ME. Proiect: Lege privind stabilirea competenţelor biroului unic de legătură şi a autorităţilor competente în vederea asigurării implementării Regulamentului (UE) 2017/2394

6 ian. 2022
Vizualizari: 445

Ministerul Economiei (ME) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind stabilirea competențelor biroului unic de legătura și a autorităților competente în vederea asigurării implementării Regulamentului (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului, privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

CAPITOLUL I

Obiect, domeniu de aplicare și definiții

Art. 1 − (1) Prezenta lege stabilește măsurile necesare punerii în aplicare la nivel național a prevederilor art. 4, art. 5 alin. (3), art. 9, art. 10 alin.(1), art. 27, art. 30, art. 37 alin (1) si ale art. 39 din Regulamentului (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului, privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 345 din 27 decembrie 2017, denumit ȋn continuare Regulamentul (UE) 2017/2394.

Art. 2 − (1) În sensul prezentei legi, termenii de mai jos se definesc după cum urmează:

a) autorități publice – ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile și instituțiile publice autonome, autoritățile administrației publice locale și de la nivel județean, alte autorități publice, precum și instituțiile din subordinea/coordonarea acestora;

b) birou unic de legătură – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, desemnată  prin art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 444/2020 privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 5 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.006/2004;

c) autorități competente – astfel cum sunt definite la art. 3 pct. (6) din Regulamentul (UE) 2017/2394 și prevăzute în anexa Hotărârii Guvernului nr. 444/2020;

d) legislația în materie de protecție a consumatorului – actele normative prevăzute în anexa Hotărârii Guvernului nr. 444/2020;

e) comerciant – persoana fizică ce desfășorară activitati independente, în mod repetat, în scopul obținerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care acționează, inclusiv prin intermediul unei alte persoane care acționează în numele sau în contul ei, în scopuri legate de activitatea sa comercială, economică, meșteșugărească sau liberală;

f) ȋncălcare la nivel național – înseamnă orice acțiune sau omisiune care contravine prevederilor legislației nationale care protejează interesele consumatorilor și care a adus, aduce sau ar putea aduce prejudicii intereselor colective ale consumatorilor care își au reședința în România, pe teritoriul căreia este stabilit, de asemenea, comerciantul responsabil de acțiunea sau omisiunea în cauză;

g) competențe minime de anchetă și de asigurare a respectării legislației – competențele prevăzute de art. 9 (3) – (7) din Regulamentul (UE) 2017/2394.

(2) În cuprinsul prezentei legi sunt, de asemenea, aplicabile definițiile prevăzute la art. 3 din Regulament.

CAPITOLUL II

Competențele biroului unic de legătură și ale autorităților competențe

Art. 3 − Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în calitate de birou unic de legătură, este răspunzătoare de coordonarea activităților de anchetă și de asigurare a respectării legislației desfășurate de autoritățile competente și de alte autorități publice, în conformitate cu art. 5 alin. (3) din Regulamentul (UE) 2017/2394.

Art. 4 − (1) Autoritățile competente dispun de competențele minime de anchetă și de asigurare a respectării legislației, așa cum sunt definite la art. 2, lit. g) din prezenta lege.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) În exercitarea competențelor prevăzute la art. 9 alin. (3), lit. (b) din Regulamentul (UE) 2017/2394, autoritățile competente pot solicita oricărei persoane fizice sau juridice, precum și oricărei autorități publice, să comunice sau, după caz, să le pună la dispoziție orice informații, date sau documente solicitate, în termen de maxim 30 zile lucrătoare.

(3) Pentru exercitarea competențelor prevăzute la art. 9 alin. (3), lit. (d) din Regulamentul (UE) 2017/2394, biroul unic de legătură și autoritățile competente pot încheia protocoale de colaborare cu autoritățile publice și, după caz, cu persoanele juridice de drept privat.

(4) Autoritățile competente solicită comercianților luarea măsurilor, conform competențelor prevăzute la art. 9 alin. (4), lit. (g), punctul i) din Regulamentul (UE) 2394/2017, în baza unui act administrativ emis de către conducătorul entității juridice din care face parte agentul constatator.

(5) Actul administrativ emis de către conducătorul entității juridice din care face parte agentul constatator, emis potrivit alin. (4), poate fi atacat la instanța de contencios administrativ, în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Autoritățile competente solicită furnizorilor de servicii de găzduire și registrelor de domenii sau operatoriilor de registre, după caz, luarea măsurilor, conform competențelor prevăzute la art. 9 alin. (4), lit. (g), punctele ii) și iii) din Regulamentul (UE) 2394/2017, în baza unui act administrativ emis de către conducătorul entității juridice din care face parte agentul constatator care nu a fost atacat conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 sau în baza unei hotărâri judecătorești  definitive.

(7) Responsabilitatea juridică aparține autorităților competente solicitante. Furnizorii de servicii de găzduire și registrele de domenii sau operatorii de registre nu suportă nicio consecință juridică ca urmare a aplicării măsurilor solicitate de autoritățile competente. (…)”

 

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ pot fi depuse în termen de 10 zile de la data publicării (6 ianuarie 2022) la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Pentru detalii cu privire la Proiect și Expunerea de motive, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Economiei a decis modificarea legii garanțiilor

ME. Proiect: Lege privind stabilirea competențelor biroului unic de legătură și a autorităților competente în vederea asigurării implementării Regulamentului (UE) 2017/2394 was last modified: ianuarie 6th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.