Ministerul Educației. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale

24 aug. 2021
Vizualizari: 437

Potrivit site-ului oficial (www.edu.ro), Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail: djc@edu.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I − Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 27 după alineatul (1) se introduc cinci noi alineate, alineatele (1^1)–(1^5), având următorul cuprins:

„(1^1) Creșele fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și oferă copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani, servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere.

(1^2) Începând cu anul școlar 2021-2022, creșele sunt arondate, la solicitarea consiliilor locale, prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, unităților de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică. Decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București se comunică spre informare Ministerului Educației în termen de 15 zile de la emitere.

(1^3) În cazul în care consiliile locale nu solicită arondarea, creșele rămân în subordinea acestora, finanțarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile alin.(4^1), cu obligația de a asigura serviciile menționate la alin. (1^1). Autoritățile administrației publice locale pot să asigure o finanțare suplimentară, în limita bugetului aprobat. În această situație, inspectoratele școlare județene/al municipiului București asigură coordonarea metodologică a respectivelor creșe.

(1^4) Prin excepție de la prevederile alin.(1^2) ca urmare a unor situații administrative deosebite, inspectoratele școlare județene/al municipiului București pot decide arondarea creșelor, unor unități de învățământ preșcolar cu program normal.

(1^5) Inspectoratele școlare județene/al municipiului București finalizează procedura de arondare a creșelor la unitățile de învățământ preuniversitar preșcolar, până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerul Educației.”

2. La articolul 27, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Asigurarea personalului necesar desfășurării educației antepreșcolare se face de către Ministerul Educației, conform art. 104 alin. (2) lit. a), cu respectarea standardelor de calitate și a legislației în vigoare.”

(…)

Art. III − La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se abrogă Legea privind înființarea, organizarea și funcționarea creșelor nr. 263/2007, cu modificările și completările ulterioare și H.G. nr. 1252/2012 pentru aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, cu modificările ulterioare.

Art. IV − În termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanțe de urgență:

a) Ministerul Educației inițiază Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară;

b) Ministerul Muncii și Protecției Sociale elimină creșele din Nomenclatorul Serviciilor Sociale, aprobat prin HG nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

Art. V − La data aprobării prezentei ordonanțe de urgență, inspectoratele școlare județene/al municipiului București și conducerile unităților de învățământ preșcolar desemnate de acestea vor lua toate măsurile necesare pentru reorganizarea rețelei școlare, cu sprijinul autorităților administrației publice locale, până la data de 1 octombrie 2021.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru detalii cu privire la Proiect și la Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Educației. Noi măsuri guvernamentale cu impact major în susținerea educației

Ministerul Educației. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale was last modified: august 24th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.