Ministerul Finanțelor. Proiect: O.U.G. cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022

16 nov. 2022
Vizualizari: 125

Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență (O.U.G.) cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la proiectele de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării (15 noiembrie 2022) pe site.

Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:

Art. 1 – Bugetul de stat pe anul 2022, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1238 și nr. 1238 bis din 28 decembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

(…)

Art. 3 – Se autorizează Senatul României, în anexa nr. 3/02/13 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole și alineate pe anii 2022-2025 (sume alocate pentru activități finanțate integral din venituri proprii)”, să majoreze veniturile proprii cu suma de 840 mii lei la capitolul 33.10 „Venituri din prestări de servicii și alte activități”, subcapitolul 33.10.08 „Venituri din prestări servicii”.

Art. 4 – Se autorizează Camera Deputaților, în anexa nr. 3/03/13 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole și alineate pe anii 2022-2025 (sume alocate pentru activități finanțate integral din venituri proprii)”, să majoreze veniturile proprii cu suma de 1.300 mii lei la capitolul 33.10 „Venituri din prestări de servicii și alte activități”, subcapitolul 33.10.08 „Venituri din prestări servicii”.

(…)

Art. 18– În cadrul influenței prevăzute în anexa nr.2, în bugetul Ministerului Sănătății, la capitolul 56.01 „Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației”, titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice”, sunt cuprinse următoarele sume reprezentând atât credite de angajament, cât și credite bugetare:

a) +217.665 mii lei la alineatul 51.01.11 „Transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”;

b) -1.532 mii lei la alineatul 51.01.69 „Transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru acoperirea deficitului rezultat din aplicarea prevederilor legale referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate”.

Art. 19 – (1) Se autorizează Ministerul Culturii să suplimenteze în anexa nr. 3/2701/02 „Bugetul pe capitole, subcapitole, paragrafe, titluri de cheltuieli, articole și alineate după caz pe anii 2022-2025” (sume alocate din bugetul de stat) – Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 303 mii lei, atât credite de angajament, cât și credite bugetare, cu încadrarea în influențele aprobate prin prezenta ordonanță de urgență.

(2) Se autorizează Ministerul Culturii să majoreze creditele de angajament și creditele bugetare la capitolul 67.10 „Cultură, recreere și religie”, în anexa 3/27/15 „Sinteza bugetelor centralizate ale instituțiilor publice finanțate parțial din venituri proprii pe anul 2022-2025”, cu suma de 247 mii lei la titlul 20 „Bunuri și servicii”.

(3) Se autorizează Ministerul Culturii, în anexa nr. 3/27/27, Fișa programului cod 2091 – Programul Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, la capitolul 67.01 „Cultură, recreere și religie”, să diminueze creditele de angajament pe anul 2022, cu suma de 6.599 mii lei, titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației centrale”, și să majoreze creditele de angajament pe anul 2022 cu aceeași sumă la titlul 20 „Bunuri și servicii”.

(…)

Art. 24 – (1) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2022 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale se diminuează per sold cu suma de 435.264 mii lei, după cum urmează:

a) se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor cu suma de 130.501 mii lei, potrivit anexei nr. 3.;

b) se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și municipiului București, cu suma de 327.696 mii lei, potrivit anexei nr. 4;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

c) se diminuează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 927.780 mii lei, nerepartizată astfel: suma de 29.577 mii lei, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale prevăzute la art. 29 alin. (5) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, iar suma de 898.203 mii lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, prevăzute la art. 29 alin. (5) lit. c) din același act normativ;

d) se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea învățământului particular și a celui confesional, acreditate, cu suma de 34.319 mii lei, potrivit anexei nr. 5 .

(…)

Art. 30 – Se autorizează ordonatorii principali de credite până la finele exercițiului bugetar 2022 să efectueze și să aprobe virări de credite bugetare și/sau de credite de angajament neutilizate de la „Obiective/proiecte de investiții în continuare” și „Obiective/proiecte de investiții noi” la poziția „Alte cheltuieli de investiții”, cuprinse în programul de investiții publice, anexă la bugetul acestora, în limita prevederilor bugetare aprobate.

(…)

Art. 35 – Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1238 și 1238 bis din 28 decembrie 2021, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. La articolul 7, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin. (5) și (6) cu următorul cuprins:

„(5) Cu sumele încasate de unitățile administrativ-teritoriale potrivit prevederilor prezentului articol se majorează bugetele instituțiilor pentru care au fost solicitate sumele, prin rectificare bugetară. Este interzisă utilizarea acestor sume pentru reîntregirea plăților efectuate din bugetele locale către instituțiile publice de spectacole, respectiv teatre, opere și filarmonici, anterior încasării sumelor. Sumele rămase neutilizate la sfârșitul anului în bugetele instituțiilor publice de spectacole, respectiv teatre, opere și filarmonici, prin excepție de la prevederile art. 70 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, se reflectă în excedentele bugetelor acestora și se utilizează anul următor cu aceeași destinație.

(6) Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale, beneficiare ale sumelor repartizate în anul 2022 potrivit prevederilor prezentului articol, pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole din subordinea acestora, respectiv teatre, opere și filarmonici, sunt obligate să întocmească și să prezinte un raport, detaliat pe secțiunea de funcționare și secțiunea de dezvoltare, cu privire la modalitatea de utilizare a sumelor primite și utilizate pentru buna desfășurare a activității instituțiilor beneficiare. Raportul se prezintă de către autoritățile executive de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, până la data de 10 februarie 2023, autorităților deliberative de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, se publică pe pagina de web a acestora și, în cazul în care există, și pe pagina web a instituțiilor beneficiare și se înaintează și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.”

2. La articolul 51, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3) și va avea următorul cuprins:

„(3) Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne să utilizeze economiile înregistrate la cheltuielile cu bunuri și servicii aferente efectuării recensământului populației și locuințelor din România, pentru acoperirea unor cheltuieli cu bunuri și servicii ale instituțiilor prefectului.”

Detalii privind Proiectul și Nota de fundamentare pot fi consultate accesând sursa informației.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și Ministerul Finanțelor. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă

 

Ministerul Finanțelor. Proiect: O.U.G. cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022 was last modified: noiembrie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.