Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea O.G. nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară și a O.G. nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică

5 iul. 2022
1.185 views

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a Ordonanței Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Redăm, în continuare, prevederile Proiectului:

Art. I. –  Ordonanța Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.  26 din 25 ianuarie 2000, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 4, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Ministerul Justiției, prin compartimentul de specialitate, coordonează și controlează, exclusiv din punct de vedere administrativ, activitatea de expertiză tehnică judiciară.”

2. La articolul 101, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În baza cererii formulate de solicitantul prevăzut la alin. (3), Ministerul Justiției recunoaște, fără efectuarea vreunei formalități de verificare, documentul de atestare profesională emis de autoritatea competentă din statul membru de origine și îl înscrie în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari. În vederea înscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justiției, odată cu cererea, copia documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert tehnic judiciar în statul de origine, precum și a documentelor care certifică îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), b), e) și f), care pot fi emise sau eliberate de autoritățile competente române ori de cele din statul de origine.”

3. La articolul 101, litera b) a alineatului (6) se abrogă.

4. La articolul 101, litera e) a alineatului (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

„e) dovada că a desfășurat o activitate specifică pentru calificarea profesională de expert tehnic judiciar timp de cel puțin 1 an în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul în care este stabilit.”

5. La articolul 101, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(8) În cazul unor îndoieli justificate cu privire la autenticitatea certificatelor și a titlurilor de calificare depuse, Ministerul Justiției poate realiza verificările necesare prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne (IMI), în condițiile legii.”

6. La articolul 101, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(9) Înscrierea expertului tehnic judiciar prevăzut la alin. (3) în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari, respectiv luarea în evidență a expertului tehnic judiciar prevăzut la alin. (5) se realizează de către compartimentul de specialitate din Ministerul Justiției,  în temeiul ordinului ministrului justiției, în cel mult 3 luni de zile de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.”

7. La articolul 101, alineatul (10) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(10) Termenul prevăzut la alin. (9) poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de cel mult 1 lună. Valabilitatea documentelor depuse inițial nu este afectată de această prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum și durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzător și notificate solicitantului înainte de expirarea termenului inițial.”

(…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. II. În tot cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 2/2000, denumirile „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din Ministerul Justiției”, „Biroul central pentru expertize tehnice judiciare”, „Biroul central pentru expertize judiciare”, „direcția de specialitate din Ministerul Justiției” se înlocuiesc cu sintagma „compartimentul de specialitate din Ministerul Justiției”.

Art. III. Ordonanța Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 407 din 29 august 2000, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 41, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În temeiul cererii formulate de solicitantul prevăzut la alin. (3), Ministerul Justiției recunoaște, fără efectuarea vreunei formalități de verificare, documentul de atestare profesională emis de autoritatea competentă din statul membru de origine și îl înscrie în Tabelul nominal cuprinzând experții criminaliști autorizați. În vederea înscrierii, expertul solicitant depune la Ministerul Justiției, odată cu cererea, copie a documentului ce atestă dobândirea calificării profesionale de expert criminalist în statul de origine, precum și documente care certifică îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 lit. a), b), e) și f), ce pot fi emise sau eliberate de autoritățile competente române ori de cele din statul de origine.”

2. La articolul 41, litera b) a alineatului (6) se abrogă.

3. La articolul 41, litera e) a alineatului (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

„e) dovada că a desfășurat o activitate specifică pentru calificarea profesională de expert criminalist timp de cel puțin 1 an în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul în care este stabilit.”

4. La articolul 41, alineatul (8) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(8) În cazul unor îndoieli justificate cu privire la autenticitatea certificatelor și a titlurilor de calificare depuse, Ministerul Justiției poate realiza verificările necesare prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne (IMI), în condițiile legii.”

5. La articolul 41, alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(9) Înscrierea expertului criminalist prevăzut la alin. (3) în Tabelul nominal cuprinzând experții tehnici judiciari, respectiv luarea în evidență a expertului tehnic judiciar prevăzut la alin. (5) se face în temeiul ordinului ministrului justiției, prin compartimentul de specialitate, în cel mult 3 luni de zile de la data prezentării de către solicitant a tuturor documentelor care fac dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege.”

6. La articolul 41, alineatul (10) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(10) Termenul prevăzut la alin. (9) poate fi prelungit o singură dată, pentru o perioadă de cel mult 1 lună. Valabilitatea documentelor depuse inițial nu este afectată de această prelungire. Prelungirea termenului de autorizare, precum și durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzător și notificate solicitantului înainte de expirarea termenului inițial.”


Modificările legislative propuse simplifică procedura de recunoaștere a calificărilor profesionale atât cu privire la forma documentelor cerute, cât și cu privire la asigurarea posibilității efective de îndeplinire a procedurii prin mijloace electronice.

De asemenea, prin intermediul platformei „Punctul de contact unic electronic”, care îndeplinește rolul de Ghișeu Unic, aplicație în care Ministerul Justiției operează ca autoritate competentă, printre altele, și pentru calificările profesionale de expert tehnic judiciar și expert criminalist, se vor putea realiza următoarele:

– documentele necesare recunoașterii calificării profesionale vor putea fi depuse în fotocopie, fără a mai fi necesară trimiterea unei copii legalizate;
– procedurilor și formalităților ocazionate de procesul de recunoaștere a calificărilor profesionale vor putea fi îndeplinite în totalitate online.

Detalii privind Proiectul și Nota de fundamentare pot fi consultate accesând sursa informației.

(Copyright: freepik.com)

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind aprobarea unor măsuri administrative pentru buna funcționare a instituțiilor din sistemul justiției

Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea O.G. nr. 2/2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară și a O.G. nr. 75/2000 privind organizarea activității de expertiză criminalistică was last modified: iulie 5th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.