Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna (OMJ nr. 3.917/C/2021)

12 aug. 2021
Vizualizari: 493
Actul publicat în Monitorul OficialSumar
 

Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3.917/C/2021 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a concursului de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

 

(M. Of. nr. 776 din 11 august 2021)

 

 

Se aprobă Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a concursului de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

 

 

În M. Of. nr. 776 din 11 august 2021 s-a publicat Ordinul ministrului justiției (OMJ) nr. 3.917/C/2021 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a concursului de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții din respectiva metodologie.

 

Structura

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

CAPITOLUL II: Selecția dosarelor

CAPITOLUL III: Validarea dosarelor

CAPITOLUL IV: Organizarea concursului de admitere

CAPITOLUL V: Contravizita medicală

CAPITOLUL VI: Comisiile de concurs

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

CAPITOLUL VII: Desfășurarea probelor concursului de admitere

SECȚIUNEA 1: Proba pentru verificarea aptitudinilor fizice

SECȚIUNEA 2: Proba scrisă

CAPITOLUL VIII: Dispoziții finale

ANEXA nr. 1: CERERE DE ÎNSCRIERE

ANEXA nr. 2: BORDEROU de verificare a dosarului de înscriere

ANEXA nr. 3: PROCES-VERBAL cu rezultatele obținute de către candidații înscriși la concursul de admitere, sesiunea ….,, în urma selectării dosarelor de înscriere 

ANEXA nr. 4: TABEL NOMINAL cu candidații înscriși la concursul de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, declarați „Admis” în urma selectării dosarelor de concurs 

ANEXA nr. 5: BORDEROU cu rezultatele obținute la contravizita medicală de către candidații din grupa …..

ANEXA nr. 6: LEGITIMAȚIA DE CONCURS 

ANEXA nr. 7: NORME DE CONDUITĂ pentru personalul implicat în organizarea și desfășurarea concursului de admitere

ANEXA nr. 8: CONTRACT Nr. …../SNTOBC/….. privind activitățile desfășurate de către cadrele didactice din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău, numite în comisiile de verificare a cunoștințelor pentru concursul de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, sesiunea …..

 

Art. 1

(1) Prezenta metodologie-cadru de organizare și desfășurare a concursului de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, denumită în continuare metodologie-cadru, reglementează criteriile generale și specifice care trebuie îndeplinite cumulativ de către candidați în vederea participării la concursul de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.

(2) Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, denumită în continuare SNPAP, asigură pregătirea elevilor pentru obținerea calificării de agent de poliție penitenciară pentru sistemul administrației penitenciare, prin cursuri cu durata de un an școlar.

 

Art. 5

Selecția dosarelor candidaților pentru SNPAP se realizează de către unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin grija directorilor unităților și a compartimentelor resurse umane, cu excepția SNPAP, care este instituția de învățământ unde se organizează concursul de admitere.

 

Art. 6

Pentru participarea la concursul de admitere, precum și pentru dobândirea calității de elev al SNPAP, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

a) să aibă cetățenia română și domiciliul în România;

b) să cunoască limba română scris și vorbit;

c) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;

d) să aibă minimum 18 ani împliniți până la data înscrierii la concursul de admitere și capacitate deplină de exercițiu;

e) să fie declarați „apt” din punct de vedere medical și psihologic;

f) să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare. Procedura privind desfășurarea verificărilor specifice și criteriile de apreciere a comportamentului este cea reglementată prin Ordinul ministrului justiției nr. 3.065/C/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursurilor/examenelor de ocupare a posturilor vacante de polițist de penitenciare și a Procedurii privind desfășurarea verificărilor specifice și criteriile de apreciere a comportamentului corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist de penitenciare;

g) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ sau de formare profesională;

h) să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;

i) să nu fi fost agenți sau colaboratori ai organelor de securitate și nici ai vreunui serviciu de informații;

j) să nu le fi încetat raporturile de serviciu dintr-o funcție publică, din motive disciplinare, în ultimii 5 ani;

k) să nu dețină grad militar sau profesional, în activitate sau în rezervă, superior gradului de agent de poliție penitenciară;

l) să achite taxa de participare la concurs sau să facă dovada scutirii de plata acesteia, în condițiile stabilite în prezenta metodologie-cadru;

m) să accepte prin acord scris condițiile de școlarizare specifice învățământului militar preuniversitar stabilite prin statutul elevilor SNPAP, în situația în care vor fi declarați „Admis” la concursul de admitere.

