Ministerul Justiției. Proiect: Ordin privind condițiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în anul 2022 de către polițiștii de penitenciare

31 mart. 2022
1.203 views

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului Justiției privind condițiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în anul 2022 peste programul normal de lucru de către polițiștii de penitenciare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

„Art. 1 – (1) Munca suplimentară prestată în anul 2022, peste programul normal de lucru, de către polițiștii de penitenciare, care nu se poate compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu drepturile salariale corespunzătoare pentru orele prestate peste programul normal de lucru la care se adaugă o majorare de 75% din salariul de funcție, proporțional cu orele efectiv prestate peste programul normal de lucru.

(2) Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Prestarea muncii suplimentare se realizează cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind programul de lucru și formele de organizare a acestuia.

(4) Ordonatorii de credite din sistemul administrației penitenciare au obligația de a dispune măsuri pentru compensarea cu timp liber corespunzător a orelor prestate peste programul normal de lucru, în condițiile legii, și pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesare refacerii capacității de muncă a personalului propriu care a prestat muncă suplimentară.

(…)

Art. 3 – În cazul polițiștilor de penitenciare pentru care durata programului normal de muncă este stabilită prin dispoziții legale specifice, se aplică aceste dispoziții, evidențierea orelor suplimentare efectuându-se potrivit acestor reglementări.

Art. 4 – Timpul liber corespunzător se acordă pentru munca suplimentară prestată și presupune că pentru numărul de ore suplimentare lucrate peste timpul normal de lucru se acordă același număr de ore libere plătite.

Art. 5 – (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la art. 1 alin. (1), majorarea se plătește odată cu plata drepturilor salariale din luna următoare expirării termenului.

(2) Majorarea se stabilește proporțional cu orele prestate peste programul normal de lucru și se determină pe baza raportului dintre salariul de funcție și durata timpului normal de lucru din luna în care s-a desfășurat munca suplimentară.

Art. 6 – (1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, cu aprobarea ordonatorului de credite, fără a se depăși 180 de ore anual; dispoziția scrisă cuprinde intervalul de prestare a muncii suplimentare și poate avea caracter individual sau colectiv, în acest din urmă caz urmând a fi nominalizate toate persoanele cărora li se aplică.

(2) În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua și peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite și cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii, precum și cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.

(3) În situații excepționale, dispoziția prevăzută la alin. (1) poate fi verbală, dar se consemnează în scris, în prima zi lucrătoare de la data transmiterii dispoziției verbale.

(…)

Art. 13 – (1) Pentru polițiștii de penitenciare ale căror raporturi de serviciu încetează sau sunt suspendate, plata majorării pentru munca suplimentară prestată pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător până la data emiterii actului administrativ se efectuează odată cu plata ultimelor drepturi salariale cuvenite.

(2) Pentru polițiștii de penitenciare din sistemul administrației penitenciare detașați, plata majorării pentru munca suplimentară prestată, pentru care nu s-a acordat timp liber corespunzător până la data emiterii actului administrativ de detașare, se efectuează odată cu plata ultimelor drepturi salariale, de către ordonatorul de credite de unde se detașează.

Art. 14 – Prevederile art. 1-13 se aplică în mod corespunzător și polițiștilor de penitenciare încadrați în Ministerul Justiției.

Art. 15 – Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate vor aduce la îndeplinire dispozițiile prezentului ordin.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 16 – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

vezi și Ministerul Justiției. A fost semnat acordul de finanțare necesar realizării investițiilor din componenta „Justiție” din cadrul PNRR

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin privind condițiile de acordare a majorării de 75% din salariul de funcție pentru munca suplimentară prestată în anul 2022 de către polițiștii de penitenciare was last modified: martie 31st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.