederile prezentei legi se aplică activitatii de furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale și combustibililor solizi sau petrolieri către consumatorii vulnerabili din sistemul energetic.

Art. 2 – (1) După natura lor, măsurile de protectie sociala pot fi financiare și non-financiare.

(2) Măsurile financiare constau în:

a) ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinței pe timp de iarnă, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie;
b) ajutoare destinate achiziționării de dispozitive/ instalații/sisteme ce pot conduce la creșterea eficienței energetice în locuință.

(3) Măsurile non-financiare constau, fără a se limita la acestea, în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor enegetice minimale.

(4) Măsurile de protectie sociala prevăzute la alin. (2) se finanțează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

(5) Măsurile de protectie sociala prevăzute la alin. (3) sunt:
a) ajutor pentru incalzirea locuintei;
b) ajutor pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;
c) subvenții pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum în locuință, pentru achiziționarea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral, precum și pntru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
d) subvenții pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii eficienței energetice a clădirilor.

(6) Măsurile de protectie sociala prevăzute la la alin. (3) se stabilesc de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei prin ordin al președintelui.”

Puteți consulta Proiectul aici, iar expunerea de motiveaici.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MMPS. Proiect: H.G. pentru aprobarea Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2021-2027 a Planului de acțiune pentru perioada 2021-2027

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
MMPS. Proiect: Lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie was last modified: decembrie 28th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.