 

Art. 14

(1) Dosarele candidaților declarați „Admis” în urma concursului de admitere se trimit către SNPAP, împreună cu nota de cunoaștere, referatul de personal și rezultatul verificării cazierului judiciar, până la data stabilită în graficul de desfășurare a concursului de admitere.

(2) Dosarele candidaților declarați „Admis” sunt validate de către o comisie numită prin decizie a directorului SNPAP, având componența prevăzută la art. 9 alin. (2).

(3) Procesul-verbal pentru validarea dosarelor candidaților declarați „Admis” în urma concursului de admitere, întocmit în acest sens, se aprobă de către directorul SNPAP.

(4) În cazul în care, în urma reverificării dosarelor pentru validare, se constată neîndeplinirea condițiilor de participare la concurs prevăzute de art. 6 și 7 sau în cazul renunțării la locul obținut la concurs, locurile astfel vacantate se redistribuie următorilor candidați, cu aprobarea directorului SNPAP.

(5) Prevederile alin. (4) se aplică numai candidaților care au obținut minimum nota 5 la proba scrisă.

(6) În cazul în care, la redistribuirea locului/locurilor vacantat(e), se constată că 2 sau mai mulți candidați au note egale se vor aplica criteriile de departajare, în următoarea ordine:

a) punctajul obținut la proba scrisă de verificare a cunoștințelor la limba română;

b) media generală obținută la examenul de bacalaureat;

c) media generală de absolvire a liceului, care reprezintă media aritmetică a mediilor de absolvire a fiecărui an de liceu.

(7) Cererea de renunțare la locul obținut în urma concursului de admitere se adresează în scris către directorul SNPAP și produce efecte începând cu ziua următoare depunerii, termen după care directorul SNPAP poate dispune redistribuirea locului astfel vacantat, în conformitate cu alin. (4).

 

Art. 15

(1) Concursul de admitere reprezintă procesul de selecție a candidaților ale căror dosare de înscriere au fost declarate „Admis” în condițiile art. 8-11 din prezenta metodologie-cadru.

(2) Concursul de admitere presupune parcurgerea de către candidați a următoarelor etape și probe:

a) contravizita medicală;

b) verificarea aptitudinilor fizice;

c) proba scrisă.

(3) Parcurgerea de către candidați a tuturor etapelor și probelor din cadrul concursului de admitere este obligatorie la termenul și în condițiile stabilite prin documentele de organizare a concursului de admitere, în conformitate cu prezenta metodologie-cadru și cu metodologia de admitere.

(4) Toate etapele și probele din cadrul concursului de admitere se organizează și se desfășoară, de regulă, la sediul SNPAP.

(5) În cazuri excepționale, când SNPAP nu are posibilitatea de a asigura spații corespunzătoare sau suficiente pentru desfășurarea etapelor sau probelor de concurs, poate utiliza în condițiile legii spații corespunzătoare în afara instituției, obținute pentru folosință temporară cu titlu gratuit sau contra cost, situație pentru care prin metodologia de admitere se stabilește modalitatea de organizare și desfășurare a activităților specifice concursului de admitere, în conformitate cu prezenta metodologie-cadru.

 

Art. 18

(1) Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor dispune efectuarea contravizitei medicale pentru toți candidații declarați „Admis” în urma selectării dosarelor, la sediul SNPAP, înainte de susținerea probelor de verificare a aptitudinilor fizice.

