MMPS. Proiect: H.G. pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților

26 aug. 2021
Vizualizari: 316

Pe pagina oficială (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522/2003.

Redăm, în continuare, textul Proiectului:

ART. I − Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 522 din 8 mai 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 21 mai 2003, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Articolul 1 se modifică și se completează după cum urmează:

„Art. 1 − (1) Prezentele norme metodologice, denumite în continuare norme, reglementează punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare ordonanță.

(2) Normele reglementează și punerea în aplicare a prevederilor art. 340 și art.340^1 din Legea nr.1/2011 legea educației naționale, cu modificările și completările ulterioare precum și a art. 2 din OUG nr. 97/2020 pentru implementarea unor măsuri de simplificare administrativă în domeniul protecției sociale, precum și pentru acordarea unor drepturi și beneficii de asistență socială în domeniile de activitate în care se mențin restricții.”

2. După articolul 1^2 se introduce un articol nou, art. 1^3, cu următorul cuprins:

„Art. 1^3 −Prin programele definite la art. 8 alin.(3) lit. a) și c) din ordonanță se înțelege: (1) Inițierea este programul care se organizează de un furnizor de formare profesională autorizat pentru o calificare, în vederea dobândirii a cel mult o treime din totalul competențelor specifice calificării respective, prevăzute în standardul ocupațional sau în standardul de pregătire profesională.

(2) Perfecționarea este pregătirea profesională continuă care conduce la actualizarea competențelor deținute de o persoana calificată sau dobândirea de noi competente, ca urmare a schimbărilor și evoluțiilor înregistrate în activitatea pe care o desfășoară.

(3) Specializarea reprezintă pregătirea profesională care duce la dezvoltarea sau completarea cunoștințelor, abilităților sau competențelor profesionale ale unei persoane calificate, dobândirea de competențe noi în aceeași arie ocupațională sau într-o arie ocupațională nouă.

(4) Aria ocupațională grupează ocupații care au caracteristici tehnice/economice/sociale similare și același grad de autonomie și responsabilitate.

(5) Persoanele care au dobândit certificate de absolvire după finalizarea programelor prevăzute la alin.(1) pot valorifica competențele dobândite pentru a obține întreaga calificare.”

3. După articolul 1^3 se introduce un articol nou, art.1^4, cu următorul cuprins:

„Art. 1^4 − Prin sintagma «persoană fizică» prevăzută la art. 9 din ordonanță se înțelege persoana fizică prevăzută la art. 4 din Legea nr. 182/2016 din 17 octombrie 2016 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.”

4. Alineatul (2) al art.2^2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Condițiile de acces la programele de formare profesională organizate potrivit prevederilor art. 10 din ordonanță, pe niveluri de calificare, se stabilesc prin ordinul comun al ministrului muncii și protecției sociale și ministrul educației privind aprobarea corespondenței dintre nivelurile Cadrului național al calificărilor, actele de studii/calificare ce se eliberează, tipul de programe de educație și formare profesională din România prin care pot fi dobândite nivelurile de calificare, nivelurile de referință ale Cadrului european al calificărilor, precum și condițiile de acces corespunzătoare fiecărui nivel de calificare.”

5. După articolul 2^2 se introduce un articol nou, art.2^3, care va avea următorul cuprins:

Art. 2^3 − Prin sintagma «alte forme de pregătire profesională» prevăzută la art. 10 alin. (3) din ordonanță, se înțelege:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) instruire sau experiență practică dobândită la locul de muncă;
b) schimb de experiență;
c) ateliere de lucru;
d) autoinstruirea, inclusiv prin învățare la distanță;
e) învățarea asistată de calculator;
f) participarea la conferințe, prelegeri, seminarii.”

(…)

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 25 august-3 septembrie 2021.

Pentru mai multe detalii privind proiectul și nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministrul Muncii solicită urgentarea procedurilor de adoptare a Proiectelor de lege privind consumatorul vulnerabil din sistemul energetic, respectiv măsurile de continuare a activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare

MMPS. Proiect: H.G. pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților was last modified: august 25th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.