Ministerul Mediului. Proiect: Ordin pentru modificarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate

16 feb. 2022
Vizualizari: 179

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2089/2020.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (14 februarie 2022), pe adresa de e-mail: adrian.stefanescu@afm.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

ART. I − Ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 26 noiembrie 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

(…)

2. La articolul 5, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

a) 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

b) 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;

c) 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

d) 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

e) 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

f) 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

g) 500 de lei pentru laptopuri;

h) 300 de lei pentru tablete”.

3. Articolul 6, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– achiziția de mașini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile din clasele energetice prevăzute la art. 5 alin. (1);

– aspiratoare, laptopuri și tablete, prevăzute la art. 5 alin. (1);

– TVA aferentă echipamentelor achiziționate prin program”.

4. La articolul 7, alineatul (2), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) termenul de „zi“ sau „zile“ reprezintă zi calendaristică ori zile calendaristice, dacă nu se specifică altfel. Termenul se calculează fără a se lua în calcul prima și ultima zi, iar când ultima zi cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează. Documentele și actele solicitate prin ghid pot fi utilizate și în data eliberării lor. Prin excepție, termenul de valabilitate a voucherului se calculează ținând cont de prima și de ultima zi, indiferent dacă acestea cad într-o zi nelucrătoare”.

5. Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 10 – Publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului

(1) Perioada de organizare a sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților se aprobă prin dispoziție a președintelui Autorității, care se publică pe pagina de internet a Autorității cu minimum o zi înainte de data programată pentru deschiderea acesteia. Pe parcursul derulării programului se pot organiza mai multe sesiuni de înscriere.

(2) Perioada de organizare a sesiunii de înscriere a persoanelor fizice se aprobă prin dispoziție a președintelui Autorității, care se publică pe pagina de internet a Autorității cu minimum 5 zile înainte de data programată pentru deschiderea acesteia. Pe parcursul programului se pot organiza mai multe sesiuni de înscriere”.

6. La articolul 14, alineatul (7), lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate la data înscrierii comerciantului în aplicația informatică”.

7. La articolul 15, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) În schimbul achiziționării mașinilor de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, se poate preda oricare dintre echipamentele electrice și electronice de uz casnic prevăzute la art. 5 alin. (1), cu excepția celor de la lit. g) și ).

(3) În schimbul achiziționării oricăruia dintre echipamentele menționate la art. 5 alin. (1) lit. g) și h) se va preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament descris la art. 5 alin. (1) lit. a)-f)”.

8. Articolul 16 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 16 – Înscrierea solicitanților

(1) Înscrierea persoanei fizice în aplicația informatică se realizează numai după publicarea listei cuprinzând comercianții validați și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor, prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui sms de confirmare.

(2) Înscrierea solicitanților se realizează conform procedurii stabilite prin dispoziția președintelui Autorității.

(3) Ulterior creării contului, solicitantul procedează la introducerea următoarelor informații:

a) declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data înscrierii;

b) acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații și statistici.

(4) Înscrierea solicitanților se realizează după completarea tuturor câmpurilor din aplicația informatică și după generarea unui mesaj automat de confirmare în acest sens.

(5) Ulterior parcurgerii etapelor prevăzute la alin. (1)-(4), persoanele fizice procedează la selectarea, prin completarea în aplicația informatică, a tipului de EEE care se achiziționează, precum și a declarației pe propria răspundere prin care se obligă să predea un EEE uzat, potrivit art. 15, în momentul achiziționării. Echipamentele incluse în program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapă cuprinde trei categorii de echipamente definite conform prevederilor art. 5 alin. (1) și va avea un buget stabilit prin dispoziție a președintelui Autorității. În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează și devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de înscriere.

(6) În contul de utilizator este disponibilă opțiunea de încărcare a documentelor, respectiv BI/CI și declarația pe propria răspundere.

(7)Autoritatea pune la dispoziția solicitantului declarația pe propria răspundere prevăzută în anexa nr. 2 la ghid. Declarația trebuie însușită prin semnătură de către solicitant și încărcată în aplicația informatică în contul de utilizator, până la momentul utilizării voucherului, inclusiv.

(8) În contul de utilizator solicitantul va încărca și o copie a BI/CI, până la momentul utilizării voucherului, inclusiv.

(9) Declarația pe propria răspundere și copia BI/CI al/a solicitantului pot fi încărcate și de către comerciantul validat, până la momentul utilizării voucherului inclusiv”.

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

vezi și BCG și CDP lansează o platformă tehnologică ce permite schimbul de date privind nivelul emisiilor la nivelul întregului lanț valoric și accelerează decarbonizarea în cadrul ecosistemelor

Ministerul Mediului. Proiect: Ordin pentru modificarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate was last modified: februarie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.