Ministerul Afacerilor Externe. Raportul „Reperele acțiunii diplomatice a României. Realizări și cifre – 2022”

5 ian. 2023
Vizualizari: 254

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță publicarea principalelor repere ale acțiunii diplomatice și consulare a României pentru anul 2022.

Reperele sunt reunite într-un raport sintetic, denumit „Reperele acțiunii diplomatice a României. Realizări și cifre – 2022și care poate fi consultat aici.

Materialul are scopul de a oferi publicului larg, reprezentanților mass-media și tuturor celor interesați o privire de ansamblu asupra activității MAE în anul 2022, în care instituția a marcat și 160 de ani de Diplomație Română modernă, pe șase linii generale de acțiune:

(1) agenda de politică externă;

(2) asistență și reformă consulară în beneficiul cetățenilor români din afara granițelor;

(3) reforma Corpului Diplomatic și Consular;

(4) asistență pentru dezvoltare;

(5) dialogul cu mediul academic și think tank-uri, diplomație publică, comunicare și transparență;

(6) repere pentru anul 2023.

Astfel, în cadrul primului capitol, Raportul se concentrează pe acțiunea diplomatică a României în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, cu accent pe implicarea în facilitarea sprijinului multidimensional al României pentru Ucraina, în acțiunea decisivă pentru prevenirea unei crize alimentare mondiale și pe sprijinul acordat Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul a două inițiative ale ministrului afacerilor externe, în anul 2022: crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, sub egida căreia au fost organizate deja trei reuniuni ministeriale și a Trilateralei România – Republica Moldova – Ucraina, a cărei primă reuniune a avut loc în luna septembrie 2022, la Odesa.

De asemenea, Raportul cuprinde și alte repere extrem de importante, precum acțiunea diplomatică a României în planul politicii de securitate, inclusiv în ceea ce privește rezultatele Summit-ului NATO de la Madrid din iunie 2022, consacrarea importanței strategice a Mării Negre la nivel internațional și găzduirea cu succes a Reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai NATO la București, la finalul lunii noiembrie 2022, alături de găzduirea în premieră a Reuniunii Liderilor de la Munchen, transformând astfel, pentru câteva zile, capitala României în capitala diplomației europene și euroatlantice.

Totodată, reperele ilustrate în conținutul Raportului cuprind și pașii realizați în îndeplinirea altor obiective importante de politică externă ale României, precum acțiunea la nivel european, inclusiv sprijinirea eforturilor de finalizare a raportului MCV și demersurile, care vor continua activ și ferm, pentru aderarea României la spațiul Schengen; dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la 25 de ani de la lansare; progresele decisive în procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE); reperele acțiunii diplomatice a României în plan multilateral.

Capitolul dedicat asistenței consulare și reformei acestui domeniu în beneficiul cetățenilor români din afara granițelor cuprinde date relevante privind continuarea, în anul 2022, a amplului proces de reformă a activității consulare, inițiat de ministrul afacerilor externe în anul 2020, și care are drept obiectiv adaptarea acestui domeniu la noile realități, la evoluțiile tehnologice și la așteptările tot mai ridicate și îndreptățite ale comunităților de cetățeni români din străinătate.

În același timp, Raportul cuprinde și alte capitole cheie în acțiunea integrată a Ministerului Afacerilor Externe, așa cum sunt continuarea și rezultatele de etapă ale reformei Corpului Diplomatic și Consular, asistența pentru dezvoltare acordată în anul 2022 prin intermediul MAE, precum și un capitol dedicat dialogului cu mediul academic și think tank-uri, diplomației publice, comunicării și eforturilor constante de creștere a transparenței la nivelul MAE.

Nu în ultimul rând, Raportul cuprinde un capitol dedicat efortului de adaptare a acțiunii Ministerului Afacerilor Externe la unul dintre cele mai dificile și complexe cadre de operare în plan regional, european și internațional întâlnite de țara noastră după anul 1989, care pune, de asemenea, în lumină, operaționalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) în anul 2022 – un succes al eforturilor diplomației române, și fixează o serie de repere pentru anul 2023, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru a consulta declarația ministrului afacerilor externe cu privire la raport, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Afacerilor Externe. Lansarea Programului anual de burse oferite de România cetățenilor străini din statele non-UE pentru anul universitar 2023-2024

 

Ministerul Afacerilor Externe. Raportul „Reperele acțiunii diplomatice a României. Realizări și cifre – 2022” was last modified: ianuarie 5th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: