MDLPA. Proiect: O.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe

10 ian. 2022
Vizualizari: 334

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (7 ianuarie 2022), pe adresa de e-mail: transparenta@mlpda.ro.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale proiectului:

Art. I – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 12 martie 2009, se modifică și se completează după cum urmează:

La articolul 2. după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e) care va avea următorul cuprins:

„e) raport tehnic de specialitate al ascensorului – document întocmit în urma evaluării ascensorului privind funcționarea în condiții de siguranță și a performanței energetice întocmite de o persoană juridică acreditată  în domeniul ascensoarelor. Acesta conține: descrierea caracteristicilor tehnice ale ascensorului existent, soluțiile propuse, caracteristicile tehnice după aplicarea măsurilor de modernizare/înlocuire, consumurile de energie înainte și după implementarea soluțiilor, analiza de riscuri, modul de utilizare optimă a ascensorului după implementarea măsurilor, dar și analiza economică”.

La articolul 4 alineatul (1) lit. b^2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b^2) înlocuirea/modernizarea lifturilor prin înlocuirea mecanismelor de acționare electrică a ascensoarelor de persoane, în baza unui raport tehnic de specialitate, precum și repararea/înlocuirea componentelor mecanice, a cabinei/ușilor de acces, a sistemului de tracțiune, cutiilor de comandă, troliilor, după caz, astfel cum sunt prevăzute în raportul tehnic de specialitate, întocmit de o persoană juridică acreditată în domeniul ascensoarelor, conform reglementărilor în vigoare”.

La articolul 4 alineatul (1) se completează cu încă 4 alineate și va avea următorul cuprins:

„b^3) lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv a spațiilor comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;

b^4) lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;

b^5) montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la creșterea performanței energetice a clădirii;

d) lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice, pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de 10 locuri de parcare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată”.

La articolul 4 alineatul (2), lit. a) și lit. b) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„a) izolarea termică a fațadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuințe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătățirea performanței energetice a părții vitrate;

b) izolarea termică a fațadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu sisteme termoizolante în cazul existenței șarpantei, precum și reabilitarea șarpantei în cazul podurilor neîncălzite”.

La articolul 4 alineatul (2) se completează și va avea următorul cuprins:

„e) izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

f) asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii”. (…)

Pentru detalii suplimentare privind Proiectul, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MDLPA. Dezvoltarea regională, armonizarea teritorială și investițiile care vizează echilibrul social și economic rămân principalele priorități în anul 2022

MDLPA. Proiect: O.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe was last modified: ianuarie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.