Metodologia privind cererile de acordare a drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010 pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în sistemul administraţiei penitenciare – modificări (Decizia DGANP nr. 462/2022)

3 iun. 2022
Vizualizari: 200

Actul modificat

Actul modificatorPreambulSumar
Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (DGANP) nr. 742/2012 privind aprobarea Metodologia privind modalitățile de depunere și de soluționare a cererilor de acordare a drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pentru personalul care își desfășoară activitatea în sistemul administrației penitenciare

(M. Of. nr. 797 din 28 noiembrie 2012)

Decizia DGANP nr. 462/2022 pentru modificarea și completarea Metodologiei privind modalitățile de depunere și de soluționare a cererilor de acordare a drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pentru personalul care își desfășoară activitatea în sistemul administrației penitenciare, aprobată prin Decizia DGANP nr. 742/2012

(M. Of. nr. 541 din 2 iunie 2022)

Având în vedere:

– art. 29 alin. (4) din O.U.G. nr. 111/2010;

În conformitate cu dispozițiile H.G.nr. 52/2011;

În temeiul art. 7 alin. (4) din H.G. nr. 756/2016.

– modifică: art. 1 alin. (2), art. 3 alin. (1), art. 3 alin. (2), art. 4, art. 5 alin. (1), art. 6 alin. (1) lit. c), art. 6 alin. (1) lit. e), art. 8 alin. (1), (6), (7), art. 9, art. 10, art. 12 alin. (1), art. 22, art. 25, anexa nr. 1;  

– introduce: art. 6 alin. (1) lit. a^1), art. 21^1, art. 21^2;

– abrogă: art. 12 alin. (2) lit. f).

În M. Of. nr. 541 din 2 iunie 2022 s-a publicat Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (DGANP) nr. 462/2022 pentru modificarea și completarea Metodologiei privind modalitățile de depunere și de soluționare a cererilor de acordare a drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pentru personalul care își desfășoară activitatea în sistemul administrației penitenciare, aprobată prin Decizia DGANP nr. 742/2012. 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante modificări aduse respectivei decizii.

Art. 1 alin. (2)

Vechea reglementare

„(2) Ordonanța de urgență prevede acordarea următoarelor drepturi:

a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și o indemnizație lunară;

b) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum și o indemnizație lunară;

c) concediul fără plata indemnizației pentru creșterea copilului;

d) stimulentul de inserție;e) concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Noua reglementare

La articolul 1, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Ordonanța de urgență prevede acordarea următoarelor drepturi:

a) concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și o indemnizație lunară;

b) concediul fără plata indemnizației pentru creșterea copilului;

c) stimulentul de inserție;

d) concediu pentru îngrijirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani”.

 

Art. 3 alin. (1)

Vechea reglementare

(1) Concediul pentru creșterea copilului și indemnizația lunară prevăzute în prezentul capitol se acordă la cerere, adaptată, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Noua reglementare

La articolul 3, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Concediul pentru creșterea copilului și indemnizația lunară prevăzute în prezentul capitol se acordă la cerere, în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 4

Vechea reglementare

„Drepturile prevăzute de ordonanța de urgență pot fi solicitate de către persoana îndreptățită sau, după caz, de reprezentantul legal ori de mandatarul acestora, împuternicit prin procură”.

Noua reglementare

Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Drepturile prevăzute de ordonanța de urgență pot fi solicitate de către persoana îndreptățită sau, după caz, de reprezentantul legal ori de mandatarul acestora, împuternicit prin procură, în baza cererii prevăzute în anexa nr. 1a, însoțită de declarația prevăzută în anexa nr. 1b”.

 

Art. 6 alin. (1) lit. a^1)

Noua reglementare

La articolul 6 alineatul (1), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a1), cu următorul cuprins:

„a1) începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente”.

 

Art. 10

Vechea reglementare

„(1) Cererile pentru concediul fără plată se depun de către persoana solicitantă la structura de resurse umane din cadrul unității angajatoare.

(2) Cererile se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la secretariatul unității, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul unității, potrivit competențelor.

(3) Documentele se prezintă în original, iar copiile se certifică pentru conformitate de către structura de resurse umane”.

Noua reglementare

Articolul 10 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Cererile pentru concediul fără plată se depun de către persoana solicitantă la structura de resurse umane din cadrul unității angajatoare, fiind însoțite de dovada eliberată de autoritatea competentă referitoare la faptul că celălalt părinte nu solicită dreptul propriu la concediu de cel puțin o lună.

(2) Cererile se soluționează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la secretariatul unității, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul unității, potrivit competențelor”.

 

Art. 12 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Stimulentul de inserție se acordă persoanelor care beneficiază de concediul și de indemnizația pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum și persoanelor care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, la cererea acestora, însoțită în mod obligatoriu de următoarele documente:

a) cererea ce se depune la structura de resurse umane din unitate, completată conform art. 3 alin. (1);

b) dovada eliberată de angajator că realizează/urmează să realizeze venituri supuse impozitului pe venit”.

Noua reglementare

La articolul 12, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 din ordonanța de urgență au dreptul la un stimulent de inserție care se acordă pe bază de cerere, completată conform art. 3 alin. (1), care se depune la structura de resurse umane”.

 

Art. 21^1 și art. 21^2

Noua reglementare

După articolul 21 se introduc două noi articole, articolele 211 și 212, cu următorul cuprins:

„Art. 211

În situația în care celălalt părinte este angajatul sistemului penitenciar și nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puțin o lună, are obligația de a anunța instituția angajatoare, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Art. 212

În situația în care celălalt părinte nu este angajatul sistemului penitenciar și nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puțin o lună, persoana îndreptățită care a solicitat inițial dreptul are obligația de a anunța instituția angajatoare, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap”.

 

Art. 25

Noua reglementare

Anexele 1a, 1b și 2 fac parte integrantă din prezenta decizie.”

 

Anexa nr. 1

Noua reglementare

Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuiește cu anexele nr. 1a și 1b, al căror conținut este prevăzut în anexele nr. 1 și 2, care fac parte integrantă din prezenta decizie.

Vă precizăm că anexa nr. 1 conține modelul cererii pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului/stimulentul de inserție/indemnizației lunare/sprijinului lunar, iar anexa nr. 2 modelul declarației celuilalt părinte.

 

Metodologia privind cererile de acordare a drepturilor prevăzute de O.U.G. nr. 111/2010 pentru personalul care își desfășoară activitatea în sistemul administrației penitenciare – modificări (Decizia DGANP nr. 462/2022) was last modified: iunie 3rd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.