Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea ANABI și pentru modificarea unor acte normative

8 mart. 2022
Vizualizari: 307

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea și completarea altor acte.

Redăm, în continuare, conținutul Proiectului:

Art. I. – Legea nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 961 din 24 decembrie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, literele a) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) de facilitare a urmăririi și a identificării bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni și a altor bunuri având legătură cu infracțiunile și care ar putea face obiectul unei dispoziții de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în tot cursul procedurilor judiciare penale, inclusiv în faza de punere în executare a hotărârii penale;

c) de valorificare, în cazurile prevăzute de lege, a bunurilor mobile și imobile sechestrate în  cadrul procesului penal;”

2. La articolul 10, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1¹) care va avea următorul cuprins:
„Reprezentarea Agenției și apărarea drepturilor și intereselor acesteia în raporturile cu instanțele judecătorești și parchetele poate fi delegată persoanelor care fac parte din categoriile de personal prevăzute la art. 14 alin. (5) lit. a) și b), iar mandatul acestora trebuie să cuprindă expres puterile delegate și durata exercitării lor.”

3. La articolul 14 alineatul (5), literele b) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„b) inspectori de urmărire și administrare bunuri, denumiți în continuare inspectori, funcție publică specifică, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

c) funcționari publici, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare;”

4. La articolul 14, alineatele (6)-(12) se abrogă.

(…)

Art. 29 ind. 9

(1) După licitație, comisia de licitație întocmește un proces-verbal cu privire la desfășurarea și rezultatele licitației, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6, care cuprinde:

a) elemente de identificare ale părților;

(i) denumirea Agenției, data emiterii actului, numele și semnătura persoanelor împuternicite din partea Agenției;

(ii) numele, prenumele sau denumirea proprietarului bunului ce a format obiectul licitației și domiciliul fiscal;

(iii)numele, prenumele sau denumirea adjudecatarului și domiciliul fiscal.

b) elemente referitoare la bunurile adjudecate:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(i) indicarea bunurilor adjudecate;

(ii) prețul de adjudecare și T.V.A., dacă este cazul;

c) elemente referitoare la procedură:

(i) participanții la licitație;

(ii) sumele oferite de fiecare participant.

(2) Prețul bunului sau al bunurilor adjudecate se achită în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la momentul adjudecării. Plata se efectuează în contul unic al Agenției.

(3) În termen de cel mult 24 de ore de la achitarea prețului, adjudecatarul comunică Agenției dovada plății acestuia.

(4) Garanția de participare depusă de adjudecatar se reține în contul prețului.

(5) În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data plății în întregime a prețului, comisia de licitație întocmește certificatul de adjudecare. Certificatul de adjudecare constituie titlu de proprietate, transferul dreptului de proprietate operând de la data predării bunului. Modelul certificatului de adjudecare este prevăzut în anexa nr. 7.

(6) Predarea-primirea bunului sau bunurilor adjudecate se poate efectua după confirmarea plății efectuate în contul Agenției, prin încheierea procesului-verbal de predare-primire, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 8. În situația în care prezența unui agent de poliție, a unui jandarm sau a alor agenți ai forței publice va fi necesară pentru predarea bunurile adjudecate, Agenția va recurge la concursul forței publice, în condițiile legii (…).

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise pe cale electronică la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referat de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Ordin privind prelungirea aplicării în anul 2022 a OMJ nr. 820/C/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea majorării pentru lucrări de excepție sau misiuni speciale funcționarilor publici cu statut special

Ministerul Justiției. Proiect: Legea pentru modificarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea ANABI și pentru modificarea unor acte normative was last modified: martie 8th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.