(2) Contravizita medicală este etapă eliminatorie și constă în verificarea aptitudinii medicale și a datelor antropometrice ale candidaților, stabilite de prevederile Ordinului ministrului apărării naționale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiției, al directorului Serviciului Român de Informații, al directorului Serviciului de Informații Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și al directorului Serviciului de Protecție și Pază nr. M.55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Pentru efectuarea contravizitei medicale, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor numește o comisie, cu următoarea componență:

a) președinte – un medic, polițist de penitenciare din sistemul penitenciar;

b) 3 membri – medici cu specializări diferite, polițiști de penitenciare din cadrul sistemului penitenciar;

c) un secretar – asistent medical, polițist de penitenciare din sistemul penitenciar.

(4) SNPAP primește fișele medicale ale candidaților și asigură aranjarea acestora pe serii și grupe, în ordine alfabetică, și întocmirea borderourilor pentru înscrierea rezultatelor contravizitei medicale, pe care le pune la dispoziția comisiei numite în acest scop, care va completa rezultatul „Apt”/”Inapt” conform anexei nr. 5.

 

Art. 31

(1) Proba pentru verificarea aptitudinilor fizice este obligatorie pentru toți candidații declarați „Apt” din punct de vedere medical, este eliminatorie și se desfășoară în perioada stabilită conform graficului de desfășurare a concursului de admitere prevăzut la art. 2 alin. (1).

(2) Organizarea și desfășurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice, modul de lucru al comisiei de concurs, descrierea probei, caracteristicile tehnice și baremele de evaluare se reglementează prin metodologia de admitere.

(3) Candidații care susțin proba pentru verificarea aptitudinilor fizice se evaluează, conform baremelor stabilite prin metodologia de admitere, cu calificativul „Admis” sau „Respins”.

(4) Desfășurarea probei de verificare a aptitudinilor fizice se înregistrează audiovideo, cu acordul scris al candidaților; înregistrările se păstrează la sediul SNPAP pe un termen de 6 luni de la finalizarea concursului de admitere în cadrul căruia au fost realizate.

(5) Rezultatul probei/probelor pentru verificarea aptitudinilor fizice nu poate fi contestat și nu se admit repetări ale acesteia/acestora.

 

Art. 32

(1) Proba scrisă se susține la disciplinele: limba română și istoria românilor.

(2) Proba scrisă constă în completarea de către candidați a unui formular de răspuns tip grilă prevăzut cu întrebări cu 4 răspunsuri.

(3) Durata probei scrise nu poate să depășească 4 ore într-o zi de concurs.

(4) Prin metodologia de admitere se poate stabili ca proba scrisă să se organizeze într-o singură zi, în sesiune unică, pentru ambele discipline de concurs, sau în zile diferite, cu respectarea duratei zilnice de desfășurare prevăzute la alin. (3).

(5) Subiectele sau întrebările de concurs, precum și baremul de corectare și notare sunt elaborate de către comisiile de elaborare a subiectelor pentru verificarea cunoștințelor.

(6) Durata de susținere a probei, modul de organizare și desfășurare, modul de completare a formularelor de răspuns de către candidați se stabilesc prin metodologia de admitere.

(7) Tematica și bibliografia pentru probele scrise sunt stabilite prin decizie de către directorul SNPAP, cu raportare la programa școlară aprobată la nivel național pentru învățământul preuniversitar pentru disciplinele de concurs.

(8) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează separat de către comisiile pentru elaborarea subiectelor pentru verificarea cunoștințelor de limba română, respectiv istoria românilor, prevăzute la art. 25, cu maximum 48 de ore înainte de începerea probei scrise/de evaluare a cunoștințelor.

(9) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează în strictă concordanță cu tematica și bibliografia aprobate, astfel încât să asigure cuprinderea echilibrată a tematicii, să aibă un grad de complexitate corespunzător, să fie posibilă tratarea acestora în timpul alocat și să permită aprecierea răspunsurilor pe baza unui barem.

(10) Subiectele pentru testul-grilă se elaborează astfel încât, indiferent de numărul de puncte alocat fiecărei întrebări din chestionar, nota acordată pentru fiecare lucrare să se încadreze în sistemul de notare de la 1 la 10, un punct fiind atribuit din oficiu.

 

Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a concursului de admitere în Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna (OMJ nr. 3.917/C/2021) was last modified: august 12th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.