MF. Proiect: Lege privind supravegherea prudențială a societăților de servicii de investiții financiare, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative

17 aug. 2021
Vizualizari: 277

Potrivit paginii oficiale (www.mfinante.gov.ro), Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind supravegherea prudențială a societăților de servicii de investiții financiare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (16 august 2021), pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 − Prezenta lege reglementează:

a) capitalul inițial al societăților de servicii de investiții financiare, denumite în continuare S.I.F.;

b) competențele și instrumentele pentru supravegherea prudențială a S.S.I.F. de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare S.F.;

c) supravegherea prudențială a S.S.I.F. de către A.S.F. într-o manieră coerentă cu normele stabilite în Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 806/2014, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2019/2033;

d) cerințele de publicare aplicabile A.S.F. în domeniul reglementării și supravegherii prudențiale a S.S.I.F.

Art. 2 − (1) Prezenta lege se aplică S.S.I.F. autorizate și supravegheate conform prevederilor Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 126/2018.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), prevederile titlurilor IV și V din prezenta lege nu se aplică S.S.I.F. prevăzute la art. 1 alin. (2) și (5) din Regulamentul (UE) 2019/2033, care sunt supravegheate în legătură cu respectarea cerințelor prudențiale prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006, și de reglementările A.S.F. emise în aplicarea acesteia, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) 2019/2033.

(…)

Art. 4 − (1) A.S.F. este autoritatea competentă care supraveghează respectarea prevederilor prezentei legi și ale Regulamentului (UE) 2019/2033 prin exercitarea prerogativelor prevăzute de prezenta lege, precum și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, A.S.F. notifică Comisia Europeană, Autoritatea Bancară Europeană, denumită în continuare ABE, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, denumită în continuare AEVMP, cu privire la desemnarea conform alin. (1).

Art. 5 − (1) A.S.F. supraveghează activitățile S.S.I.F. și, atunci când este cazul, activitățile societăților de investiții holding și ale societăților financiare holding mixte pentru a verifica respectarea prevederilor prezentei legi și ale Regulamentului (UE) 2019/2033.

(2) A.S.F. deține toate competențele necesare, inclusiv competența de a efectua verificări la fața locului în conformitate cu prevederile art. 19 și 20, pentru a obține informațiile necesare în scopul de a verifica respectarea de către S.S.I.F. și, atunci când este cazul, de către societățile de investiții holding și societățile financiare holding mixte a prevederilor prezentei legi și ale Regulamentului (UE) 2019/2033, precum și pentru a investiga eventualele încălcări ale acestor prevederi.

(3) În îndeplinirea atributiilor cu privire la supravegherea prudențială, investigațiile și aplicarea sancțiunilor prevăzute de prezenta lege și de Regulamentul (UE) 2019/2033, A.S.F. deține competențele necesare, acționează în mod independent și dispune de cunoștințele de specialitate, resursele și capacitatea operațională necesare.

(…)”

 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Expunerea de motive, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MF. Proiect: O.G. pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

MF. Proiect: Lege privind supravegherea prudențială a societăților de servicii de investiții financiare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative was last modified: august 16th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.